Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
7.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

mojazaposlitev.si PR članek kadrovik VUCA komunikacija odnosi letni razgovor

Sreda, 26. 9. 2018, 7.00

5 let, 7 mesecev

S svojimi zaposlenimi redno in odprto komunicirajte

Oglasno sporočilo
Razgovor za službo

Vodja mora slišati pozitivne in negativne vidike zaposlenih.

Letni razgovori so zaradi VUCA-okolja, v katerem smo se znašli, postali preprosto zastareli, nadomeščajo jih krajši in pogostejši pogovori. VUCA je akronim, ki so ga oblikovali v ameriški vojski in bojno okolje opisuje z besedami: volatilnost (volatility), negotovost (uncertainty), kompleksnost (complexity) in dvoumnost (ambiguity).

V takšnem okolju nikoli ne veš, kaj te čaka, zato je pomembno, da se s svojimi zaposlenimi redno usklajujemo ter pridobivamo in dajemo povratne informacije oziroma nastale konflikte takoj razrešimo.

Raziskave kažejo, da si večina zaposlenih od vodstva želi čim hitreje pridobiti povratne informacije o svojem delu, tudi če so negativne.

Na portalu mojazaposlitev.si dnevno komuniciramo s številnimi strankami, po drugi strani pa smo tudi manjši tim, kar pomeni, da je pretok informacij zelo hiter. Zato je pomembno, da smo med seboj iskreni, se razumemo in si tako olajšamo delo.

Odprta komunikacija in podajanje iskrene povratne informacije

Razgovor za službo | Foto:

Prizadevajte si za odprto komunikacijo in se ne ustrašite podati iskrene povratne informacije. Spodbujajte sodelavce, da povedo tudi, kaj jih teži, in bodite pripravljeni sprejeti kritiko svojega dela. Naj bo iskrena povratna informacija vedno priložnost za rast. Zavedajte se, da brez ustrezne usmeritve sodelavci težko vedo, kaj naj popravijo in izboljšajo, enako velja za vodjo. Informacije, ki jih podate, naj se navezujejo na delo in ne na človekovo osebnost.

Pogovori so lahko naporni, a nikoli niso izguba časa

Menedžerji, ki sami menijo, da je pogovor s sodelavci le izguba časa, ne morejo biti uspešni pri svoji izvedbi. Pogovor bodo opravili nekakovostno in ravnodušno, kar bodo podrejeni začutili in tudi sami dobili občutek, da je vse skupaj brez smisla. Zato tudi razmislite, kako bi ti pogovori, ko jih boste uvajali, potekali. Poleg tega se obrnite na svojega HR-menedžerja, ki je vez med sodelavci in vodstvom. Lahko je prav on vstopna točka ali pa tisti, ki izvaja pogovore s sodelavci.

Na portalu mojazaposlitev.si najpogosteje sodelujemo s kadroviki ali kadrovicami, katerih vloga se je zadnje leto drastično spremenila. Lahko rečemo, da so postali pravi "skrbniki za odnose" v podjetjih. Oni so tisti, ki so prvi stik med novim zaposlenim in poslovnim okoljem, v katerega ta vstopa. Prav je, da je kadrovik odkrit z nadrejenim, bodisi je to vodja oddelka ali direktor, da mu poroča o odnosih znotraj podjetja in kako bi jih lahko izboljšali.

Zaposleni so bistveno bolj motivirani za vpeljavo rešitev, ki jih sami predlagajo. Čas, ki ga vodje vložijo v pogovore, nikakor ni neproduktiven, lahko je naporen, a obrodi sadove. Neproduktivno je, če se v podjetju ne posvečate razvoju, napredku in motivaciji zaposlenih. Na tak način v kratkem času "sproducirate" nemotiviran in apatičen kader, ki ne bo videl smisla v tem, kar dela. Ko je v podjetju načeta klima, pa potrebujete še enkrat več časa in energije, da jo ponovno vzpostavite, oziroma se vam lahko zgodi, da vas bodo najboljši sodelavci zapustili. Zato komunicirajte pogumno in empatično.

Naročnik oglasnega sporočila je mojazaposlitev.si.

Ne spreglejte