SiolNET. Posel danes Novice
4,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji lastnik Mure v stečaj

4,65

termometer

 | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Družba Aha Skupina, prek katere sta podjetnika Mojca Lukančič in Nigel Peter Buxton zgradila (in izgubila) poslovni imperij z več tisoč zaposlenimi, je od danes v stečaju.

S tem se je dokončno končala poslovna pot družbe, pod okriljem katere so delovale tovarne Aha Mura, Aha Emmi, Aha Hoja, Aha Secaplast in Paron. Še leta 2012 so skupaj ustvarile nekaj manj kot 100 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Do danes so nekatere od njih končale v stečaju, druge so bile prodane v dogovoru z upniki.

Predlog za začetek stečajnega postopka Aha Skupine je na sodišče vložilo podjetje TCK, na katero je banka Hypo Alpe-Adria-Bank prenesla slaba posojila.

Lukančičeva ni bila dosegljiva za komentar.

Poslovni imperij gradila na posojilih

Solastnica družbe Aha Skupina Mojca Lukančič ni bila dosegljiva za komentar. | Foto: Marko Vanovšek Solastnica družbe Aha Skupina Mojca Lukančič ni bila dosegljiva za komentar. Foto: Marko Vanovšek

Lukančičeva in Buxton sta kupovala predvsem podjetja na pogorišču, za oživitev njihove proizvodnje pa sta se v glavnem zadolževala in le v manjši meri uporabila lastna sredstva. Načrtovala sta torej, da bodo kupljene tovarne dolgoročno poslovale tako uspešno, da bosta lahko z njihovim denarnim tokom poplačala najeta posojila.

Aha Skupina je od leta 2009 do 2011 kar podvojila svoje prihodke. Toda kmalu se je začela skupina krhati, saj so se pojavile likvidnostne težave. Aha Skupina je imela namreč na ravni skupine konec leta 2011 kar za 52 milijonov evrov obveznosti do bank.

Za klavrno usodo Aha Skupine je bil odločilen nakup zdravega jedra Mure iz stečajne mase. Konec leta 2011 je zanjo plačala skoraj deset milijonov evrov. Hkrati je od slovenske države pridobila 5,8 milijona evrov subvencij, v zameno pa je morala zaposliti najmanj 920 delavcev. V istem letu je Aha Skupina v Srbiji kupila še tekstilno podjetje Prvi maj iz Pirota in od srbske države dobila šest milijonov evrov subvencije za ohranitev delovnih mest.

V maju 2014 je Aha Mura končala v stečaju.

Državno pomoč prelivala v Srbijo?

Zaradi domnevnih nepravilnosti pri projektu oživitve proizvodnje nekdanje Mure sta se Lukančičeva in Buxton znašla celo v preiskavi.

Kriminalisti so namreč sumili, da naj bi bilo dva milijona evrov pomoči, ki sta jih dobila od slovenske države, v resnici uporabljenih za tovarno v Srbiji. Lukančičeva je tedaj zanikala, da bi bila pomoč uporabljena nepregledno, takšni očitki pa so bili po njenem mnenju "absurdni".

Tudi ko se je začela Aha Skupina podirati, banke pa razprodajati njeno premoženje, se je Lukančičeva branila odgovornosti. Poudarjala je, da so za propad skupine krivi okoliščine, nerazumevanje bank in finančne uprave RS (Furs).

Banke so se lotile premoženja Lukančičeve

Kmalu se je za Lukančičevo začel tudi boj z bankami za njeno osebno premoženje. Na isti dan, ko je okrožno sodišče v Murski Soboti dokončno zapečatilo usodo Aha Mure in 1.200 delavcev, je prva od bank vložila predlog za izvršbo na njenih nepremičninah in lastniških deležih v podjetjih.

Lukančičeva in Buxton sta namreč za nekatere obveznosti Aha Skupine jamčila z osebnim premoženjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin