Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2023,
9.40

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

dividende poslovanje prodaja dobiček Telekom Slovenije

Četrtek, 11. 5. 2023, 9.40

11 mesecev, 2 tedna

Skupina Telekom objavila trimesečno poslovno poročilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Telekom Slovenije | Izplačila dividend letos ne bo.  | Foto STA

Izplačila dividend letos ne bo.

Foto: STA

Skupina Telekom Slovenije je v prvih treh mesecih prihodke od prodaje na medletni ravni povečala za osem odstotkov na 163,2 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki se je znižal za 12 odstotkov na 54,2 milijona evrov, dobiček iz poslovanja za 13 odstotkov na 14 milijonov evrov, čisti dobiček pa je bil pri 8,2 milijona evrov nižji za 32 odstotkov, a nad načrti.

Kot so ob današnji objavi trimesečnega poslovnega poročila navedli v Telekomu Slovenije, je na dobičkonosnost v začetku leta vplivala cena energentov. Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) bi bil ob cenah energentov na ravni iz leta 2022 višji za tri odstotke, dobiček iz poslovanja pa za 13 odstotkov višji. Kljub padcu sta bila sicer oba nad načrti za prvo četrtletje.

Prihodki od prodaje višji v vseh družbah iz skupine 

Višje prihodke od prodaje so v prvih treh mesecih beležile vse družbe iz skupine. Na mobilnem segmentu končni trg so prihodki višji predvsem zaradi višjega števila naročnikov in predplačnikov družbe Ipko na Kosovu, kar je rezultat intenzivnih trženjskih aktivnosti pridobivanja uporabnikov, ter višjih prihodkov od mobilnega trgovskega blaga v Telekomu Slovenije. Višji so tudi prihodki na veleprodajnem trgu predvsem zaradi višjih prihodkov iz naslova domače veleprodaje v Sloveniji.

Družba Telekom Slovenije dosega rast na veleprodajnem trgu in na področjih finančnih storitev, e-zdravja in zavarovanj, višji so tudi prihodki od mobilnega trgovskega blaga. Prihodki od prodaje so se okrepili za šest odstotkov na 143,5 milijona evrov.

Slabša je bila dobičkonosnost matične družbe. EBITDA je bil nižji za osem odstotkov in je znašal 42,9 milijona evrov, dobiček iz poslovanja se je znižal za 24 odstotkov na 9,2 milijona evrov, čisti dobiček pa za 41 odstotkov na 5,1 milijona evrov, izhaja iz poročila o poslovanju, s katerim se je v sredo seznanil nadzorni svet Telekoma Slovenije.

Lani 652,1 milijona evrov prihodkov od prodaje

V letu 2022 je skupina Telekom Slovenije ustvarila 652,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, EBITDA v višini 216,5 milijona evrov in 37,5 milijona evrov čistega dobička. Ob objavi lanskih rezultatov konec aprila so iz družbe sporočili, da zaradi koriščenja pomoči za blažitev visokih cen električne energije letos ne bodo izplačali dividend. Bilančni dobiček v višini 40,3 milijona evrov naj bi tako po predlogu ostal nerazporejen.

Lani so delničarji Telekoma Slovenije prejeli dividende v višini 4,50 evro bruto na delnico.

Telekom Slovenije je danes skupščino družbe sklical za 16. junij, v gradivih pa dodatno pojasnil, da neizplačilo dividend odstopa od uveljavljene dividendne politike v preteklosti ter da si bosta uprava in nadzorni svet prizadevala, da se ob upoštevanju poslovnih in finančnih okoliščin skupščini v letu 2024 predlaga, da se celotni razpoložljivi bilančni dobiček leta 2022 izplača, kar bi predstavljalo dividendo v višini približno šest evrov na delnico.

Največji posamični delničar Telekoma Slovenije je neposredno država z 62,54-odstotnim lastniškim deležem. Kapitalska družba ima v lasti 5,59 odstotka delnic, Slovenski državni holding pa 4,25 odstotka.

Telekom Slovenija
Novice Telekom Slovenije lani malenkost znižal dobiček, letos brez izplačila dividend
Telekom Slovenije
Novice Novost: inovativno turistično zavarovanje po načelu "plačaj, kolikor gostuješ"
morje, Istra, Hrvaška
Novice Kako boste ugodneje ostali povezani na Hrvaškem
Ugledni delodajalec 2022
Novice Telekom Slovenije med najuglednejšimi slovenskimi delodajalci
Planet 18
Planet TV Kdo bi lahko zlorabil klicni center za krizno upravljanje? #video
Ne spreglejte