Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 10. 2011,
17.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

podjetništvo razpis

Petek, 7. 10. 2011, 17.30

7 let, 2 meseca

Sklad za podjetništvo z razpisom subvencije za obrestne mere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Javni sklad RS za podjetništvo je v uradnem listu objavil razpis garancij za bančne kredite s subvencijo obrestne mere.

Skupna višina razpisanih sredstev za izdajanje garancij je 17 milijonov evrov, ocenjena skupna višina razpisanih sredstev za subvencioniranje obrestne mere pa znaša 1,9 milijona evrov. Državna pomoč podjetnikom Razpis je namenjen spodbujanju podjetij za konkurenčno uveljavljanje na trgu, izboljšanju tržnega položaja ter širitvi dejavnosti in izboljšanju financiranja obratnih sredstev v težjih gospodarskih razmerah. Garancija sklada predstavlja povečano možnost pridobitve kredita za tista podjetja, ki nimajo zadostnih jamstev za zavarovanje bančnega kredita ali za podjetja, ki želijo del svojih jamstev sprostiti za nov investicijski ciklus. Kaj morajo podjetja zagotoviti? Na razpis, ki bo odprt do 21. novembra oziroma do porabe sredstev, se lahko prijavijo mikro, mala in srednje velika podjetja, registrirana najkasneje do 30. junija letos. Z operacijo, s katero kandidirajo na razpisu in ki mora biti realizirana v Sloveniji, morajo zagotavljati ohranjanje delovnih mest, izboljšanje tehnološke opremljenosti in delovnih pogojev z vidika povečanja prihodkov in dobička ali dodane vrednosti na zaposlenega, imeti mora zaprto finančno konstrukcijo in zagotovljeno likvidnost za dobo trajanja kredita. Za kaj se lahko uporabi kredit? Garancija in subvencija obrestne mere se odobri za dolgoročni namenski kredit. Kredit se lahko porabi za materialne investicije, ki pomenijo stroške nakupa nove tehnološke opreme, nakupa zemljišč, stroške komunalnega in infrastrukturnega opremljanja zemljišč, stroške gradnje in/ali nakupa objekta. Porabi se lahko tudi za nematerialne investicije, ki pomenijo prenos tehnologije v obliki nakupa patentiranih pravic, licenc, znanja in nepatentiranega tehničnega znanja, pa tudi za obratna sredstva. Med upravičene stroške ne sodi nakup cestno prevoznih sredstev.

Predmet operacije je dovoljeno kupiti le od tretjih oseb po tržnih pogojih. Tretja oseba pri tem ne sme biti več kot 25-odstotno povezana z upravičencem.

Podjetje mora ohraniti predmet investicije v območju regije in v podjetju vsaj pet let po zaključku investicije za isti namen. Predmet investicije torej ne sme biti prodan, oddan v najem ali leasing tretjim osebam najmanj v obdobju petih let po zaključku investicijskega programa.

Garancije ni mogoče odobriti za tiste bančne kredite, ki nadomeščajo obstoječe kredite ali leasing pogodbe vlagatelja. Skupni znesek pomoči, dodeljen istemu prejemniku, na podlagi pravila de minimis ne sme presegati 200.000 evrov v obdobju treh let od zadnjega prejema takšne pomoči. Ta znesek se zniža na vrednost 100.000 evrov za podjetja, ki delujejo v cestno prometnem sektorju.

Sodelovanja sklada in številnih bank Sklad za podjetništvo je razpis objavil v sodelovanju z Banko Celje, Gorenjsko banko, Raiffeisen banko, Poštno banko Slovenije, BKS bank, Hypo Alpe Adria banko, Probanko, Deželno banko Slovenije, Volksbank, Abanko Vipa, Banko Koper, Novo Kreditno banko Maribor, Novo Ljubljansko banko, Factor banko, SKB, Unicredit banko Slovenije, Sparkasse, ljubljansko podružnico Zveze bank in Delavsko hranilnico Ljubljana.

Ne spreglejte