SiolNET. Posel danes Novice
1,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Takšna bosta nova bankovca za 100 in 200 evrov

1,91

termometer

nova bankovca
Foto: Reuters

Evropska centralna banka bo maja prihodnje leto poslala v obtok nova bankovca za 100 in 200 evrov. Nova bankovca naj bi bilo težje ponarediti, so danes sporočili iz ECB. S tem se bo končala varnostna prenova bankovcev, saj je ECB že prenovila bankovce za 10, 20 in 50 evrov, medtem ko bankovcev za 500 evrov ne tiskajo več. ECB bo bankovca predstavila danes. 

Bankovci starejših izdaj ostajajo v veljavi in jih bodo postopoma umikali iz obtoka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ECB je pri novih evrskih bankovcih izboljšala zaščitne elemente, da bi bili čim bolj varni pred ponarejanjem. Začela je maja 2013 z bankovcem za pet evrov, nazadnje pa je aprila lani v obtok dala prenovljen 50-evrski bankovec.

nova bankovca Foto: Reuters

Nova serija bankovcev ima boljšo zaščito pred ponarejanjem

Kot so pojasnili na Banki Slovenije, nova serija bankovcev, imenovana Evropa, ponuja boljšo zaščito pred ponarejanjem, tako da bodo še bolj varni.

Novi bankovci za 100 in 200 evrov bodo imeli enake zaščitne elemente kot bankovci za 50 evrov, med katerimi so portret v vodnem znaku in na hologramu ter tudi novi in izboljšani elementi, zaradi katerih bo bankovce še težje ponarediti, vendar jih bo mogoče še vedno enostavno preveriti.

nova bankovca Foto: Reuters

Stotak predstavlja skoraj četrtino vrednosti vseh evrskih bankovcev

Bankovci za 100 in 200 evrov se veliko uporabljajo, in sicer kot plačilno sredstvo in kot hranilci vrednosti. Konec junija je bilo v obtoku 2,7 milijarde bankovcev za 100 evrov, kar predstavlja 13 odstotkov vseh evrskih bankovcev v obtoku.

Z vidika vrednosti je stotak po bankovcu za 50 evrov drugi najpomembnejši apoen, saj predstavlja skoraj četrtino (23 odstotkov) vrednosti vseh evrskih bankovcev v obtoku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 110
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin