SiolNET. Posel danes Novice
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nadzorniki SDH zaradi Bertoncljeve kandidature za ministra na izredni seji

0,31

termometer

SDH | Nadzorniki SDH se bodo zaradi kandidature Andreja Bertonclja za finančnega ministra prihodnji teden srečali na izredni seji. | Foto: Bojan Puhek
Nadzorniki SDH se bodo zaradi kandidature Andreja Bertonclja za finančnega ministra prihodnji teden srečali na izredni seji. Foto: Bojan Puhek

Zaradi kandidature Andreja Bertonclja, ki kot nadzornik začasno opravlja naloge člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), za finančnega ministra v vladi Marjana Šarca, se bo prihodnji teden na izredni seji sestal nadzorni svet SDH. Nadzorniki naj bi v upravo imenovali začasnega člana ter zagotovili nemoteno in stabilno poslovanje, so sporočili iz SDH.

Kandidat za finančnega ministra Andrej Bertoncelj je bil konec aprila začasno imenovan v upravo SDH za največ eno leto, funkcijo pa je nastopil v začetku maja. V upravi, ki je po zakonu in statutu o SDH predvidena kot tričlanska, Bertoncelj trenutno sedi s predsednico Lidio Glavina, potem ko je s položaja junija odšla članica uprave Nada Drobne Popovič.

Marjan Šarec Novice Šarec: Izbrali ljudi z uspešnimi karierami, ki imenovanja niso potrebovali #video

Nadzorniki bodo morali v upravo imenovati še enega začasnega člana

Nadzorniki SDH so si sicer vse od decembra lani iskali tretjega člana uprave, a jim ga ni uspelo imenovati. Po Bertoncljevem najverjetnejšem imenovanju na eno od najpomembnejših funkcij v državi bo uprava enočlanska.

Ker v zakonu in statutu o SDH ni določil, ki bi urejali delovanje uprave z enim samim članom, bo moral nadzorni svet holdinga prihodnji teden vanjo zelo verjetno začasno imenovati še enega nadzornika, s čimer bo imel predvidoma petčlanski nadzorni svet le tri člane, kar je minimalno število.

Miro Cerar Nato Novice Miro Cerar se je odločil o svoji prihodnosti

Imenovanje članov uprave prva kadrovska preizkušnja za Šarčevo vlado

Ko je bil aprila v upravo imenovan Bertoncelj, se je sicer v medijih omenjalo tudi, da naj bi se Glavini pridružil kar prvi nadzornik Damjan Belič. Poleg Beliča so nadzorni svet sestavljajo še Duško Kos, Igor Kržan in Janez Vipotnik.

V nadaljevanju se bo nadzorni svet SDH moral vnovič lotiti iskanja dveh članov uprave. V ta namen naj bi objavili nov mednarodni razpis. Ker so kadrovska vprašanja običajno politično občutljiva, bo to najverjetneje ena od prvih preizkušenj usklajevanja interesov med strankami v manjšinski vladi na področju upravljanja državnega premoženja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin