Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2013,
11.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Velika Britanija Škotska

Sreda, 24. 4. 2013, 11.52

7 let, 2 meseca

Neodvisna Škotska bi lahko ostala brez funta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Škotska želi po osamosvojitvi obdržati britanski funt kot svojo nacionalno valuto, vendar britansko finančno ministrstvo ne vidi razloga, zakaj bi delila valuto z neodvisno Škotsko.

Britansko finančno ministrstvo je sporočilo, da nima nikakršnega namena skleniti sporazuma o skupni valuti, potem ko se bo Škotska odcepila od Velike Britanije, česar ne odobravajo. Finančno ministrstvo je celo izdalo opozorilo, da bi Škotska lahko ogrozila njihovo valuto, zato britanskega funta ne želijo deliti z njimi, piše Russia Today.

Škotska bi ogrozila britanski finančni sektor Britanski finančni minister George Osborne je prepričan, da bi Škotska, če bi še naprej uporabljala funt, ogrozila britanski finančni sektor. "Zakaj bi 58 milijonov državljanov predalo del svoje finančne neodvisnosti petim milijonom ljudi v drugi državi?" se sprašuje Osborne. "Če želi Škotska obdržati funt, naj ostane del Velike Britanije," je še povedal. Odziv na njegove besede je v politični frakciji stranke škotskih zelenih sprožil obtoževanje, da poskuša Osborne zanetiti nepotrebno vojno.

"Delitev funta med neodvisno Škotsko in preostalo Veliko Britanijo je zdravorazumska pozicija, ki jo podpira fiskalna komisija. Območje funta je v gospodarskem interesu tako Velike Britanije kot Škotske," je v izjavi za medije zapisal škotski finančni minister John Swinney. Sicer pa javnomnenjske raziskave kažejo, da 30 odstotkov Škotov podpira odcepitev od Velike Britanije, medtem ko ji 50 odstotkov nasprotuje.

Ni ekonomske razumskosti, da bi delila valuto Potem ko je bonitetna hiša Fitch sledila drugim in znižala britansko bonitetno oceno, je britansko finančno ministrstvo v svojem poročilu izpostavilo, da ni ekonomske razumskosti, da bi delila valuto. Zaskrbljeni so namreč, da bi lahko Škotska postala britanska različica Italije, Španije, Portugalske ali Grčije – torej gospodarsko breme. Osborne je namreč prepričan, da bi se funt znašel v podobni krizi kot evro.

Med gibanji za neodvisnost Škotske pa že nekaj časa kroži pobuda o ustanovitvi svoje valute, da bi se izognili prekletstvu evra. "Izkušnja z evrom je pokazala, da je izredno težko obdržati uspešno formalno valutno unijo brez bližnje fiskalne integracije in splošnih sporazumov o bančnem sektorju," je prepričan Osborne.

Valutna unija bi lahko imela negativne posledice za obe državi Bonitetne agencije pa menijo, da škotska neodvisnost ne bo imela vpliva na trg, vendar pa opozarjajo, da bi valutna unija imela negativne posledice za obe državi. Tako Škotska kot Velika Britanija bi lahko utrpeli gospodarske izgube, če bi se Škotska po nekaj letih neodvisnosti odločila za izstop iz valutne unije, ali če bi bile obveze obeh držav prešibke.

Ne spreglejte