Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2011,
12.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petrol ATVP Aleksander Svetelšek

Četrtek, 19. 5. 2011, 12.42

7 let, 2 meseca

Skupščina Petrola v senci nove odprte fronte ATVP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vrhovno sodišče je tik pred skupščino Petrola odpravilo odločbo agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), s katero je ta državnim lastnikom Petrola prepovedala uresničevanje glasovalnih pravic.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je marca državnim lastnikom Petrola zaradi domnevne kršitve zakona o prevzemih vzela glasovalne pravice. Državni lastniki so se na odločbo agencije pritožili na vrhovno sodišče, ki je svojo odločitev o odpravi odločbe agencije sporočilo tik pred skupščino Petrola in tako državnim lastnikom omogočilo glasovanje. ATVP: Odločba vrhovnega sodišča je nedopustna Vrhovno sodišče se je pri odločitvi oprlo na nedavno sprejeto avtentično razlago zakona o prevzemih, na ATVP, kjer so že napovedali vložitev pobude za presojo ustavnosti avtentične razlage, pa so odločbo vrhovnega sodišča označili kot nedopustno. "Hud udarec neodvisnosti sodstva" Kot pravijo na agenciji, bi vrhovno sodišče zaradi avtentične razlage moralo sprožiti ustavno presojo, do odločitve o ustavnosti pa pravna razmerja urediti z začasno odredbo. Na ATVP tudi menijo, da je vrhovno sodišče z odpravo odločbe agencije zadalo hud udarec neodvisnosti sodstva.

Sodišče: Neprimerno komentiranje državnega organa Na komentar ATVP so se odzvali na vrhovnem sodišču. "Kljub temu, da tovrstne izjave vodstva ATVP niso redke, ocenjujemo, da gre za popolnoma neprimerno in nedopustno komentiranje s strani državnega organa," so zapisali v sporočilu in dodali, da komentar agencije odraža nepoznavanje načel pravne države in pomeni elementarno nespoštovanje odločb vrhovnega sodišča.

Skupščina Petrola izglasovala razrešnico Svetelšku Skupščina Petrola je nekdanji upravi družbe pod vodstvom Aleksandra Svetelška podelila razrešnico za lani. Društvo Mali delničarji - Skupaj smo močnejši tako ni uspelo s predlogom, da bi se o podelitvi razrešnice upravi glasovalo ločeno, pri čemer se Svetelšku in članoma uprave Romanu Dobnikarju in Janiju Živku zaradi konec lanskega leta izvedenega povečanja tveganja do SCT razrešnice ne bi podelilo.

"Članom uprave ni moč očitati naklepnih dejanj" Kot je po skupščini povedal predsednik nadzornega sveta Petrola Tomaž Kuntarič, posameznim članom uprave pod Svetelškovim vodstvom na podlagi zdaj znanih izsledkov in potencialne škode ni mogoče očitati nekih naklepnih dejanj.

"Žal je šlo za veliko napako v procesu in zaradi tega ne vidim razloga, da posamezni člani uprave ne bi dobili razrešnice," je dejal prvi nadzornik in dodal, da zadevo v zvezi s tveganji do SCT še naprej skrbno spremljajo in so pripravljeni sprejeti še kakšne druge rešitve, če se bo to izkazalo kot potrebno.

Razrešnico je dobil tudi nadzorni svet družbe Skupščina Petrola pa je poleg upravi razrešnico podelila tudi nadzornemu svetu in odločila o uporabi bilančnega dobička za leto 2010 v višini 18,97 milijona evrov. Za dividende bodo namenili 15,65 milijona evrov oziroma 7,50 evra bruto na delnico (lani je bila dividenda vredna 5,90 evra), preostanek bilančnega dobička pa bo šel v druge rezerve iz dobička. Dividende bodo izplačane v roku 90 dni.

Izpostavljenost Petrola do SCT znaša nekaj manj kot 12 milijonov evrov Izpostavljenost Petrola do SCT, ki je v prisilni poravnavi, grozi pa mu stečaj, je bila v ospredju zanimanja malih delničarjev. Živko je pojasnil, da skupna izpostavljenost Petrola do SCT znaša nekaj manj kot 12 milijonov evrov, Petrol pa danes do SCT izkazuje 1,25 milijona evrov nezavarovanih terjatev.

Kot je zatrdil Živko, v primeru prisilne poravnave SCT družba ne bo dodatno izpostavljena, če pa bo prišlo do stečaja SCT, pa bo dodatna izpostavljenost Petrola znašala približno dva milijona evrov. To po Berločnikovih besedah "ne predstavlja bistveni znesek za kakršnikoli problem Petrola v prihodnje".

Nekaj tveganj tudi pri Vegradu in CPM Berločnik poudarja, da je Petrol tudi sicer storil veliko za zmanjšanje izpostavljenosti in je povečal delež najbolj kakovostnih zavarovanj (bančna garancija, garancija SID banke in hipoteka). Petrol nekaj dodatnih tveganj beleži tudi pri Vegradu in CPM; do Vegrada ima družba za 100.000 evrov terjatev, do CPM pa med 800.000 in 900.000 evri.

Delničarje je zanimala tudi naložba v Istrabenz. Kot je pojasnil Berločnik, je Petrol za približno 33-odstotni delež v koprski družbi odštel 192 milijonov evrov, danes pa je naložba vredna 21 milijonov evrov, kar pomeni, da ima Petrol iz tega za približno 170 milijonov evrov računovodskega popravka.

Nagrada za predsednika NS bo mesečno znašala 1200 evrov bruto Skupščina Petrola je med drugim tudi potrdila nekatere spremembe statuta in določila novo višino nagrade za nadzornike. Ta bo po novem za predsednika nadzornega sveta mesečno znašala 1200 evrov bruto, za člane pa 1000 evrov bruto. Za revizorja za tekoče poslovno leto je bila imenovana revizijska družba KPMG Slovenija.

Ne spreglejte