Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
16.01

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

energetika plače

Sreda, 21. 8. 2013, 16.01

4 leta, 7 mesecev

Najvišje plače so v energetiki, še vedno rastejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najvišje plače prejemajo zaposleni v dejavnosti oskrbe z električno energijo. Povprečna junijska bruto plača v tej dejavnosti je znašala 2.270 evrov, kar je 50 odstotkov več od slovenskega povprečja.

Sledijo zaposleni v finančnem in zavarovalnem sektorju, kjer je povprečna bruto plača 2.130 evrov, višje plače od dveh tisočakov pa imajo le še v informacijski tehnologiji in rudarstvu. Najnižje bruto plače, in sicer pod tisoč evri, imajo v drugih raznovrstnih dejavnostih, kamor med drugim spadajo varovanje, čiščenje in pisarniška dejavnost.

V elektru plače rastejo, v izobraževanju in kulturi upadajo Plače v dejavnosti oskrbe z električno energijo so v zadnjem letu tudi najbolj zrasle, in sicer kar za štiri odstotke in pol. Za dva odstotka višje plače imajo tudi zaposleni v predelovalni dejavnosti, za malenkost pa so se plače zvišale v rudarstvu in oskrbi z vodo. V vseh preostalih dejavnostih so se plače znižale, najbolj pa zaposlenim v izobraževanju in kulturi, v primerjavi z junijem lani za skoraj pet odstotkov. Ta upad je posledica vnovičnega varčevanja v javnem sektorju.

Najvišje bruto plače v osrednjeslovenski regiji, med občinami najvišje Cerklje na Gorenjskem Med statističnimi regijami povprečno slovensko plačo, ta je bila za junij 1.494,45 evra bruto, dosegajo zaposleni le v jugovzhodni Sloveniji in osrednjeslovenski regiji, tam je povprečna plača tudi najvišja. Znaša 1.681,49 evra, kar je 12 odstotkov več od slovenskega povprečja. Daleč največ zaslužijo zaposleni, ki delajo v občini Cerklje na Gorenjskem, tam povprečna plača presega 2.500 evrov. Razlog za to je, da je v omenjeni občini deluje Adria Airways, plače pilotov pa so višje. Na drugem in tretjem mestu po najvišji povprečni plači v občinah sledita šoštanjska in ljubljanska občina, tam ta znaša nekaj manj kot 1.800 evrov. Najnižje plače imajo tisti, ki delujejo na območju občin Starše in Osilnica, povprečna bruto plača za junij je letos tam znašala manj kot tisoč evrov.

Ne spreglejte