Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
17.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

dolg

Sreda, 1. 2. 2012, 17.05

7 let, 2 meseca

Po Venizelosovih besedah bo odpis grškega dolga več kot 70-odstoten

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dogovor Grčije in zasebnih upnikov o delnem odpisu dolga bo na klopeh grških poslancev najverjetneje do 13. februarja, je napovedal grški finančni minister Evangelos Venizelos.

Kot je dodal, je govora o "več kot 70-odstotnem odpisu". Da bo do dogovora prišlo v nekaj dneh, so napovedali tudi v Mednarodnem denarnem skladu (IMF).

Minister je poslance pozval, naj potrdijo pogoje za izdajo novih državnih obveznic Venizelos je pred pristojno grško parlamentarno komisijo dejal, da je Grčija le korak stran od dogovora, ki ji bo utrdil pot do drugega svežnja mednarodne finančne pomoči.

Minister je grške poslance ob tem pozval, naj potrdijo pogoje za izdajo novih grških državnih obveznic, s katerimi bodo zamenjali okoli polovico od 200 milijard evrov vrednih grških državnih dolžniških vrednostnih papirjev, ki so v rokah zasebnih bank, zavarovalnic in drugih institucionalnih vlagateljev.

Po Venizelosovih besedah bi na ta način omogočili 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških obveznic oz. več kot 70-odstotni odpis realnega grškega dolga, ki je v rokah bank.

Izguba zasebnih upnikov Grčije bo precej višja od vsote dogovorjenega odpisa Ker bo povprečna obrestna mera na nove grške obveznice nižja od obrestne mere na sedaj veljavne, bo izguba zasebnih upnikov Grčije v resnici precej višja od vsote dogovorjenega odpisa.

Da bo do dogovora Grčije in zasebnih upnikov prišlo v nekaj dneh, sta dejala tudi tiskovni predstavnik grške vlade Pantelis Kapsis in glavni inšpektor IMF v Atenah Poul Thomsen. Slednji je sicer za grški časnik Kathimerini zatrdil še, da so plače v Grčiji previsoke. Vlado je v tej luči pozval, naj razmisli o znižanju minimalne plače.

Z delnim odpisom bi se javni dolg Grčije zmanjšal s sedanjih 160 na 120 odstotkov BDP Prav dogovor z upniki in reforma trga dela sta ključni točki pogajanj Grčije ter EU, Evropske centralne banke (ECB) in IMF glede drugega svežnja finančne pomoči močno zadolženi državi, težkega 130 milijard evrov.

Grčija je z evropskimi partnericami kot rok za izdajo novih obveznic postavila 13. februar. Z delnim odpisom naj bi se javni dolg te države znižal za 100 milijard evrov oz. s sedanjih 160 odstotkov na 120 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

O usodi reforme trga dela pa bo beseda predstavnikov Grčije in trojke (EU, ECB in IMF) tekla konec tega tedna.

Ne spreglejte