Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
16.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

DUTB NKBM slaba banka nepremičnine

Sreda, 21. 5. 2014, 16.13

7 let, 2 meseca

Slaba banka od NKBM kupila nepremičnine v vrednosti 9,1 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je prejšnji teden od Nove kreditne banke Maribor (NKBM) kupila nepremičnine v skupni vrednosti 9,1 milijona evrov - povečano za DDV.

Kot so danes sporočili iz DUTB, je ceno nepremičnin določila Evropska komisija.

DUTB je nepremičnine kupil v skladu z določbami zakona o ukrepih Slovenije za krepitev stabilnosti bank in na podlagi določb pogodbe o izvedbi ukrepov za krepitev stabilnosti bank, še pojasnjujejo v DUTB, na katero so bile prenešene slabe terjatve NKBM in tudi drugih bank.

V NKBM so pojasnili, da gre za prodajo nepremičnin hčerinskih družb NKBM, in sicer KBM Leasing in KBM Invest. Prodaja je bila izvedena v skladu s pogodbo, sklenjeno med NKBM in DUTB, vendar so podrobnosti o prodaji poslovna skrivnost, navajajo v NKBM in tako ne razkrivajo, za katere nepremičnine gre.

Vse več aktivnosti slabe banke povezanih z nepremičninami Nominalna vrednost terjatev, prenesenih z NKBM na DUTB, je znašala 1,22 milijarde evrov. Prenosi dokumentacije za slabe terjatve, ki so se začeli konec lanskega leta, so se končali pred nekaj dnevi.

Aktivnosti DUTB v zvezi z nepremičninami se sicer v zadnjem času intenzivirajo. V sredo je DUTB na dražbi premoženja družbe GPG Inženiring v stečaju za 23 milijonov evrov kupil 215 stanovanj v soseski Nokturno na koprskem Markovcu.

Marca pa je DUTB za slaba dva milijona evrov kupil 10.244 kvadratnih metrov parcel na Vilharjevi ulici v Ljubljani, ob železniški progi za poslovno-stanovanjskim objektom Situla.

Terjatev zamenjali za lastninsko pravico nad nepremičnino Nokturno Kot so v sredo pojasnili na DUTB, je bila konec lanskega leta prenesena nanje terjatev GPG Inženiringa, s sodelovanjem na dražbi pa so svojo terjatev zamenjali za lastninsko pravico nad nepremičnino Nokturno, ki je bila predmet zavarovanja terjatve.

Tako bodo v DUTB takoj aktivno pristopili k pripravam postopkov za odprodajo predmetne nepremičnine, ustvarjali denarni tok in preprečili nadaljnje propadanje objekta, kar v stečajnem postopku ni bilo mogoče, saj je stečajni upravitelj prodajal nepremičnino kot celoto, kupca pa ni bilo.

Stečajni upravitelj tudi ni imel sredstev, da bi objekt dokončal in odpravil vse napake, so med drugim pojasnili na DUTB.

Ne spreglejte