Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2017,
8.18

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Natisni članek

Pipistrel Ivo Boscarol Kitajska

Nedelja, 3. 12. 2017, 8.18

6 let, 4 mesece

Pipistrel ustanovil podjetje na Kitajskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Pipistrel virus | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Podjetje Pipistrel iz Ajdovščine je pred dnevi na Kitajskem s tamkajšnjim kitajskim partnerjem ustanovilo skupno podjetje za proizvodnjo ultralahkih letal. Hkrati so podpisali tudi sporazum z mestom Jurong za gradnjo letalskega centra, je potrdil direktor in solastnik Pipistrela Ivo Boscarol.

V ajdovskem podjetju so že ob podpisu dogovora o dolgoročnem sodelovanju s kitajsko družbo Sino Group pred dobrim letom dni povedali, da bodo v skupnem podjetju na Kitajskem lahko na leto izdelali več kot 500 ultralahkih letal. Partnerja vidita ugoden trend predvsem v razvoju t. i. zelenega letalskega prometa.

V okviru 350 milijonov evrov vrednega sedemletnega projekta nameravajo na Kitajskem zgraditi več proizvodnih obratov za proizvodnjo Pipistrelovih letal. Izdelovali bodo električna ultralahka letala in hibridna letala znamke Panthera, je novembra lani povedal Boscarol.

Eden izmed ciljev sodelovanja obeh družb je krepitev raziskav in razvoja v družbah, pa tudi izmenjava tehnologij. Da bi dosegli boljše poslovne povezave med družbama, bosta ti v času sodelovanja izmenjali tudi lastniške deleže. Medsebojni učinki sodelovanja bodo v sedmih letih, kot ocenjujejo v družbah, presegli 500 milijonov evrov.

Pipistrel bo imel 51-odstotni delež

Novo kitajsko podjetje so ustanovili v petek, ko je Boscarol za Radio Slovenija povedal, da bodo v njem izdelovali letala za kitajski trg in še 11 bližnjih trgov. Sam bo imel v njem 51-odstotni delež, njegov kitajski partner pa 49-odstotnega. Drugi bo zagotovil tudi kapitalski vložek, ki je potreben za gradnjo celotnega projekta, je poročal radio.

Pred dnevi je iz Pipistrela prišla novica, da so po sklenitvi velikega posla v Indiji in ob vse večjih potrebah po kompozitnih delih pred kratkim kupili še nove proizvodne prostore v Vipavi, kjer bodo tudi na novo zaposlovali. Družba je v Vipavi kupila proizvodne prostore nekdanjega podjetja Duka, velike 4.500 kvadratnih metrov. V novi proizvodnji nameravajo  v prihodnjih od dveh do treh letih zaposliti dodatnih 70 delavcev.

Ne spreglejte