Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 1. 2014,
14.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

cena telekomunikacije elektrika avtomobil

Torek, 7. 1. 2014, 14.25

7 let, 2 meseca

Pet stvari, za katere boste letos plačevali manj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letos boste stanovanje lahko kupili ceneje kot lani, prav tako boste odšteli manj za avto na plinski pogon, manj boste plačali tudi za elektriko, na novem telefonu pa boste za enak denar dobili več.

Ekonomist Sašo Stanovnik letos pričakuje predvsem padec cen stanovanj. Na trgih, kjer je več cenovne regulacije ali pa ima na cene velik vpliv država s trošarinsko politiko – kot je na primer pri pogonskih gorivih –, pa je vse odvisno od države oziroma lokalnih skupnosti, pravi.

Manj denarja za elektriko, morda tudi plin? Cena električne energije bi šla lahko rahlo navzdol v prvem polletju, vendar ne bistveno, poudarja Djani Brečevič iz zasebnega inštituta za raziskave v energetiki. "Cene plina se bodo morda rahlo znižale, če bodo plinski dobavitelji cene začeli oblikovati glede na borzne vrednosti."

Stanovnik: Kupec bo pri trajnih dobrinah lahko "izsilil" večje popuste Na področju osnovnih potrebščin bi lahko pričakovali prej stagnacijo kot upad ali rast, res pa je, da bo lahko pri trajnih dobrinah kupec še vedno izsilil večje popuste, predvsem na plačilo z gotovino, še dodaja Stanovnik.

Kot trgovci imamo možnost vpliva samo na določen del oblikovanja maloprodajnih cen, so sicer sporočili iz Mercatorja. Na končno maloprodajno ceno vplivajo tudi pridelovalci oziroma dobavitelji, dodajajo.

Telekomunikacije: več za isti denar Kolegi iz tehnološkega dela uredništva so letošnje trende glede gibanja cen na področju telekomunikacijskih naprav opisali z besedami "več za isti denar". Cene telefonov višjega razreda se bodo še vedno vrtele okoli 600 evrov, se bodo pa nekatere funkcije, ki so se do zdaj nahajale zgolj v dražjih modelih, znašle tudi v nekoliko dostopnejših telefonskih aparatih.

Pri cenah telekomunikacijskih storitev večjega padca ne pričakujejo, saj je, vsaj za slovensko tržišče, značilna precejšnja stopnja konkurence, ki je v preteklosti že znižala cene.

Pri Oplu pocenili vozila na plinski pogon Po besedah sodelavcev iz uredništva Avtomoto se je na nenehne podražitve pogonskih goriv na slovenskem trgu najbolj odzval Opel, ki v prodajni paleti ponuja sedem modelov s tovarniško vgrajenim plinskim sistemom LPG.

Da bi bili ti avtomobili konkurenčni, so jim znižali ceno doplačila za plinski sistem, ki po novem zanaša 1000 evrov. To pomeni, da je v njihovem primeru tovarniško prirejen avtomobil za pogon na plin cenovno konkurenčen oziroma cenejši v primerjavi z naknadno vgradnjo oziroma predelavo novega avtomobila na plin.

Ne spreglejte