Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 2. 2015,
16.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NKBM dobiček

Ponedeljek, 9. 2. 2015, 16.48

7 let, 2 meseca

NKBM na ravni skupine lani s 23,3 milijona evrov dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nova kreditna banka Maribor (NKBM) je lani na ravni skupine po za zdaj še nerevidiranih podatkih ustvarila 23,3 milijona evrov čistega dobička.

Kot so ob današnji objavi rezultatov sporočili iz druge največje državne banke, je skupina poslovala uspešno in stabilno, leto 2014 pa je zaznamovalo tudi organizacijsko in poslovno preoblikovanje.

Skupina s 1.751 zaposlenim, ki jo poleg obvladujoče družbe sestavlja še deset odvisnih družb in pridružena družba, je z aktivno konsolidacijo popravila sliko izpred leta dni, ko je imela NKBM kar 648,4 milijona evrov čiste izgube.

"Ključno delo" že opravljeno, konsolidacijo bodo nadaljevali Postopek dezinvestiranja strateško manj pomembnih delov so nadaljevali z likvidacijo družbe Fineko in njenim izbrisom iz sodnega registra, lani jeseni se je začel proces končevanja bančnih aktivnosti za predvideno zapiranje Adria Banke, tik pred koncem leta pa še likvidacija družb KBM Leasing in Gorica Leasing.

S tem je bilo po mnenju uprave NKBM opravljeno ključno delo pri prestrukturiranju skupine, konsolidacijo pa bodo nadaljevali tudi letos, ko bodo še bolj v ospredju bančne dejavnosti in ključne družbe. Med drugim načrtujejo končanje likvidacije lizinških družb, ena večjih nalog pa bo tudi postopna integracija Poštne banke Slovenije (PBS).

Strateških usmeritev letos ne bodo spreminjali NKBM je sicer lani na ravni skupine znižala operativne stroške za 14,7 odstotka, v tej številki pa kar 48 odstotkov pomenijo stroški dela. Skupina je lani oblikovala za 44,5 milijona evrov neto rezervacij in oslabitev, kar je občutno manj kot leto prej, ter realizirala okoli 110,7 milijona evrov čistih obresti. Ob koncu lanskega leta je njena bilančna vsota dosegala 4,4 milijarde evrov, kar je v skladu z načrtom prestrukturiranja.

Kot so ob tem poudarili v NKBM, strateških usmeritev letos ne bodo spreminjali. Banka in njene odvisne družbe bodo še naprej zagotavljale stroškovno učinkovito in donosno poslovanje v ključnih bančnih dejavnostih – poslovanju s prebivalstvom in gospodarskimi družbami. Pri tem bodo v središču pozornosti stranke oziroma ponudba celovitih kakovostnih in sodobnih finančnih rešitev zanje. Pri poslovanju bodo dali prednost kakovosti portfelja in proaktivnemu upravljanju tveganj pred rastjo obsega poslovanja.

Banka najbolj dobičkonosna družba znotraj skupine Na ravni banke je NKBM lani ustvarila 35,9 milijona evrov čistega dobička in bila s tem najbolj dobičkonosna družba znotraj skupine. Okoli 1,3 milijona evrov dobička je skupini prinesel KBM Infond, nekaj malega še PBS in Moja naložba, medtem ko sta 9,5 milijona evrov izgube skupaj povzročili obe lizinški hiši v likvidaciji.

Ne spreglejte