Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2014,
19.07

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Helios revizija

Torek, 1. 7. 2014, 19.07

5 let

Revizija: Helios ni financiral lastnega prevzema (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Revizija poslovanja je pokazala, da dolžniške pogodbe Heliosa niso v nasprotju s slovensko zakonodajo.

Mednarodna revizijska hiša Deloitte potrjuje, da neto dolg skupine Helios znaša 84,6 milijona evrov, da Helios ni financiral lastnega prevzema ter da financiranje in dolžniške pogodbe niso v nasprotju s slovensko zakonodajo. To je danes sporočilo vodstvo Heliosa. Ob tem upajo, da se bodo zdaj špekulacije o Heliosu končale.

Vodstvo Heliosa je 26. junija predstavilo podatke, s katerimi je zanikalo očitke glede povečevanja dolga za financiranje prevzema in neizpolnjevanja določil iz kupoprodajne pogodbe. Zavrnilo je tudi informacije, da načrtujejo odpuščanje zaposlenih. V načrtu je le 3,25-odstotno znižanje plač, je zagotovilo. Znižan dolg rezultat boljšega upravljanja Po navedbah vodstva dolg Heliosa nikoli ni znašal 407 milijonov evrov, trenutni neto dolg je 84 milijonov evrov, konec junija pa se bo spustil pod 80 milijonov evrov, medtem ko je še lani znašal 110 milijonov evrov. Za četrtino znižan dolg je po njihovih besedah rezultat boljšega upravljanja zalog ter poslovnega in finančnega prestrukturiranja.

Ker so se v javnosti kljub temu pojavljala ugibanja, je vodstvo Heliosa revizijsko družbo Deloitte povabilo k neodvisnemu strokovnemu pregledu. Deloitte je potrdil, da je neto dolg skupine Helios 31. maja znašal 84,6 milijona evrov ter da nobeno novo posojilo ni bilo pridobljeno ali dano za financiranje prevzema skupine Helios. Obenem je potrdil, da financiranje nakupa skupine Helios in dolžniške pogodbe niso v nasprotju z relevantno slovensko zakonodajo, navajajo v družbi.

"Ob tem, ko je tudi Deloitte potrdil avtentičnost podatkov in izjav vodstva skupine Helios, bodo vse nadaljnje javne izjave, ki bodo v nasprotju z zgornjimi ugotovitvami, razumljene kot zlonamerne in škodoželjne, zato se bo družba Helios temu primerno tudi odzvala," so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Grozili so tudi s kazenskimi ovadbami Gospodarsko ministrstvo je 24. junija napovedalo, da bo po zbranih informacijah glede prodaje Heliosa avstrijski skupini Ring International vložilo kazenske ovadbe zoper člane nadzornega sveta in sedanje uprave Heliosa.

Ministrstvo se je za ta korak odločilo zaradi vrste domnevno problematičnih dejanj, ki naj bi ogrozila nadaljnjo poslovanje oziroma nadaljnji obstoj Heliosa in mu tudi naredila škodo. "To je razmeroma zahtevna naloga," je zahtevnost vložitve kazenskih ovadb orisal odhajajoči gospodarski minister Metod Dragonja.

Praksa prevzemnikov, kjer se finančna bremena za poplačilo delničarjev prenese na prevzeto družbo, je po ministrovem mnenju "vsebinsko povsem nesprejemljiva". To namreč prevzeto družbo zelo omeji pri njenem nadaljnjem razvoju.

Ne spreglejte