Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2024,
6.43

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

gospodarstvo inflacija evro ocena BDP Eurostat

Torek, 30. 1. 2024, 6.43

2 meseca, 4 tedne

BDP območja z evrom v zadnjem četrtletju lani stagniral

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
inflacija, cene | Podatkov za Slovenijo še ni. Statistični urad bo podatke za zadnje lansko četrtletje in prvo oceno za celotno leto 2023 objavil sredi februarja. | Foto Shutterstock

Podatkov za Slovenijo še ni. Statistični urad bo podatke za zadnje lansko četrtletje in prvo oceno za celotno leto 2023 objavil sredi februarja.

Foto: Shutterstock

BDP območja z evrom in EU je po sezonsko prilagojenih podatkih v zadnjem četrtletju na četrtletni ravni stagniral, potem ko je v tretjem četrtletju v obeh območjih upadel za 0,1 odstotka. Letna gospodarska rast tako območja z evrom in EU v letu 2023 je znašala 0,5 odstotka, kaže prva ocena Eurostata.

Gre za predhodne ocene gibanja bruto domačega proizvoda (BDP), ki temeljijo na nepopolnih podatkih in so lahko še revidirane, je v današnji objavi opozoril evropski statistični urad.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2022 se je BDP območja z evrom povečal za 0,1 odstotka, BDP celotne Unije pa za 0,2 odstotka. V tretjem četrtletju je BDP obeh območij v medletni primerjavi stagniral.

Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, so največjo četrtletno rast v zadnjem četrtletju beležile Portugalska (+0,8 odstotka), Španija (+0,6 odstotka) ter Belgija in Latvija (+0,4 odstotka). Padec BDP so v tej primerjavi zabeležile Irska (–0,7 odstotka) ter Nemčija in Litva (–0,3 odstotka).

Glede na zadnje četrtletje leta 2022 se je v zadnjem lanskem trimesečju BDP povečal v šestih članicah in zmanjšal v petih. Največjo rast sta imeli Portugalska (+2,2 odstotka) in Španija (+2,0 odstotka), največji padec Irska (–4,8 odstotka) in Avstrija (–1,3 odstotka).

Nemški BDP se je v zadnjem četrtletju na četrtletni ravni zmanjšal za 0,3 odstotka, v medletni primerjavi pa za 0,2 odstotka. V Franciji je BDP na četrtletni ravni stagniral, glede na enako obdobje leto prej pa porasel za 0,7 odstotka. Italija je v zadnjem trimesečju na četrtletni ravni beležila 0,2-odstotno, medletno pa 0,5-odstotno gospodarsko rast.

Inflacija
Novice Eurostat potrdil 2,9-odstotno decembrsko inflacijo, v Sloveniji 3,8-odstotna
Inflacija
Novice Letna inflacija v območju z evrom decembra navzgor na 2,9 odstotka
denar
Novice Eurostat potrdil 2,4-odstotno novembrsko inflacijo v območju evra
inflacija
Novice Inflacija novembra najnižja v dveh letih
inflacija, cene
Novice Eurostat: inflacija se umirja, slovenska šesta najvišja
inflacija, cene
Novice Eurostat potrdil 4,3-odstotno septembrsko inflacijo
Ne spreglejte