SiolNET. Posel danes Novice
2,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pipistrel in Uber bosta izdelovala električne letalnike za velemesta

2,93

termometer

 | Foto:

Ajdovski proizvajalec letal Pipistrel je z ameriškim Uberjem, ki upravlja aplikacijo za naročanje prevozov, sklenil partnerstvo pri razvoju električnega letalnika z navpičnim poletanjem za namene prevozov v velemestih. Skupni cilj podjetij Uber in Pipistrel je, da bi prva demonstracijska plovila poletela do leta 2020.

Pogodba z Uberjem predvideva obsežen razvoj električnih plovil VTOL (Vertical Take Off and Landing – zračna plovila z navpičnim vzletanjem in pristajanjem), so sporočili iz Pipistrela.

"Ponosen in navdušen sem, da je Uber prepoznal naše znanje, izkušnje in vodilni položaj na področju električnega letalstva. To partnerstvo označuje začetek zanimive poti proti popolnoma novim načinom potovanja, ki uporabnikom ne bodo prihranili samo časa, temveč bodo predvsem prijaznejši do okolja," je ob sklenitvi partnerstva dejal direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

Boscarol je govoril tudi na dogodku, ki poteka v Dallasu, in večkrat nasmejal zbrano občinstvo. Svoj govor je začel s hvalnico Sloveniji kot zeleni državi, nadaljeval pa z opisom dosežkov Pipistrela in sklenil z vizijo prihodnosti.

Naša naloga mora biti zagotoviti zdravo okolje za bivanje

"Z Uberjem imamo isto vizijo, da nam vsem zagotovimo boljšo kakovost bivanja. Predvsem v urbanih okoljih, kjer je onesnaženje najhujše. Ljudje lahko živimo nekaj tednov brez hrane, nekaj dni brez vode, brez zraka pa le nekaj minut. Naša naloga mora biti zagotoviti zdravo okolje za bivanje. Tudi čas na potovanjih med domom in službo je treba zmanjšati. Uber Elevate prinaša prav to," je dejal Boscarol.

Ivo Boscarol je napovedal, da bodo letala čez dvajset let potnike dostavljala od okna do okna - WTOL Window Take Off and Landing. | Foto: Ivo Boscarol je napovedal, da bodo letala čez dvajset let potnike dostavljala od okna do okna - WTOL Window Take Off and Landing.

Kmalu dostava od okna do okna

"S projektom Uber Elevate se bo spremenilo veliko, a morajo biti ta prevozna sredstva tudi dostopna. V prihodnosti bo z novo industrijo prišlo tudi to: nova letala, ki bodo dovolj poceni, da si jih bo lahko privoščil vsakdo," je še povedal.

"VTOL je po zaslugi Uberja za zdaj najboljša rešitev, a kmalu bomo morali razmišljati še drzneje in tej kratici dodati še en V. WTOL – Window Take off and Landing," in si prislužil aplavz.


Preberite še: Bo birokracija pregnala Pipistrel iz Evropske unije?


 | Foto:

Cilj partnerstva z Uberjem je uporabnikom bodočega omrežja, ki so ga poimenovali Uber Elevate Network, omogočiti, da bodo lahko naročili prevoz s Pipistrelovim plovilom VTOL, so pojasnili v Pipistrelu. Uber namreč načrtuje vzpostavitev stalno delujočega omrežja električnih plovil VTOL za osebni transport in dostavo v velemestih.

"Pipistrel je edino podjetje na svetu, ki danes serijsko izdeluje in prodaja električna letala"

Pipistrel bo razvil letala za krajše razdalje znotraj mestnega prometa na podlagi specifikacij zmogljivosti VTOL, Uber pa bo sodeloval pri razvoju programske in strojne opreme za nadzor zračnega prostora in upravljanje plovil VTOL znotraj mreže ter zagotovil vmesnik, ki bo omogočal povezavo s kontrolorji zračnega prostora, še pojasnjujejo v Pipistrelu.

 | Foto: "Pipistrel je edino podjetje na svetu, ki danes serijsko izdeluje in prodaja električna letala. Z novo tovarno, ki bo povečala njihove proizvodne zmogljivosti, so pomemben partner, ki bo omogočil, da Uberjeva mreža plovil VTOL postane realnost," je ob podpisu partnerske pogodbe povedal direktor letalskega inženiringa Uber Mark Moore.

Lani velik posel s Kitajci

Ajdovsko visokotehnološko podjetje, ki je lani s kitajsko družbo Sino sklenilo 350 milijonov evrov vredno partnerstvo na področju letalstva in tako vstopilo v novo obdobje razvoja, je usmerjeno v razvoj električnih pogonov in drugih tehnologij za trajnostno mobilnost v letalstvu.

V okviru projekta Hipstair je Pipistrel skupaj z mednarodnimi partnerji, med katerimi je nemški velikan Siemens, razvil hibridno-električni pogonski sklop za letala. V sodelovanju z nemškim nacionalnim inštitutom za letalske in vesoljske tehnologije DLR pa je Pipistrel naredil hibridno letalo s tehnologijo vodikovih celic, ki je lani jeseni prvič poletelo z letališča v Stuttgartu.

Boscarol je že večkrat izpostavil tudi svojo vizijo množične uporabe letalnikov na električni pogon pri vsakodnevnih prevozih v velemestih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 126
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin