Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 6. 2018,
11.24

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

nadzorni svet AIK Banka Miodrag Kostić Gorenjska banka

Ponedeljek, 18. 6. 2018, 11.24

5 let, 10 mesecev

Na julijski skupščini Gorenjske banke tudi o novih nadzornikih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Miodrag Kostić in Gorenjska banka. | Foto STA

Foto: STA

Skupščina Gorenjske banke bo na zahtevo AIK banke, ki ima v lasti približno tretjino delnic, 20. julija odločala o novih nadzornikih. Na skupščini bodo odločali tudi o delitvi bilančnega dobička in spremembi statuta. Srbski lastniki za nove nadzornike s petletnim mandatom predlagajo Jurija Bajca, Vladimirja Sekulića in Tima Umbergerja.

Zapolnitev nadzornega sveta je potrebna zato, ker bo nadzornikoma Miranu Kalčiču in Gregorju Rovanšku konec avgusta potekel mandat, Domen Trobec pa je iz nadzornega sveta odstopil lani.

Igor Bavčar, Boško Šrot, Midrag Kostić
Novice Za kaj smo se borili ali kako je vojna proti tajkunom postala farsa

Novim nadzornikom bo mandat začel teči konec avgusta

V sklicu skupščine, ki ga je uprava banke na zahtevo srbskih lastnikov objavila v Financah, je navedeno, da se bo novim nadzornikom, če bo predlog potrjen, mandat začel 29. avgusta.

V nadzornem svetu Gorenjske banke so še Aleš Aberšek, Jelena Galić in Matej Podlipnik. Banko po odhodu Andreja Andoljška od aprila vodi David Benedek, a je njegovo imenovanje začasno oziroma velja za največ šest mesecev od nastopa funkcije.

Miodrag Kostić
Novice Uresničuje se, kar smo na Siol.net že napovedali

Na skupščini tudi o delitvi bilančnega dobička in spremembi statuta

Uprava in nadzorni svet skupščini predlagata, da se od 7,62 milijona evrov bilančnega dobička za izplačilo lastnikom nameni 3,52 milijona evrov.

Dividenda naj znaša 9,14 evra na delnico in se izplača najpozneje do 20. septembra. Preostali dobiček bi ostal zadržan in bo namenjen za druge obremenitve.

AIK banka v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića ima v lasti 32,47-odstotni delež Gorenjske banke. | Foto: Vid Ponikvar AIK banka v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića ima v lasti 32,47-odstotni delež Gorenjske banke. Foto: Vid Ponikvar

Grafit Ovo je Srbija
Novice To je Srbija: v enem dnevu do dovoljenja za slovensko banko

S spremembo statuta želijo medtem upravo banke pooblastiti, da ob soglasju nadzornega sveta v petih letih enkrat ali večkrat osnovni kapital banke povečajo do skupnega zneska 8,09 milijona evrov.

V okviru tega povečanja kapitala se lahko ob soglasju nadzornikov izdajo tudi prednostne delnice brez glasovalne pravice. Uprava banke lahko pri tem v celoti ali deloma izključi prednostno pravico delničarjev do novih delnic.

Miodrag Kostić
Novice Kostić ni izpolnil pogojev za nakup banke

Sava želi svoje delnice prodati ločitvenim upnikom

Sava, ki ima v lasti 37,6 odstotka Gorenjske banke, je bila z AIK dogovorjena, da ji proda ta delež v Gorenjski banki, a se to ni zgodilo, ker banka lastnikom Save v postavljenem roku ni dostavila vseh dokazil za prevzem.

Sava želi zdaj svoje delnice prodati ločitvenim upnikom, med katerimi so tudi njeni največji lastniki. O prodaji delnic naj bi skupščina Save odločala 22. junija.

Miodrag Kostić
Novice "Kostić bi se s prevzemom utegnil izkazati za novega Todorića"

V Savi naj bi se za prodajo delnic odločili, ker so v Gorenjski banki ostali brez glasovalnih pravic. AIK banka dejansko obvladuje toliko glasovalnih pravic, da lahko na skupščini brez dejanskega prevzema prevzame nadzorni svet Gorenjske banke.

Ne spreglejte