SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plinovoda Južni tok ne bo

2

termometer

Rusija je prekinila več milijard evrov vreden projekt izgradnje plinovoda Južni tok. "To je to. Projekt je končan," je v Ankari povedal prvi mož ruskega energetskega giganta Gazprom Aleksej Miller.

Miller je za krivca določil držo Evropske unije, češ da je ovirala projekt. S plinovodom bi ruski plin prek Črnega morja dosegel južno Evropo.

Miller je v Ankari skupaj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ta se je srečal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom in se z njim pogovarjal o ruski dobavi plina.

Putin: Nadaljevanje projekta Južni tok je nesmiselno Priložnost je Putin izkoristil za kritiko EU in njene drže do Južnega toka. Ruski predsednik je zatrdil, da je nadaljevanje projekta Južni tok nesmiselno, potem ko je Bolgarija blokirala gradnjo plinovoda na svojem ozemlju.

"Upoštevaje dejstvo, da doslej še nismo dobili dovoljenja od Bolgarije, menimo, da v trenutnih razmerah Rusija ne more nadaljevati realizacije tega projekta," je povedal Putin.

"A ne razumete, da je za nas nesmiselno, da vložimo več sto milijonov dolarjev v plinovod, ki bi ga speljali čez Črno morje, nato pa se ustavili pri obali Bolgarije," je povedal Putin.

Bruselj spodbudil Bolgarijo k oviranju projekta Ob tem je kritiziral Evropsko komisijo, češ da je Bolgarijo spodbudila k oviranju projekta. "Menimo, da stališče Evropske komisije ni konstruktivno. Namesto da bi pomagala projektu, Evropska komisija postavlja ovire," je pripomnil in dodal, da če si EU ne želi gradnje plinovoda, te tudi ne bo.

Putin je ob tem zatrdil, da se zaradi blokade EU Rusija ozira za drugimi trgi. Razkril je, da bo Rusija povečala dobavo plina Turčiji za tri milijarde kubičnih metrov, cena plina za Ankaro pa bo od januarja nižja za šest odstotkov.

Naložba v Sloveniji ocenjena na milijardo evrov Plinovod Južni tok naj bi bil dolg 2.600 kilometrov. Glavna trasa je predvidena pod Črnim morjem prek Bolgarije, Srbije, Madžarske in Slovenije do Italije. V Sloveniji bi se po načrtih raztezal na dolžini 266 kilometrov.

Projekt je po oceni, ki je stara že nekaj let, vreden 16 milijard evrov, pri čemer naj bi naložba v Sloveniji dosegla okoli milijardo evrov.

Prek Južnega toka, ki bi se izognil tranzitnim državam, kot je nemirna Ukrajina, naj bi bilo lahko v Evropo dobavljenih 63 milijard kubičnih metrov plina na leto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin