SiolNET. Posel danes Novice
1,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova KBM lani s 75,5 milijona evrov čistega dobička

1,62

termometer

NKBM
Foto: Marko Vanovšek

Nova KBM je leto 2018 sklenila s 75,5 milijona evrov čistega dobička, kar je za skoraj tretjino boljši dosežek kot leto prej, na ravni skupine pa je ustvarila 72,5 milijona evrov čistega dobička. Kot so ob objavi revidiranega letnega poročila sporočili iz banke, s tem uspešno sledijo viziji leta 2020 postati najuspešnejša banka v Sloveniji.

Doseženi donos na kapital po obdavčitvi je v Novi KBM ob koncu leta 2018 znašal 10,59 odstotka na ravni banke ter 10,03 odstotka na ravni skupine. Tudi količnik kapitalske ustreznosti ostaja visok in je za banko znašal 19,59 odstotka ter za skupino 20,13 odstotka. Skupina je bilančno vsoto do konca leta povišala na 4,998 milijarde evrov.

Kot ob tem pojasnjujejo v banki, so napredek in pozitivne premike izkazali na vseh strateških področjih ─ odličnosti v poslovanju s strankami, rasti in dobičkonosnosti, učinkovitem upravljanju tveganj in zagotavljanju skladnosti, operativni učinkovitosti ter organizacijski kulturi in razvoju zaposlenih.

Uspešni so bile tudi na področju upravljanja slabih naložb. Delež nedonosnih terjatev v portfelju banke se je namreč lani znižal za 3,88 odstotne točke, v portfelju skupine pa za 4,22 odstotne točke. S tem so izkazali pozitivne smernice tako pri zmanjševanju obsega nedonosnih izpostavljenosti kot povečanem obsegu poplačil in prestrukturiranih terjatev. Izboljšali so tudi kakovost posojilnega portfelja ter disciplino pri merilih za odobravanje posojil.

Rezultat dobrega poslovanja so po njihovem tudi izboljšane bonitetne ocene. Bonitetna agencija Moody's Investor Service jim je namreč oceno dolgoročnih depozitov dvignila za dve stopnji, iz Ba2 na Baa3. Agencija Fitch Ratings pa je potrdila oceno dolgoročnega kreditnega tveganja Nove KBM pri BB ter zaradi izboljšanja poslovanja in nadaljnjega velikega potenciala za izboljšave na področju dobičkonosnosti in zmanjšanja slabih posojil spremenila obete iz stabilnih v pozitivne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin