Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
14. 2. 2017,
3.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

1

Natisni članek

Modri kvadrat NLB Pro-rem nepremičnine likvidacija

Torek, 14. 2. 2017, 3.45

6 let, 6 mesecev

NLB ne more prodati zloglasnega domovanja davkarije

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

1

Davčna uprava RS, Davčni urad Ljubljana | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

NLB ne najde kupca, ki bi bil za 16 tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov v stavbi Modri kvadrat v Ljubljani pripravljen odšteti 32 milijonov evrov. Kako se je stavba, ki jo je zgradila Sava in v kateri med drugim domuje finančna uprava (Furs), sploh znašla v rokah NLB in zakaj je v preteklosti zanimala tudi kriminaliste?

Stavbo Modri kvadrat je leta 2008 zgradila Savina nepremičninska družba Sava IP in jo dve leti kasneje za 32 milijonov evrov prodala NLB Leasingu, ki ga je tedaj vodil Borut Simonič. Ta se je leta 2011 preselil prav v skupino Sava, in sicer na položaj člana uprave Save Turizem. Skupino Sava je takrat že vodil Matej Narat, prav tako nekdanji član uprave NLB.

Zakaj se je podjetje NLB Leasing, katerega dejavnost je bilo lizinško financiranje, podalo v nakup stavbe, nam nista pojasnila ne NLB ne Simonič. Drugi nam je sporočil, da v NLB Leasingu ni več zaposlen od leta 2011, in nas napotil na banko, ki pa nam od torka ni odgovorila.

NLB, ki jo vodi Blaž Brodnjak, je po dveh letih od ustanovitve likvidirala upravljavca nepremičnin Pro-Rem. Podjetje ima v bilancah za 53 milijonov evrov naložbenih nepremičnin in za 49 milijonov obveznosti (večino predstavlja dolg do "mame"), v dobrih dveh letih je nakopičilo 17 milijonov evrov bilančne izgube. | Foto: Matej Leskovšek NLB, ki jo vodi Blaž Brodnjak, je po dveh letih od ustanovitve likvidirala upravljavca nepremičnin Pro-Rem. Podjetje ima v bilancah za 53 milijonov evrov naložbenih nepremičnin in za 49 milijonov obveznosti (večino predstavlja dolg do "mame"), v dobrih dveh letih je nakopičilo 17 milijonov evrov bilančne izgube. Foto: Matej Leskovšek

Neuspešni poskusi prodaje

Modri kvadrat naj bi NLB neuspešno poskušala prodajati že kmalu po nakupu, proti koncu leta 2014 pa so stavbo skupaj s še nekaj drugimi nepremičninami v lasti NLB Leasinga (skupaj so bile po navedbah banke vredne okrog 50 milijonov evrov) prenesli na novoustanovljeno podjetje Pro-Rem, ustanovljeno za prodajo nasedlih bančnih nepremičnin.

V dobrih dveh letih od ustanovitve Pro-Remu stavbe ni uspelo prodati. Na zadnji razpis za prodajo, ki so ga objavili septembra lani in se je končal oktobra, se je po navedbah banke prijavilo več ponudnikov iz Slovenije in tujine, banka pa se ni odločila za nobenega. Zakaj, niso pojasnili, iz objav na spletu pa izhaja, da banka za prostore želi 32 milijonov evrov (okrog dva tisočaka na kvadratni meter).

1. decembra lani je nato NLB podjetje Pro-Rem poslala v likvidacijo. V banki pravijo, da je postopek likvidacije "skladen z zavezami do Evropske komisije". NLB se je ob 1,5-milijardni dokapitalizaciji in podržavljenju banke konec leta 2013 namreč zavezala k prodaji dejavnosti lizinga in faktoringa ter upravljanja nepremičnin - zadnje je dejavnost podjetja Pro-Rem. To pa bo tudi v likvidaciji nadaljevalo s prodajo nepremičnin, tudi Modrega kvadrata, pravijo v banki.

Nezadovoljni dacarji

Prostore v Modrem kvadratu najema Furs, ki ga vodi Jana Ahčin. "Po letu 2020, ko se pogodba izteče, bomo ob nespremenjenih najemnih pogojih najverjetneje iskali nove poslovne prostore," pravijo na ministrstvu za javno upravo, ki je skrbnik najemne pogodbe. | Foto: STA , Prostore v Modrem kvadratu najema Furs, ki ga vodi Jana Ahčin. "Po letu 2020, ko se pogodba izteče, bomo ob nespremenjenih najemnih pogojih najverjetneje iskali nove poslovne prostore," pravijo na ministrstvu za javno upravo, ki je skrbnik najemne pogodbe. Foto: STA , Večino prostorov v lasti NLB Leasinga že od leta 2009 najema finančna uprava (Furs), pogodba pa je v preteklosti razburjala javnost. Davkarija je namreč prva leta plačevala po 191 tisoč evrov mesečno, kar je sprožilo vprašanja, zakaj se država ni odločila za nakup ali finančni najem (s kasnejšo možnostjo odkupa), saj bi pri tej višini najemnine kupnino "pokrili" v desetih letih (torej čez dve leti).

Tak je bil sklep vlade, danes pravijo na ministrstvu za javno upravo, ki je skrbnik pogodbe. Leta 2014 jim je uspelo najemnino znižati na 152 tisoč evrov mesečno (vmes naj bi sicer tudi zmanjšali obseg najetih prostorov), kolikor plačujejo še danes. Furs najema 13 tisoč kvadratnih metrov, torej znaša najemnina okrog 12 evrov za kvadratni meter površin. Najemna pogodba poteče leta 2020.

Na ministrstvu so nam na vprašanje, ali so se zanimali za nakup stavbe, odgovorili, da država "ni oddala zavezujoče ponudbe". Ali je bila možnost nakupa v igri, ni znano. Očitno pa so nezadovoljni s trenutnimi najemnimi pogoji. "Po letu 2020, ko se pogodba izteče, bomo ob nespremenjenih pogojih najemne pogodbe - torej višini najemnine, obdobju trajanja najema, najemodajalcu - najverjetneje iskali nove poslovne prostore," pravijo.

Ivan Simič, nekdanji direktor Dursa Fursa | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Ustavljena preiskava zoper Simiča

S policije so nam sporočili, da so zavrgli ovadbo zoper nekdanjega direktorja Fursa Ivana Simiča. Dnevnik je pred dvema letoma poročal, da naj bi policija preiskovala vlogo nekdanjega šefa davkarije pri postopku prodaje Savine nepremičnine, ki je na koncu pristala na NLB Leasingu.

Za pomoč pri iskanju kupca naj bi Sava IP najela Simičevo podjetje Cayo Holdings s sedežem na Cipru, ki naj bi pri poslu dobilo pol milijona evrov provizije. "Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so po vseh zbranih obvestilih na tožilstvo podali dve poročili, saj niso bili ugotovljeni elementi kaznivega dejanja," zdaj pravijo na policiji.

Ne spreglejte