Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
31. 1. 2018,
15.53

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

3

Natisni članek

LPP MOL parkirišča

Sreda, 31. 1. 2018, 15.53

6 let, 2 meseca

Novih parkirišč v središču mesta ne bo, z avtobusi pa se vozi vse manj ljudi

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

3

Parkirišče Ljubljana | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice v glavnem mestu upravlja več kot sedem tisoč parkirišč. Na nekaterih, v coni I, bo po novem podaljšano plačevanje ur. Zaradi ukrepa pričakujejo, da se bodo prihodki na območjih časovno omejena parkiranja povečali za manj kot dva odstotka.

V središču prestolnice je iskanje prostega parkirnega mesta postal običajen in mučen ritual ob vsakem obisku središča, živce načenja tudi stanovalcem, javni prevoz pa ima negativni trend.

V torek so ljubljanski svetniki potrdili predlog za podaljšanje plačevanja parkirnine na nekaterih ljubljanskih parkiriščih. Pobudniki so bili stanovalci v središču mesta, ki bi jim s tem omogočili, da bi lažje našli parkirni prostor, razlagajo na občini.

Podaljšano bo plačevanje parkiranja v coni I, ta je v mestnem središču in razpolaga s 1.840 parkirnimi mesti. Tam bo parkiranje po novem treba plačevati od 7. ure zjutraj (do zdaj je bilo treba plačevati od 8. ure), ob sobotah pa do 15. ure (do zdaj je bilo do 12. ure). Spremembe bodo tudi na parkirišču v Tivoliju, kjer se bo zvečer plačevanje podaljšalo za dve uri.

Število potovanj z mestnim avtobusom v zadnjih štirih letih pada. | Foto: Matej Povše Število potovanj z mestnim avtobusom v zadnjih štirih letih pada. Foto: Matej Povše

S parkirišči v mestni proračun več kot sedem milijonov evrov

Skupno ima ljubljansko podjetje pod okriljem več kot 13 tisoč parkirnih mest, povpraševanje po njih skozi leta raste, večajo pa se tudi prihodki, ki jih občina pobere s parkirninami. Teh je nekaj več kot sedem milijonov evrov. Z novo ureditvijo, ki bo začela veljati 15 dni po objavi v uradnem listu, se bo po ocenah Mol v letu 2018 povečalo za 1,6 odstotka.


Kaj bi se Ljubljana lahko naučila od Gradca? Ogromno. 


Na P+R promet raste vsepovsod razen v Stožicah

Vožnje z vlakom, tudi če želimo potovati znotraj Ljubljane, še vedno ni mogoče plačevati z mestno kartico Urbano. | Foto: Bor Slana Vožnje z vlakom, tudi če želimo potovati znotraj Ljubljane, še vedno ni mogoče plačevati z mestno kartico Urbano. Foto: Bor Slana Večjih novosti razen že prej omenjenega podaljšanja ur plačevanja za parkirnino na področju parkiranja v glavnem slovenskem mestu ni na vidiku. Letos bodo kandidirali na razpisu za gradnjo novega parkirišča P+R v Stanežičah. Pričakujejo, da bi lahko bila dela končana maja 2018.

Za zdaj na obrobju Ljubljane deluje pet parkirišč P+R (Park and ride), ki so namenjena dnevnim migrantom, da se pripeljejo na obrobje mesta in pot do središča nadaljujejo z mestnim prevozom.

Najbolj priljubljeno je parkirišče na Dolgem mostu, kjer je mesečno parkiranih več kot sedem tisoč vozil. V primerjavi z letom 2016 je lani največjo rast doživelo parkirišče na Barju, kjer se je število avtomobilov povečalo skoraj za polovico, le Stožice so v lanskem letu zabeležile manj avtomobilov kot leta 2016.

Novih parkirnih mest ne bo, LPP pa prepelje vse manj potnikov

Novih parkirnih mest v središču mesta župan Zoran Janković ne načrtuje. | Foto: Novih parkirnih mest v središču mesta župan Zoran Janković ne načrtuje. V načrtih mestne prometne politike ni predvideno, da bi povečevali število parkirnih mest. "Da bi dosegli ta cilj, je najpomembnejši ukrep zajezitev uporabe osebnih motornih vozil ob zavedanju, da učinkovita sprememba potovalnih navad zahteva daljši čas. Pogojena je tudi z izboljšanjem javnega potniškega prometa in krepitvijo privlačnosti v sodelovanju z državnimi institucijami," razlagajo na občini, ki jo vodi Zoran Janković.

Ravno javni prevoz v zadnjih letih stagnira oziroma pada. V zadnjih štirih letih se je število potovanj z mestnim avtobusom vsako leto zmanjševalo. V slabih 400 kilometrov oddaljenem Dunaju, glavnem mestu Avstrije, so lani pri javnem prevozu, ki ob avtobusih vključuje še tramvaje in podzemne železnice, zabeležili rekordno število potnikov.

Prav tako še vedno ni poenotenega sistema za prevoz z javnim prevozom. S kartico Urbana lahko v prestolnici ob plačevanju voženj z avtobusom plačujemo še vzpenjačo na grad, izposojo mestnega kolesa Bicikelj, še vedno pa ni mogoče plačevanje vlakov. Integriran javni potniški prevoz je za zdaj omejen le na dijake in študente.

Ne spreglejte