Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
13.45

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

18

Natisni članek

Lufthansa Nemčija Adria Airways Letališče Jožeta Pučnika

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 13.45

4 leta, 5 mesecev

Na Brniku prvič v zgodovini pristala Lufthansa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

18

Na brniškem letališču so danes pozdravili prvo letalo nemške letalske skupine Lufthansa v zgodovini letališča. Prevoznik se je za prihod na Brnik odločil po stečaju Adrie Airways, za zdaj pa bodo družbe v skupini zagotavljale polete v Frankfurt, München, Zürich in Bruselj.

"Ponosni smo, da je žerjav končno priletel v Ljubljano," je danes, ko so na ljubljanskem letališču slovesno pozdravili letalo iz Frankfurta, dejal vodja prodaje za srednjo, vzhodno in jugovzhodno Evropo v skupini Lufthansa, v katere logotipu je omenjena ptica, Peter Pullem.

Swiss Airlines
Novice Swiss Airlines spet vzpostavil povezavo med Ljubljano in Zürichom

Lufthansa končno priletela tudi v Ljubljano

"Pred nekaj meseci si nisem predstavljal, da bom stal v Sloveniji. Razlog, da sem danes tu, je prišel nepričakovano. Z žalostjo smo izvedeli za zadnje dogodke v zvezi z našim partnerjem Adrio Airways," je o stečaju slovenskega letalskega prevoznika, katerega potniki so pogosto nadaljevali potovanja z Lufthansinimi leti, dejal Pullem. Dodal je, da so se v nemškem prevozniku zato morali hitro odzvati, povezave do svojih vozlišč v Evropi so vzpostavili v treh tednih.

Lufthansa se je za prihod na brniško letališče odločila po stečaju Adrie Airways. | Foto: Klemen Korenjak Lufthansa se je za prihod na brniško letališče odločila po stečaju Adrie Airways. Foto: Klemen Korenjak

Lufthansa Group s prevoznikom Swiss od 16. oktobra leti v Zürich, s prevoznikom Brussels Airlines bo od 4. novembra letela v Bruselj, s prevoznikom Lufthansa Cityline pa v Frankfurt oziroma od 1. novembra tudi v München. Skupno po besedah Pullema zagotavljajo 3.600 sedežev na 34 letih tedensko.

letališče Frankfurt, Lufthansa, Fraport
Novice Nova prevoznika na Brniku: prihajata Lufthansa in Swiss

Ustanovitve nove letalske družbe v Lufthansi ne komentirajo

O morebitnih dodatnih destinacijah je Pullem povedal, da bodo počakali, kakšna bo prodaja vozovnic na teh poletih, in se nato morda odločili za večja letala, trenutna povezava s štirimi od petih Lufthansinih vozlišč v Evropi s tri tisoč nadaljnjimi destinacijami pa je po njegovih besedah dober začetek.

Lufthansa Group s prevoznikom Swiss Airlines od 16. oktobra z Brnika leti v Zürich. | Foto: Reuters Lufthansa Group s prevoznikom Swiss Airlines od 16. oktobra z Brnika leti v Zürich. Foto: Reuters

Pogovore med Lufthanso in slovensko vlado glede morebitne ustanovitve novega prevoznika je Pullem komentiral z besedami, da o špekulacijah ne more govoriti: "Trenutno ne morem ničesar komentirati." Tudi vodja letaliških storitev v družbi Fraport Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče, Janez Krašnja o morebitni novi družbi ni hotel ugibati. "Za nas so vsi prevozniki dobrodošli," je dejal Krašnja.

Windrose
Novice Prihaja še en letalski prevoznik: od decembra z Brnika v Ukrajino

Največja žrtev stečaja Adrie območje Balkana

Brniško letališče je prvič v 55-letni zgodovini pozdravilo prihod Lufthanse. Linija med Ljubljano in Frankfurtom je ena izmed najpomembnejših v mreži ljubljanskega letališča, je poudaril Krašnja. Lani je Adria Airways na tej povezavi prepeljala 150 tisoč potnikov, od katerih jih je 70 odstotkov nadaljevalo potovanje prek Lufthansine mreže.

Tudi povezava z Münchnom je ena od pomembnejših. Adria je lani na tej liniji prepeljala 90 tisoč potnikov, 80 odstotkov pa jih je nadaljevalo potovanje z Lufthanso ali drugimi prevozniki v združenju Star Alliance. Največja žrtev stečaja Adrie Airways bo po besedah Janeza Krašnje območje Balkana, torej nekdanje Adrijine povezave s Prištino, Tirano in Skopjem. Potniki lahko sicer v Skopje, Sofijo in Tirano letijo prek beograjskega letališča.

Novice Wizzair snubi Adrijine stevardese: mamljivo za mlade, za starejše ne toliko #video

Prihod Lufthanse pomemben tako za Slovenijo kot tudi za Nemčijo

Na vprašanje glede posledic stečaja Adrie na poslovanje brniškega letališča je Krašnja lahko odgovoril le s podatki o številu potnikov. Pričakujejo, da jih bodo na letališču letos našteli 1,7 milijona, potem ko jih je bilo lani rekordnih 1,8 milijona. Krašnja pričakuje, da bodo upad nadomestili v letu 2021, ko bo Slovenija predsedovala EU. Glede morebitnih novih prevoznikov na Brniku je Krašnja spomnil, da začne decembra leteti madžarski Wizzair, in dodal, da obstaja tudi zanimanje drugih letalskih prevoznikov.

Pristanek Lufthanse v Ljubljani ni pomemben le za Lufthanso in ljubljansko letališče, ampak za obe državi, Slovenijo in Nemčijo, ki tesno sodelujeta tako politično kot gospodarsko, pa je poudaril stalni namestnik nemškega veleposlanika v Sloveniji Bernhard Heuer. Slovenska podjetja veliko izvozijo v Nemčijo, hkrati so nemška podjetja pomemben investitor v Sloveniji, zato bi bila prekinitev letalskih povezav lahko težava za Slovenijo, je dodal Heuer ter izrazil zadovoljstvo, da je Lufthansa povezave spet vzpostavila v zelo kratkem času.

Ne spreglejte