Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2011,
7.52

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pivovarna dokapitalizacija

Petek, 24. 6. 2011, 7.52

1 leto, 4 mesece

Pivovarna Laško brez dokapitalizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Delničarji Pivovarne Laško so na skupščini zavrnili predlagano največ 36,5 milijona evrov vredno dokapitalizacijo.

Čeprav so umaknili tudi točko o pogodbenem koncernu, prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko po skupščini, na kateri je bilo prisotnega 78 odstotkov kapitala, brez glasovalne pravice pa sta ostali NLB in Banka Celje, ni bil nezadovoljen.

Dokapitalizacija bi se izvedla v dveh krogih Uprava in nadzorni svet sta predlagala povečanje osnovnega kapitala z izdajo največ 8.747.652 navadnih, prosto prenosljivih imenskih kosovnih delnic, prodajna cena ene delnice pa bi znašala osem evrov. Dokapitalizacija bi se izvedla v dveh krogih, pri čemer bi v prvem nove delnice ponudili v odkup vsem delničarjem, v drugem pa bi delnice, ki v prvem krogu ne bodo vpisane in vplačane, v soglasju z nadzornim svetom ponudili tretjim osebam.

"Kljub temu sem zadovoljen" "Kljub temu sem zadovoljen, saj je bilo v danih razmerah to, kar smo na skupščini dosegli, največ, kar smo lahko. Posebej me veseli, da smo popolnili nadzorni svet, saj bomo tako lahko začeli normalno delovati. Jutri je nov dan in začeli bomo iskati novo pot razvoja. Lastnikom sem na skupščini skušal pojasniti, da obvladujemo sistem, in če nam bodo pri tem stali ob strani, potem lahko razvojno uspešno sodelujemo," je dejal Zorko, ki verjame, da bo predlagani pogodbeni koncern predmet pogovorov v naslednjih tednih ter da bi do konca leta to lahko izvedli na izredni skupščini.

Na vprašanje, koliko manevrskega prostora je Pivovarni Laško ob vseh težavah pri prodaji premoženja in dogovarjanju z bankami sploh še ostalo, je Zorko odvrnil, da razpolagajo z močnimi blagovnimi znamkami in velikim tržnim deležem, priznava pa, da se jim manevrski prostor iz dneva v dan oža. Če lastniki ne bodo prisluhnili, bi lahko imeli v prihodnosti težave, zato Zorko pričakuje, da bodo določene stvari urejene do konca poletne sezone, ki je za družbo ponavadi uspešna.

"Večkrat imamo občutek, da nas ne jemljejo dovolj resno" "Lastniki se pač odločajo tako, kot mislijo, da je prav za njih. Verjetno pa marsikateri od njih še danes ne verjame, v kakšnih razmerah je skupina. Ves čas se trudimo vsem lastnikom in bankam dopovedati, kje se nahajamo, a imamo večkrat občutek, da nas ne jemljejo dovolj resno. Še naprej se trudimo ločiti preteklost in prihodnost družbe. Slednja je lahko lepa, če se bo nekoč vzpostavilo razumevanje med nami," je dejal Zorko.

"Optimalnega reprograma kreditnih obveznosti ni" Prvi mož Pivovarne Laško je sicer že na sami skupščini poudaril, da optimalnega reprograma njihovih kreditnih obveznosti ni, zato morajo odprodati nepotrebno premoženje. V ta namen so med drugim pristopili k sporazumu o skupni prodaji Mercatorja. Kot je ponovil, je torej njihova glavna naloga odprodaja vsega, kar ni povezano z njihovo osnovno dejavnostjo, istočasno pa z bankami najti dogovore za reprograme in moratorije.

"Vendar to ni rešitev. Rešitev je odprodaja premoženja, dokapitalizacija ter korektno in kakovostno delo," je bil jasen Zorko, ki sam ni zaznal možnosti, da bi bil problem pri dogovarjanju z bankami tudi v njemu osebno na čelu Pivovarne Laško.

Dva nova nadzornika Pivovarna Laško je dobila dva nova nadzornika, ki bosta svoje naloge opravljala do konca avgusta 2013. To pa nista postala predlagana Simon Čadež in Damjan Belčič, pač pa na predlog Kada in Probanke Borut Jamnik in Borut Bratina. Skupščina je ob tem potrdila tudi spremembo statuta, s katero ima družba možnost namesto treh upravo razširiti na največ pet članov, njihov mandat pa bo trajal pet let.

Lastniki so upravi in nadzornemu svetu podelili tudi razrešnico za preteklo poslovno leto.

V letu 2010 je skupina Pivovarna Laško ustvarila 306,4 milijona evrov čistih prihodkov iz prodaje, kar je sicer 6,3 odstotka manj kot v letu 2009, a je v enakem obdobju uspela tudi za 6,4 odstotka znižati odhodke iz poslovanja, ki so znašali 320,1 milijona evrov.

Izguba iz poslovanja lani znašala 9,9 milijona evrov Izguba iz poslovanja skupine je zato lani znašala 9,9 milijona evrov in je predvsem posledica slabitev blagovnih znamk družb Delo in Fructal v višini 24,4 milijona evrov. Brez omenjene slabitve je skupina poslovala pozitivno in je ustvarila 14,5 milijona evrov dobička iz poslovanja.

Dolg skupine je bistveno vplival na rezultate Visok finančni dolg skupine je bistveno vplival na rezultate poslovanja, saj je v letu 2010 skupina Pivovarna Laško bankam plačala za več kot 21 milijonov evrov obresti. Finančni dolg skupine je konec lanskega leta znašal 397,5 milijona evrov, od tega znašajo posojila pri bankah 388,8 milijona evrov in druge finančne obveznosti 88 milijonov evrov. Krediti pri bankah so v celoti zavarovani z vrednostnimi papirji, hipotekami ter zastavo premičnin in terjatev.

Ne spreglejte