Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
22.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

DUTB slaba banka

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 22.02

7 let, 2 meseca

Slaba banka ne bo dokapitalizirala ŠC Pohorje, ki mu grozi stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Športni center Pohorje bi lahko kmalu pristal v stečaju, saj so se v DUTB odločili, da propadajočega mariborskega podjetja ne bodo dokapitalizirali s strani uprave predlaganih 3,7 milijona evrov.

Dokapitalizacija ni ekonomsko upravičena, so svojo odločitev v izjavi za javnost zvečer pojasnili v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Podjetje ŠC Pohorje, kot pojasnjujejo, že od leta 2011 ustvarja čisto izgubo iz poslovanja, poleg tega ga bremenijo številne v preteklosti sklenjene za družbo škodljive pogodbe tako na področju prodaje, nabave kot tudi kadrovanja. Zaradi tega so razmere v družbi neobvladljive tako v poslovnem in finančnem smislu kot tudi z vidika lastniških povezav. Ob tem sicer DUTB ne bo nasprotovala morebitni dokapitalizaciji družbe s strani drugega obstoječega družbenika ali druge zainteresirane strani.

DUTB v reševanje podjetja vložila ogromno energije in prizadevanj Kot so še dodali v DUTB, so zavezani k upravljanju premoženja na način, ki bo zagotovil najvišje možno poplačilo vsake posamezne terjatve ob upoštevanju pravil EU o državnih pomočeh in nujnosti spoštovanja tržnih cen. Ob upoštevanju vloge, ki ji jo je z zakonom dodelila država, je DUTB v reševanje Športnega centra Pohorje vložila ogromno energije in prizadevanj, da bi našli take rešitve, ki bi podjetju zagotovile dolgoročno delovanje.

Športni center Pohorje se že nekaj časa spopada z velikimi likvidnostnimi težavami, junija so zaposleni zagrozili, da bodo sprožili stečaj. Da bi podjetju omogočili tekoče poslovanje, so v DUTB po analizi razmer iskali kupca ali najemnika.

Za prodajo deleža DUTB objavljen mednarodni razpis Objavili so mednarodni javni razpis za prodajo svojega deleža, ker pa gre pri prodaji za večmesečni proces, so v vmesnem času iskali možnosti rešitve težke likvidnostne situacije, ki bi omogočila družbi tekoče poslovanje, pojasnjujejo v DUTB.

Zato je Športni center Pohorje z Nigradovo hčerinsko družbo Nipa sklenil predpogodbo, ki je podjetju zagotovila najnujnejša sredstva za izplačilo plač. Pogajanja o najemu so bila nato neuspešna, saj se niso mogli zediniti glede višine najemnine. Kot trdijo v DUTB, jim je bila s strani Nipe ponujena najemnina, ki po oceni vodstva ŠC Pohorje ni bila tržna in družbi ne bi omogočila nadaljevanja poslovanja.

Nezavezujočo ponudbo oddalo tudi podjetje Nipa Medtem se je iztekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup, na katerega so prejeli dve ponudbi, ena od njih je bila oddana tudi s strani Nipe. Na DUTB so danes povedali, da so ponudbe skrbno proučili in ponudnike pozvala k dopolnitvi v delu, ki se nanaša na način zagotovitve finančnih sredstev za odkup ter dopolnitev z izjavo o nepovezanosti ponudnika z lastniki oziroma člani upravljanja in nadzora ŠC Pohorje.

Če bodo ponudniki podali ustrezna zagotovila, da razpolagajo s potrebnimi finančnimi sredstvi za prenos lastništva po sprejemljivih pogojih, se lahko po zagotovilih DUTB postopek prodaje relativno hitro zaključi. Druga možnost je dokapitalizacija družbe s strani drugega družbenika, to je Mariborskega vodovoda, ali koga tretjega. V nasprotnem primeru ŠC Pohorje najverjetneje čaka stečaj, dodajajo v DUTB.

Ob tem še opominjajo, da ima lahko stečaj resne posledice ne le za nekaj več kot sto zaposlenih, pač pa tudi za turizem na območju Maribora. Zato je uprava ŠC Pohorja na pobudo DUTB pripravila rezervni načrt za nadaljevanje poslovanja družbe tudi v primeru, če bo posle moral prevzeti stečajni upravitelj. Ob tem v DUTB še vedno preučujejo možnosti, da bi upravljanje sredstev, žičnic in hotelske infrastrukture postalo dolgoročno vzdržen posel.

Ne spreglejte