Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2016,
17.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

3

Natisni članek

stečaj Grep Miroslav Mišković Izet Rastoder Stožice

Četrtek, 23. 6. 2016, 17.43

6 let, 6 mesecev

Neuradno: kralj banan zahteva stečaj graditelja Stožic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

3

Izet Rastoder | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Poslovnež Izet Rastoder, eden od največjih trgovcev z bananami na svetu, naj bi naredil nov pomemben korak proti prevzemu nedokončanega trgovskega dela Stožic.

Potem ko je od bank pred tedni odkupil veliko večino terjatev do podjetja Grep, graditelja športno-trgovskega kompleksa v Stožicah, in s tem postal njegov ekonomski lastnik, naj bi po naših neuradnih informacijah v teh dneh na sodišče vložil zahtevo za stečaj.

To smo želeli preveriti pri Rastoderju, vendar ni bil dosegljiv.


Rastoder pred vrati Stožic, za njim srbski tajkun?


Po nizki ceni do trgovskega središča

Če bo Grep, ki je še danes formalni lastnik trgovskega dela kompleksa, končal v stečaju, se bo končala večletna agonija, ki so jo spremljali neuspešni poskusi reševanja nasedlega projekta. Tudi dobavitelji bodo naposled dobili odgovor, koliko bodo dobili, če sploh kaj.

Za Rastoderja je medtem ključno, da bo lahko on ali njegov poslovni partner iz stečajne mase Grepa po nizki ceni prišel do trgovskega središča. Z njim so namreč zavarovane odkupljene terjatve, kar mu daje pomembno, če ne odločilno prednost pri nakupu. Tudi če bi se stečajni upravitelj odločil za prodajo premoženja na dražbi, Rastoder ne bi izgubil. Celotna kupnina se mu bo povrnila v obliki poplačila terjatev.

Ob tem velja dodati, da je Rastoder za okoli sto milijonov evrov terjatev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in ostalih bank do Grepa odkupil z visokim popustom. Neuradno se je omenjalo, da je zanje odštel vsega 15 milijonov evrov.

Dejanski kupec srbska Delta?

Kot smo že poročali na Siolu, naj Rastoder ne bi bil končni kupec trgovskega središča, ampak dejansko tlakuje pot srbski skupini Delta Miroslava Miškovića. Ta je bila že na začetku projekta Stožice leta 2008 izbrana za nakup trgovskega središča, vendar je zaradi lastnih težav in spoznanja, da gre za ekonomsko tvegan projekt, od njega odstopila. Zdaj se lahko vrne v projekt Stožice in to za bistveno nižji vložek.

Rastoder in Mišković sta sicer v Ljubljani nedavno že sklenila posel, v katerem je prvi kot posrednik v pol leta zaslužil več kot milijon evrov. Rastoder je iz stečajne mase kupil gradbeno jamo na Bavarskem dvoru, nato pa jo je po bistveno višji ceni prodal srbski Delti. Ta bo tam zgradila luksuzni hotel s petimi zvezdicami.

Ne spreglejte