SiolNET. Posel danes Novice
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Multinacionalke bodo morale javno razkriti, koliko davka plačajo v EU

0,04

termometer

denar
Fotografija je simbolična. Foto: Getty Images

Multinacionalke z letnimi prihodki nad 750 milijonov evrov bodo morale po novem javno razkriti višino davka, ki ga plačajo v posameznih državah EU, določajo nova pravila, ki so jih danes potrdili evropski poslanci. S tem želijo olajšati uporabo posredovanih informacij, povečati preglednost in preprečiti izogibanje davkom.

Objavljeni podatki bodo morali biti v strojno berljivem formatu javno dostopni tudi na internetu, pri čemer bi uporabljali skupno predlogo, so danes sporočili iz Evropskega parlamenta. Za lažjo uporabo posredovanih informacij in večjo preglednost dogovor predvideva, da bodo morala podjetja posredovane podatke razčleniti na posebne razdelke, kot so med drugim narava dejavnosti podjetja in število zaposlenih za polni delovni čas, so pojasnili.

martin odlazek Novice Urad za preprečevanje pranja denarja pri Odlazku ugotovil sume davčnih utaj

Pod nadzorom tudi hčerinske družbe

Z namenom preprečevanja zlorab bodo morale svoje davčne podatke objaviti tudi hčerinske družbe in podružnice, ki so sicer pod pragom prihodkov, če se ugotovi, da obstajajo samo zato, da bi se družba izognila novim zahtevam glede poročanja.

Nekatere določbe multinacionalkam sicer omogočajo, da so začasno izvzete iz nekaterih zahtev o poročanju, a so strogo omejene.

Davčne oaze

"Čeprav so poslanci želeli strožje določbe za preprečevanje preusmerjanja dobička v davčne oaze v tretjih državah, bodo nova pravila omogočila vsaj razkritje prihodkov od davkov, ki so izgubljeni na račun davčnih oaz," so zapisali.

Evropski parlament je januarja letos namreč ugotovil, da je med 20 največjimi davčnimi oazami šest držav članic EU, dve pa sta celo med šestimi največjimi. Študija direktorata davčne opazovalnice EU je pokazala, da je približno 80 odstotkov dobička, preusmerjenega v EU, usmerjenega v davčne oaze EU.

Korupcija v zdravstvu Novice Koruptivna zdravnika v priporu: nezakonito sta služila kar deset let

Zavlačevanje vlad

Kot so pojasnili, se je z današnjo potrditvijo pravil končal zakonodajni postopek, s katerim so nekatere vlade zavlačevale pet let.

Direktiva bo začela veljati 20. dan po objavi v uradnem listu EU. Države članice bodo nato imele 18 mesecev časa, da jo prenesejo v svojo nacionalno zakonodajo. To pomeni, da bodo morala podjetja prve določbe direktive začeti upoštevati sredi leta 2024.

Zakonodaja vsebuje klavzulo o pregledu. Pravila bodo znova pregledana čez štiri leta in podaljšana po opravljeni oceni, so še sporočili iz Evropskega parlamenta.

Policija Novice Državljan Srbije osumljen davčne utaje, proračun Slovenije oškodoval za 340 tisoč evrov Utaja davkov Novice Direktor sežanskega podjetja utajil več kot 270 tisoč evrov Joe Biden in Hunter Biden Novice Bidnovega sina zaradi suma utaje davkov preiskujejo zvezni tožilci

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin