Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2018,
17.54

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Natisni članek

Miodrag Kostić Sava turizem SDH

Petek, 14. 12. 2018, 17.54

5 let, 4 mesece

Sava na predlog SDH v dokapitalizacijo za 2,7 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Hoteli Bernardin

Delničarji Save so danes na skupščini sprejeli nasprotni predlog SDH, po katerem se bo osnovni kapital družbe povečal za do 2,69 milijona evrov, in ne za do 5,05 milijona evrov, kot je v sklicu predlagal upravni odbor. Dokapitalizacija, pri kateri bodo lahko sodelovali obstoječi delničarji, bo uspešna, če bo vplačanih vsaj 2,57 milijona evrov.

Nasprotni predlog so podprli vsi prisotni delničarji, skupno 95,08 odstotka kapitala, kaže zapisnik skupščine, objavljen na spletni strani Ajpesa.

Slovenski državni holding (SDH) je v obrazložitvi nasprotnega predloga pojasnil, da so SDH v vlogi upnika in drugi posamezni upniki Save pristali na odlog poplačila dela terjatve v skupni višini 2,08 milijona evrov, zato družba ne potrebuje novega lastniškega kapitala v višini, kot izhaja iz sklica skupščine, ampak v višini, kot izhaja iz nasprotnega predloga.

Hoteli Bernardin
Novice Spopad za hotele na Obali: Kostić in razbita državna vojska

Osnovni kapital se bo tako povečal z nekaj manj kot 26,4 milijona za največ 2,69 milijona evrov, in sicer z izdajo novih delnic z emisijskim zneskom en evro na delnico.

Za dokapitalizacijo časa do konca marca

Nove delnice bodo najprej ponudili obstoječim delničarjem. Če ne bodo vsi uveljavili prednostne pravice, bodo delnice ponudili delničarjem, ki bodo to pravico izkoristili v prvem krogu. Delnice, ki tudi v drugem krogu ne bodo vplačane, bodo v tretjem krogu ponudili delničarjem, ki so jih vplačali v drugem krogu.

Dokapitalizacija bo uspešna, če bo do 31. marca 2019 vplačanih za vsaj 2,57 milijona evrov delnic.

Sklep so podprli delničarji York Global Finance Offshore (42,9 odstotka delnic), Kapitalska družba (27,8 odstotka), SDH (18,5 odstotka), pokojninski sklad Skupne pokojninske družbe (3,0 odstotka), Zavarovalnica Triglav (2,6 odstotka), družba Skupna (0,2 odstotka), Jakob Finžgar (0,03 odstotka) in Vseslovensko združenje malih delničarjev (0,0002 odstotka).

Hoteli Bernardin
Novice Prikaz nasprotnih dejstev: Sava na predlog SDH v dokapitalizacijo za 2,7 milijona evrov

Sredstva potrebujejo za prevzem Hotelov Bernardin

Upravni odbor Save je ob sklicu skupščine pojasnil, da je namen predlaganega povečanja kapitala pridobiti sredstva, ki jih Sava potrebuje za "aktivnosti, ki so povezane s pridobitvijo delnic družbe Hoteli Bernardin". Za prevzem Hotelov Bernardin so lastniki Save nedavno družbo že dokapitalizirali za 4,7 milijona evrov.

Miodrag Kostić.
Novice Tajkunova igra na vse ali nič: Kostić gre še nad Savo

Iz Save so po skupščini sporočili, da bodo sredstva iz danes potrjene dokapitalizacije namenjena "nadaljnjemu povečevanju lastniškega deleža v družbi Hoteli Bernardin, kar za Savo predstavlja nadaljevanje konsolidacije turističnih naložb, kar je skladno tudi z uresničevanjem strategije trajnostne rasti slovenskega turizma".

Sava je v prevzemni ponudbi za preostale delnice Hotelov Bernardin, ki jo je objavila skupaj z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), Zavarovalnico Triglav in Kapitalsko družbo (Kad), pridobila dodatnih 7,61 odstotka delnic in svoj delež povečala na 45,39 odstotka. DUTB ima 35,3-odstotni, Zavarovalnica Triglav 3,4-odstotni, Kad pa 0,02-odstotni delež Hotelov Bernardin.

Po pisanju današnje izdaje časnika Delo naj bi bila danes potrjena dokapitalizacija namenjena za nakup 35,3-odstotnega deleža DUTB v Hotelih Bernardin, s čimer bi Sava postala več kot 80-odstotna lastnica te hotelske družbe.

Kostićeva Gorenjska banka prevzemne ponudbe ni sprejela

Prevzemne ponudbe ni sprejela Gorenjska banka, ki ima nekaj več kot devetodstotni delež Hotelov Bernardin in jo obvladuje Miodrag Kostić. Kostić je med prevzemno ponudbo prek družbe M & V Investments od Deželne banke Slovenije odkupil še okoli odstotek delnic Hotelov Bernardin in tako presegel 10-odstotni delež.

Miodrag Kostić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Savin prevzem Hotelov Bernardin naj bi bil začetek lastniške in kasneje upravljalske konsolidacije turističnih družb z lastništvom države, ki jo predvideva strategija razvoja turizma. Pod SDH naj bi po navedbah časnika združili upravljanje osmih hotelskih družb: Save Turizma, Hotelov Bernardin, Istrabenza Turizma, Adrie Turističnega podjetja, Term Olimia, Thermane, Hita in Uniturja.

Za izvedbo tega načrta sta po neuradnih informacijah Dela v igri še dva predloga. Po prvem bi lastnik in upravljavec teh družb postal SDH, za kar pa bi ga morala država dokapitalizirati s približno 100 milijoni evrov, da bi lahko odkupil Istrabenz Turizem in nekatere druge deleže. Drugi scenarij naj bi predvideval, da bi te odkupe opravil Kad, ki ima določena presežna sredstva in na trgu skupaj z Modro zavarovalnico išče naložbene priložnosti, naložbe pa naj bi nato upravljal SDH.

Glede šestih Istrabenzovih hotelov (za katere so ponudbe oddali tako Kostić kot ločeno Kad, Modra zavarovalnica, Sava in SDH) se je politika po pisanju današnje spletne izdaje časnika Finance, ki se sklicuje na navedbe več neuradnih virov, odločila, da hotelov ne bodo prodali ne Kostiću ne Kadu oz. Modri zavarovalnici, ampak jih bo kupila neposredno država.

K zgodbi o državnih načrtih svoje dodala še vlada

Zvečer je svoje k zgodbi o državnih načrtih na področju razvoja turizma dodala še vlada. Na dopisni seji je kot skupščina DUTB odločila, da je za izvajanje strategije razvoja turizma nujno, da t. i. slaba banka do dokončanja prodajnega postopka za delnice Istrabenz turizma, s katerimi so zavarovane terjatve DUTB do krovnega Istrabenz holdinga, ne pristopa k postopkom prodaje terjatev do Istrabenz holdinga.

Po oceni vlade vzporedni tek dveh prodajnih postopkov namreč ne bi zagotavljal optimizacije cene in vrednosti premoženja. DUTB je sicer prav letos poleti prevzela vlogo ključnega upnika v koprskem holdingu.

Vlada je ob tem dopolnila še smernice za delovanje DUTB, v katerih bo po novem določeno, da ta pri upravljanju premoženja ravna tako, da sledi tudi ključnim usmeritvam strategije upravljanja kapitalskih naložb in krovne turistične strategije.

Ne spreglejte