SiolNET. Posel danes Novice
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skupina Pošta Slovenije lani z 10,4 milijona evrov čistega dobička

0,22

termometer

pošta
Foto: STA

Pošta Slovenije je lani na ravni skupine po za zdaj še nerevidiranih podatkih ustvarila za 250,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot leto prej. Zaradi rasti poslovanja so bili višji tudi odhodki, vseeno pa so leto sklenili z 10,4 milijona evrov čistega dobička, kar je milijon in pol evrov več kot leta 2017.

Kot je povedal generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak, so tudi lani opazili trend upadanja poštnih storitev. V strukturi storitev so upadle za štiri odstotke, za kar desetino pa so upadle denarne storitve, medtem ko so preostale storitve, ki jih ponujajo na poštnih okencih, zrasle za pet odstotkov.

"V zadnjih letih se tako zmanjšuje obseg poštnih in denarnih storitev, spreminja se tudi struktura tovrstnih pošiljk, kar je posledica prehoda na e-poslovanje, spremembe zakonodaje, spremenjenih navad uporabnikov ter konkurence na trgu poštnih in denarnih storitev," je dejal Novak in dodal, da so podobne smernice opazne tudi pri drugih poštnih operaterjih.

Razvijajo nove storitve

Po drugi strani družba zaradi rasti trga, predvsem spletne prodaje, in prodajnih aktivnosti beleži rast količin paketnih pošiljk in pošiljk hitre pošte, kjer nadgrajujejo in razvijajo nove storitve ter sledijo globalnim smernicam, dobrim praksam in potrebam tako naslovnikov kot pošiljateljev.

Rast beležijo tudi na področju logističnih storitev, v oskrbnih verigah in logistiki živil, kamor so usmerili dodatne razvojne aktivnosti.

Pošta Slovenije je sicer še vedno precej vezana na zakonske zahteve, ki so povezane z izvajanjem univerzalne poštne storitve, temu pa sta deloma prilagojeni tudi distribucijska mreža in mreža poštnih poslovalnic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 47
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin