SiolNET. Posel danes Novice
1,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemški "ne" Severnemu toku: cene plina poskočile za 17 odstotkov

1,32

termometer

Severni tok 2,  Nord Stream 2
Foto: Reuters

Nemški regulator včeraj ni prižgal zelene luči za uporabo plinovoda Severni tok 2.

"Podjetje, ki upravlja plinovod, mora spoštovati nemške zakone," je včeraj ob razložitvi, zakaj Severni tok 2 ni dobil zelene luči za obratovanje, zapisal nemški regulator. Kot poroča BBC, mora konzorcij podjetij, ki stoji za devetmilijardnim projektom, najprej odpreti podružnico v Nemčiji. Novica je včeraj povzročila kar 17-odstotno rast cen zemeljskega plina v Evropi.

Odprtje plinovoda se zamika

Kaj odločitev regulatorja pomeni za odprtje plinovoda, še ni jasno, znano je le, da bo zemeljski plin po Severnem toku prvič stekel mesece kasneje. Najverjetneje šele v spomladanskih mesecih. Uradno odprtje plinovoda je bilo sicer načrtovano za januar 2022.

Ukrajinci in ZDA slavijo, v Evropi zaskrbljeni

S Severnim tokom 2 bi se uvoz zemeljskega plina iz Rusije v Evropo povečal za dvakrat, hkrati pa bi Kremelj dobil močno orožje v odnosih z Ukrajino, čez katero trenutno v EU pride velik del ruskega zemeljskega plina. V Ukrajini zato odločitev Nemcev proslavljajo, odločitev pa so pozdravili tudi v ZDA, kjer menijo, da je Evropa že zdaj preveč odvisna od ruskega plina. Nezadovoljne so številne članice EU, saj Evropi zaradi naraščajočih cen grozi energetska kriza sredi zime. Nezadovoljni so tudi v zasebnem sektorju, ker so evropska podjetja (med drugim Shell, OMW, Uniper …) vložila v velik del gradnje plinovoda, ki poteka pod Baltskim morjem.

Severni tok 2,  Nord Stream 2 Posel danes Po plinovodu Severni tok 2 prvič stekel plin Vladimir Putin Novice To je evropska država, na katero se lahko Putin vedno zanese Severni tok 2,  Nord Stream 2 Posel danes Zaključena gradnja plinovoda Severni tok 2 #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin