Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
9. 9. 2020,
9.23

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,09

48

Natisni članek

Koronavirus zaposleni odpoved Postojnska jama

Sreda, 9. 9. 2020, 9.23

3 leta, 7 mesecev

Postojnski jami grozi množično odpuščanje zaposlenih

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,09

48

Postojnska jama | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

V Postojnski jami nameravajo iz poslovnih razlogov odpovedati pogodbo do 60 od še 174 zaposlenih. 12 delavcev naj bi že odpustili. Glavni razlog je skoraj 80-odstotni padec obiska zaradi novega koronavirusa in zelo neobetavni prihodnji meseci, poročajo Primorske novice.

"Stanje, ko je družba iznenada ob več kot 75 odstotkov svojih prihodkov, in ker je očitno, da ne bo izboljšanja vsaj do aprila 2021, narekuje pripravo bolj rigoroznih ukrepov. Takega števila zaposlenih, kot ga ima družba sedaj, v nadaljevanju ne bo možno vzdrževati," so v obvestilu o načrtovanih odpuščanjih, ki so ga pridobili v Primorskih novicah, pojasnili v Postojnski jami.

Poudarili so še, da po koncu poletne sezone gostinski lokali in hotel Jama ne bodo več poslovali, zato so odpovedi nujne.

SBC
Novice Elitni klub slovenskih podjetnikov predlaga zamrznitev zvišanja minimalne plače

Uradna pojasnila bodo podali v petek

Družbo Postojnska jama smo prosili za dodatna pojasnila o tem, koliko zaposlenih so zaradi koronavirusa že morali in koliko jih še nameravajo odpustiti. "Podjetje še ni podalo uradne izjave, tudi za Primorske novice ne. Odgovore na vaša vprašanja lahko pričakujete predvidoma v petek, ko bomo podali izjavo za javnost," so nam odgovorili.

So pa pojasnili, da so se v tem trenutku "žal morali poslužiti odpuščanja kot skrajnega ukrepa, potem ko se je izkazalo, da z drugimi ukrepi, tudi državnimi, zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti poslovanja ne bo mogoče. Tudi sicer je prihodnost glede stanja koronavirusa povsem neznana, obeti za cepivo so slabi, torej bistvenega izboljšanja ni mogoče pričakovati v roku enega leta," so zapisali.

Družba je sicer v prizadevanjih, da bi bil ukrep čim manj boleč in z namenom zagotoviti čim višjo stopnjo varstva delavcev, organizirala dve srečanji s sindikati, s katerimi je usklajevala pogoje za odpuščanje večjega števila delavcev iz poslovnih razlogov, glede izvedbe ukrepa pa so se posvetovali tudi s svetom delavcev in dosegli soglasje.

"Med drugim je bilo dogovorjeno, da se z ukrepom in pogoji najprej seznanijo zaposleni na četrtkovem in petkovem sestanku z direktorjem. Nismo namreč hoteli, da bi za pogoje in kriterije odpuščanja izvedeli iz medijev. Seveda pa smo nameravali o podrobnostih obvestiti tudi širšo javnost. Žal so Primorske novice prehitevale z objavo nepreverjenih informacij, ki so temeljile na delovnem materialu, ki je bil zaupne narave, s tem pa vnesle veliko zmede tudi med zaposlene," se še zapisali.

Postojnska jama, katere predsednik uprave je Marjan Batagelj, je sicer zadnja leta beležila rast tako prihodkov kot dobička. Po podatkih poslovnega imenika bizi.si je lani imela 31,4 milijona evrov čistih prihodkov in 9,8 milijona evrov čistega dobička.

Človeška ribica
Novice V Postojnski jami prvič v zgodovini predstavili svojo najbolj varovano skrivnost #video

 

vlakec Postojnska jama
Trendi Zaprta Postojnska jama, Škocjanske jame in Ljubljanski grad, zapirajo se tudi hoteli

 

Ne spreglejte