Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 3. 2016,
18.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Natisni članek

Izet Rastoder Zoran Janković Stožice Grep Miroslav Mišković

Četrtek, 31. 3. 2016, 18.48

6 let, 6 mesecev

Rastoder pred vrati Stožic, za njim srbski tajkun?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

26

Balkanski kralj banan Izet Rastoder se po milijonskem zaslužku v središču Ljubljane podaja v nov nepremičninski posel. Kupuje nasedli projekt Stožice. Je tudi tu njegov partner srbski tajkun Miroslav Mišković?

Po letih čakanja na čudežnega rešitelja bo sramotni nedokončani projekt gradnje trgovskega središča v Stožicah in simbol propada domačega gradbeništva in bančne krize, dobil novega lastnika. To je Izet Rastoder, eden največjih trgovcev z bananami na svetu.

Grep bi poslali v stečaj

Od bank, ki so financirale gradnjo velikopoteznega športno-trgovskega kompleksa v Stožicah, je namreč Rastoder že odkupil pomemben del terjatev do projektnega podjetja Grep, ki je gradilo Stožice. S tem si je poslovnež odprl pot do vstopa v njegovo lastništvo in s tem tudi do nedokončanega trgovskega središča.

Po zatrjevanju več virov ima Rastoder naslednji načrt. Če se v kratkem ne dogovori o nakupu vseh terjatev do Grepa, bo podjetje poslal v stečaj. Nato bo iz stečajne mase po nizki ceni prišel do trgovskega središča.

Dve banki že prodali, DUTB odlaša

Podjetje Grep največ dolguje Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta je prevzela slaba posojila od podržavljenih bank na čelu z NLB, ki je bila glavna financerka stožiškega projekta. Trenutno ima DUTB za več kot 84 milijonov evrov terjatev do Grepa. Drugi dve banki upnici sta bili SID banka in Gorenjska banka, ki sta imeli skupaj za 15 milijonov evrov terjatev.

DUTB je v začetku lanskega leta objavil razpis za prodajo terjatev. Že čez nekaj mesecev so dobili ponudbo Rastoderja. Nato so vse tri banke podpisale dogovor, da bodo terjatve do Grepa prodale pod istimi pogoji. Po ceni, ki jo je Rastoder ponudil trem bankam, bi zanje plačal le okoli 15 milijonov evrov, kar pomeni, da bi jih odkupil z več kot 80-odstotnim popustom. Skupaj namreč Grep omenjenim bankam dolguje okoli sto milijonov evrov brez obresti.

Rastoder se je najprej dogovoril z Gorenjsko banko, ki mu je terjatve prodala pred tremi meseci, pretekli teden pa še s SID banko. Pri pogajanjih z DUTB se medtem zapleta, saj je ta Rastoderju naknadno postavila pogoj, da kupljenih terjatev ne sme prodati naprej. To je zanj nesprejemljivo.

Srbom usojene Stožice?

To dodatno potrjuje informacije, da Rastoder ni končni kupec trgovskega središča, ampak dejansko tlakuje pot srbski skupini Delta Miroslava Miškovića. Ta je bila že na začetku projekta Stožice leta 2008 izbrana za nakup trgovskega središča, vendar je zaradi lastnih težav in spoznanja, da gre za ekonomsko tvegan projekt, od njega odstopila. Grep jo je pozneje zaradi tega tožil za odškodnino v višini 20 milijonov evrov.

Ob tem spomnimo, da so se predstavniki Delte v zadnjem obdobju aktivno zanimali za vrnitev v projekt Stožice. Po podatkih Grepa so si ga ogledali v obdobju po marcu 2014, tako kot nekateri drugi potencialni interesenti.

Končni kupec trgovskega središča naj bi bil srbski poslovnež Miroslav Mišković. | Foto: STA , Končni kupec trgovskega središča naj bi bil srbski poslovnež Miroslav Mišković. Foto: STA ,

Rastoder in Mišković sta sicer v Ljubljani nedavno že sklenila prvi velik posel, v katerem je prvi kot posrednik v pol leta zaslužil več kot milijon evrov. Rastoder je namreč iz stečajne mase kupil gradbeno jamo na Bavarskem dvoru, nedolgo potem pa jo je po bistveno višji ceni prodal srbski Delti. Ta bo tam zgradila luksuzni hotel s petimi zvezdicami.

Brez Jankovića ni posla

Pri poslu v Stožicah brez dogovora z županom Zoranom Jankovićem oziroma Mestno občino Ljubljana (MOL) ne bo šlo. Če bo novi investitor iz stečajne mase Grepa prevzel projekt gradnje trgovskega centra, ga bo čakalo pogajanje o koncu javno-zasebnega partnerstva. V skrajnem primeru lahko občina odstopi od pogodbe.

Projekt Stožice, ki je bil leta 2007 predstavljen kot paradni projekt ljubljanskega župana, od samega začetka sproža burno politično dogajanje. Hkrati ga zaradi domnevnih nepravilnosti preiskujeta Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in specializirano državno tožilstvo. To je maja lani vložilo zahtevo za sodno preiskavo zoper Jankovića, oba direktorja Grepa Zlatka Srako in Uroša Ogrina, županovega sina Damijana Jankovića in  direktorja podjetja Baza Dante Boštjana Stamejčiča.

Komentarja Rastoderja nismo uspeli pridobiti. Na DUTB pa so nam povedali le, da postopek prodaje terjatev do Grepa še ni končan.

DUTB terjatve od NLB dobila brezplačno

Podjetje Grep je NLB dolgovalo skoraj 52 milijonov evrov, leta 2014 pa so v naši največji državni banki ta slaba posojila prenesli na DUTB. To so naredili za ceno nič evrov. Drugače so vrednost Grepovih posojil ocenili v NKBM. Ta je šestmilijonsko posojilo, ki je imelo enaka zavarovanja kot v primeru NLB, na DUTB prenesla po ceni nekaj manj kot pet milijonov evrov. Za koliko so bila na DUTB prenesena posojila, ki jih je ta dobila od drugih podržavljenih bank, ni znano.

Pooblaščeni ocenjevalec, ki ga je ob razglasitvi insolventnosti najel Grep, je sicer ocenil, da vrednost projekta trgovskega središča Stožice ob prisilni prodaji znaša le 25 milijonov evrov.

Kdo je Izet Rastoder

Podjetje Rastoder, ki ga obvladuje Izet Rastoder, je po zadnjih podatkih šesti največji trgovec z bananami na svetu. Prodaja jih pod blagovno znamko Derby, v letu 2014 pa je ustvaril 129 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, a le slab milijon evrov čistega dobička. Rastoder je bil do lani tudi prvi mož in financer nogometnega kluba Olimpija, dokler ga ni prepustil ameriškemu poslovnežu srbskega rodu Milanu Mandariću. Ta ne skriva poslovnih ambicij v Sloveniji.

Ne spreglejte