SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najbolj stresni poklici leta 2014

1

termometer

Vojak, general, gasilec, pilot in organizator dogodkov so poklici, ki povzročajo najvišjo stopnjo stresa. Najmanj obremenjeni so univerzitetni profesorji in knjižničarji.

Na stres na delovnem mestu vplivajo različni dejavniki, od delovnega okolja, psihične obremenitve, vpliva gospodarstva, službenih poti in odsotnost od doma do ogrožanja življenjske varnosti. Po poročanju spletnega medija Forbes bodo v tem letu najbolj stresni poklici:

To so namreč poklici z veliko stopnjo odgovornosti, ki povzroča stres. Pri vojakih in pilotih je dodaten dejavnik tudi visoka stopnja odsotnosti od doma, ki poruši ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, pojasnjuje psihologinja Simona Medved.

Stres v človeku povzroči stalno povišano napetost, v takem stanju pa je sposoben narediti več napak. Kot pravi psihologinja, pod stresom posameznik delo želi opraviti hitro in je zato bolj površen.

Pod stresom tudi brezposelni Ker stres ne izvira le iz dela, ki ga naredimo, je stresna tudi brezposelnost. Ta socialni status po besedah psihologinje v človeku zmanjšuje občutek lastne vrednosti. Z delom namreč človek prispeva k družbi in se dokazuje, potrjuje in razvija svoje sposobnosti, če tega ni, trpi samopodoba in se povečuje stres.

Precej stresna situacija je tudi menjava službe. Ljudje namreč težimo k varnosti in izbiri okoliščin, ki jih poznamo in se v njih znajdemo. Kot pravi Simona Medved, se z menjavo službe vse to poruši, treba je začeti na novo, spoznati novo okolje, sistem dela in pravila ter se privaditi na novo socialno okolje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin