Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2020,
13.32

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

10

Natisni članek

odpuščanja Postojnska jama

Petek, 11. 9. 2020, 13.32

3 leta, 7 mesecev

Postojnska jama: Odpuščanje do 59 zaposlenih je nujen ukrep

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

10

vlakec Postojnska jama |  Iz družbe Postojnska jama so danes sporočili, da je odpuščanje do 59 zaposlenih skrajen, a nujen ukrep. | Foto Postojnska jama

Iz družbe Postojnska jama so danes sporočili, da je odpuščanje do 59 zaposlenih skrajen, a nujen ukrep.

Foto: Postojnska jama

Sindikati in vodstvo Postojnske jame so glede napovedanih odpuščanj v podjetju že opravili dva sestanka, po besedah regijske sekretarke ZSSS Irene Jaklič Valenti pa si sindikati želijo nadaljnjih srečanj. Na teh bi dorekli dodatne kriterije za odpuščanje, med drugim višje odpravnine od z zakonom določenega minimuma. Iz družbe Postojnska jama so danes sporočili, da je odpuščanje do 59 zaposlenih skrajen, a nujen ukrep.

Irena Jaklič Valenti iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je poudarila, da o številu predvidenih odpuščanj noče ugibati, saj si tako sindikat kot vodstvo Postojnske jame prizadevata, da bi bilo teh čim manj: "Sindikat pričakuje, da bomo skladno z zakonodajo po kriterijih programa za presežne delavce dobili točkovanje in na podlagi tega tudi izračune predvidenih odpuščanj."

Postojnska jama
Novice Postojnski jami grozi množično odpuščanje zaposlenih

"Upamo, da se bodo v tem delu zapisanega držali"

Kot je dodala, sta se na dozdajšnjih srečanjih obe strani zavezali, da morajo biti ob točkovanju upoštevani tudi socialni kriteriji. "Zdaj si mi želimo še enega ali več srečanj z vodstvom, da spilimo kriterije po programu. Imamo nekaj predlogov za dopolnitve, med drugim bi dorekli morebiti višje odpravnine od z zakonom določenega minimuma," je dodala sindikalistka.

Po njenih besedah je vodstvo na njihovo željo tudi zapisalo, da bodo imeli vsi izobraženi in usposobljeni kadri pri ponovni vzpostavitvi prometa prednost pri zaposlovanju. "Mi upamo, da se bodo v tem delu zapisanega držali," je dejala Jaklič Valentijeva. Vse bo sicer odvisno tudi od razvoja dogodkov v prihodnjih tednih in mesecih, je poudarila sindikalistka.

V Postojnski jami upajo, da bodo presežne delavce že v naslednji sezoni lahko zaposlovali nazaj. | Foto: V Postojnski jami upajo, da bodo presežne delavce že v naslednji sezoni lahko zaposlovali nazaj.

"Čakamo, ali bo država morebiti ukrepe podaljšala oz. turistične bone v panogi razširila. Trenutno je Postojnska jama edino podjetje v panogi turizma, ki je absolutno že v startu izpadlo iz sistema turističnih bonov, in seveda so posledice tu," je za STA povedala sindikalistka. Opozorila je tudi, da je bil jesenski in decembrski obisk vezan predvsem na skupine iz tujine in na projekt jaslic, ki pa je letos še v zraku "oziroma se bojijo, da ga bo pod takšnimi pogoji nemogoče organizirati".

Odpustili naj bi do največ 59 zaposlenih

Danes so iz Postojnske jame sporočili, da je odpuščanje do največ 59 zaposlenih skrajen, a nujen ukrep, če hočejo ohraniti zdravo jedro in intelektualni potencial podjetja. Kot so dodali, bodo le na ta način v normalnih razmerah spet sposobni zaposlovati 450 in več ljudi. Upajo, da bodo presežne delavce že v naslednji sezoni lahko zaposlovali nazaj, poroča STA.

"Slikovit je podatek, da bomo že v nekaj tednih imeli več zaposlenih kot obiskovalcev. Stanje žal ni odvisno od nas in naših aktivnosti, pač pa od epidemiološke slike, ki se v svetu in v Evropi spreminja iz dneva v dan. Strah pred potovanji je enostavno premočen, zato turistov, tudi tistih redkih, ki bi še lahko potovali, enostavno ni. Cenovna politika pri tem ne igra nobene vloge," so prepričani v podjetju. Kot so poudarili, letos zaradi izbruha pandemije skupaj beležijo 83-odstotni upad obiska.

"Postojnska jama je globalna destinacija, kjer v strukturi obiskovalcev prevladujejo tuji gostje. Lansko leto jih je bilo skoraj 93 odstotkov, Slovencev pa le sedem odstotkov," so opozorili v podjetju. Razočarani so, da je družba, katere glavna dejavnost so ogledi naravne in kulturne dediščine Slovenije, izpadla iz ukrepa turističnih bonov. "Za slovenski turizem nasploh bo ključnega pomena, da naslednji paket kriznih ukrepov razširi uporabo turističnih bonov in jih ne omejuje samo na nastanitve. Zaradi tega namreč prihaja do nesorazmerij, ko imajo pretežne koristi samo določene destinacije, kot so zlasti Obala in terme," so dodali.

Ne spreglejte