SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najbogatejši Slovenec je (u)šel na Ciper

2

termometer

Sandi Češko, najbogatejši Slovenec, je lastništvo svojega trgovskega holdinga prenesel v Nikozijo, glavno mesto Cipra. Češko pravi, da se je za to odločil na predlog menedžmenta.

Revija Manager je ob pripravi nove lestvice najbogatejših Slovencev (znana bo novembra) ugotovila, da je Češko na Cipru odprl podjetje, ki je lani prejelo evropsko pomoč, za Finance pišeta Tanja Smrekar in Jure Ugovšek. Decembra 2012 je Češko, lastnik krovne družbe Studio Moderna, lastništvo nizozemske družbe Studio Moderna Founders I B. V. prenesel na ciprsko družbo Kanatol Holdings Limited s sedežem v Nikoziji.

Selitev predlog menedžmenta Češko je pojasnil, da se je leta 2001 po pravnem nasvetu odločil številne družbe v Evropi povezati v holding, sam pa je vztrajal, da mora biti holding v evropski državi. Odločil se je za Nizozemsko, kjer je lokalna podjetja prodal nizozemski družbi. "Nobeno lastništvo se ni prenašalo iz Slovenije v tujino. Razen tega, da je lastnik Studio Moderna, d. o. o., namesto mene osebno nizozemski holding, se ni spremenilo nič, kar bi bilo relevantno s slovenske perspektive," je pojasnil za Finance.

Povedal je, da je menedžment krovne družbe Studia Moderna na Nizozemskem predlagal selitev na Ciper in da menedžmentu zaupa. Češko je dodal, da ker je holding v EU, ni nobenih davčnih olajšav, razen olajšav pri kapitalskem dobičku za podjetja, če nastane sprememba lastništva, za kar morajo biti izpolnjeni določeni pogoji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin