Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
16. 10. 2018,
16.26

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

Natisni članek

jabolka sadjarstvo

Torek, 16. 10. 2018, 16.26

5 let, 6 mesecev

Po dveh sušnih letih: jabolk je toliko, da se jim jih ne splača pobirati

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72
Jablana | Po dveh sušnih letih so letos jablane polne jabolk. | Foto Bojan Puhek

Po dveh sušnih letih so letos jablane polne jabolk.

Foto: Bojan Puhek

Letošnji pridelek jabolk je zelo obilen, kar je popoln preobrat po dveh sušnih letih. Jabolk je toliko, da bodo mnoga ostala kar na drevesih, saj so hladilnice praktično povsem zasedene. Vseeno rekorden pridelek ne bo pokril dveh slabih let.

Pretekli dve leti so se pridelovalci tolkli po glavi, saj so bile letine sadja ob pomoči vremenskih razmer zelo slabe. Diametralno nasprotje pa je letošnje leto. Veje jablan se šibijo pod obilnim pridelkom, ki bo težak okoli 65 tisoč ton.

Po besedah sadjarja Borisa Oreška bo letošnji pridelek primeren predvsem za predelavo, vendar je ob sladkih skrbeh po dveh sušnih letih na drugi strani tudi realna skrb, ker vsega pridelka ne bodo mogli prodati.

"Ni težava samo to, ali se bo vso sadje prodalo, ampak tudi, kam se bo vso to sadje oddalo v hladilnice in predelavo. Ogromno industrijskega sadja bo ostalo nepobranega v sadovnjakih," meni Orešek.

Letošnji rekorden pridelek ne bo pokril izgub zadnjih dveh let

Cene za odkup se gibljejo med 15 in 60 centi za kilogram. | Foto: Ana Kovač Cene za odkup se gibljejo med 15 in 60 centi za kilogram. Foto: Ana Kovač Slovenske predelovalne kapacitete so med pet in sedem tisoč ton, letošnjega industrijskega pridelka pa je po mnenju Oreška več kot 20 tisoč ton.

"Ker je cena odkupa industrijskega sadja tako nizka, je direktna izguba, da pobereš sadje. Direktni stroški pobiranja so večji, kot je vrednost industrijskega sadja," razlaga Orešek.

Vseeno iztržek letošnje rekordne letine pri sadjarjih ne bo pokril izgub iz prejšnjih dveh let.

"Kje pa. Nemogoče. Če se bo letošnje sezonsko leto pokrilo, bo že dobro. O lanskem in predlanskem raje sploh ne bom govoril," meni Orešek.

Sadovnjak
Novice Lani zaradi mraza izgubili milijone, letos so se ga razveselili

Cene padle zaradi poljskih jabolk

Odkupne cene za kilogram se gibljejo med 15 in 60 centi za kilogram, pri ekološkem sadju pa se povzpnejo do enega evra. Slovenske hladilnice so praktično polne, nekaj jabolk pa se hladi tudi v tujini.

Težava je po besedah Oreška v poplavi poljskih jabolk, ki jo je pred leti povzročila odločitev Rusije o embargu.

"Cene so tako nizke, da ne morejo več padati. Pred nekaj leti so cene zelo padle z ruskim embargom. Takrat so evropske trge preplavila poljska jabolka, ker niso šla več na Vzhod. Od takrat se cene niso pobrale," opozarja Orešek.

Ker jih imajo preveč, so jih ponudili vsem

Tudi na posestvu Na Škaluc so imeli letos (pre)polne jablane. Njihova primarna dejavnost je sicer turizem. Kolikor jabolk so potrebovali za predelavo v sok, so pobrali, ostanek pa si lahko pridejo nabrat preostali.

"Mi vsa jabolka, ki jih potrebujemo, predelamo v sok. Za to potrebujemo od 1,5 do dve toni. Toliko smo nabrali, na drevju pa je ostalo še enkrat toliko. Škoda je, da bi jabolka ostala tam, zato smo se odločili, da jih ponudimo preostalim. Vse prevečkrat slišimo, da si kdo ne more privoščiti ekološkega sadja, da so cene na tržnicah zasoljene," pravi direktorica Valerija Hrastelj.

Po objavi na družbenih omrežjih so dobili številne klice, vendar za zdaj še nihče ni prišel po jabolka.

Že spomladi so videli, da bo pridelek obilen. | Foto: Pixabay Že spomladi so videli, da bo pridelek obilen. Foto: Pixabay

Že spomladi videli, da bo pridelek ogromen

Na Škalucu imajo 85 jablan stare kozjanske sorte, ki so starejše od 50 let. Lani niso pobrali niti enega jabolka. Tistih nekaj, ki so popadala na tla, so pojedle kobile, razlaga Hrastljeva.

Da bo letina obilna, so videli že spomladi. "Jablane so bujno cvetele. Ko odpadejo cvetni listi in ostanejo samo majhni plodovi, se ti začnejo redčiti. Za tisto, kar ostane na drevesu, se ve, da bo potem dozorelo. Ni bilo nobene toče, poleti je bilo dovolj dežja, brez kakšne suše, zato je pridelek tako obilen. Predvsem julija je bilo dovolj dežja, avgusta pa dovolj sonca, kar je idealno za jabolka," razlaga Hrastljeva in dodaja, da je letošnje leto bogato z vsem, tudi preostalim sadjem in gobami.

Ne spreglejte