Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Primož Cirman

Četrtek,
12. 1. 2017,
14.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

6

Natisni članek

Peter Gašperšič Dejan Židan Cesta vlada

Četrtek, 12. 1. 2017, 14.06

6 let, 7 mesecev

Ministri povozili Židana: vladna zelena luč trasi ceste do Velenja

Primož Cirman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

6

Dejan Židan | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Vlada je postavila prve temelje novi hitri cesti, ki bo Šaleško dolino povezovala s slovenskim avtocestnim omrežjem. Na današnji seji je namreč sprejela uredbo o državnem prostorskem načrtu za cesto Šentrupert–Velenje. Gre za enega od ključnih delov tako imenovane tretje razvojne osi.

Sprejeta uredba je prvi epilog več mesecev trajajočega političnega spopada o tem, kje bo tekla trasa nove ceste. Za zdaj sta ga očitno dobila minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in ministrica za okolje Irena Majcen. Oba sta namreč velika podpornika gradnje nove povezave po trasi med Šentrupertom in Velenjem (možnost F2-2), ki jo predvideva tudi uredba.

Tej trasi sta najbolj nasprotovala minister za kmetijstvo Dejan Židan in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Najglasneje prav Židan, ki je še v začetku januarja na vladnem odboru za gospodarstvo nasprotoval uredbi.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič zavrača pomisleke glede trase. Napoveduje, da bo Dars že letos začel pripravljati projektno dokumentacijo za gradnjo hitre ceste. | Foto: Bor Slana Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič zavrača pomisleke glede trase. Napoveduje, da bo Dars že letos začel pripravljati projektno dokumentacijo za gradnjo hitre ceste. Foto: Bor Slana

Predlagal je, da odbor gradiva ne predlaga v nadaljnji postopek zaradi "vsebinskih in procesnih pomanjkljivosti", in kot najprimernejšo izpostavil traso ob obstoječi hitri cesti Celje–Velenje. Židan se je pri tem vprašanju znašel na nasprotnem bregu tudi z velenjskim županom Bojan Kontičem, vplivnim članom SD.

Židan ostal sam

A vlada je tokrat Židana obšla. Po naših informacijah trasi, pri kateri sta vztrajala Gašperšič in Majcnova, ni več nasprotoval Počivalšek.

Sedemnajst kilometrov ceste naj bi stalo okrog 400 milijonov evrov. | Foto: STA , Sedemnajst kilometrov ceste naj bi stalo okrog 400 milijonov evrov. Foto: STA , "Načrtovana trasa ceste teče čez najbolj produktivno in občutljivo območje, ki ga oblikujejo posebne mikroklimatske in talne razmere, te pa se odražajo v vrhunski kakovosti pridelanega hmelja, izvoznega produkta z eno najvišjih dodanih vrednosti v kmetijski pridelavi v Sloveniji. V tem delu gre za poseg v izrazito kakovostna kmetijska zemljišča, ki jih je v naši državi le pol odstotka," so poudarili na ministrstvu za kmetijstvo.

Dodali so, da sprejeta trasa "ne sledi strategiji razvoja prometa, saj naj bi bila predlagana možnost vprašljiva v luči policentričnega razvoja urbanega omrežja in povezovanja regionalnih središč, ki spadata med pomembne cilje Strategije prostorskega razvoja Slovenije".

Gašperšič: Gradbeno dovoljenje v letu 2018

Kdaj bo država torej začela graditi 17 kilometrov ceste, ki naj bi stala okrog 400 milijonov evrov? Kot so nam pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, ima Dars kot investitor v predlogu načrta izvajanja koncesije za leto 2017 predvidena sredstva za izdelavo projektne dokumentacije za omenjeni odsek.


Morda vas na Siol.net zanima tudi:

Tri Slovenke, ki želijo gospodariti svoji poslovni usodi #video

Bo na ustavnem sodišču zavel svež veter iz tujine?


"Sredstva za pridobitev nepremičnin bodo v letu 2017 zagotovljena v državnem proračunu na namenski postavki," so pojasnili na ministrstvu. Gradivo, ki ga je vlada priložila k uredbi, sicer med "bistveno odprtimi vprašanji" omenja civilne iniciative z območja Braslovč, ki nasprotujejo trasi, in nasprotovanje občin Šmartno ob Paki, Polzela in Braslovče, ki jih bo po uredbi prečkala cesta.

Pridobitev gradbenega dovoljenja je predvidena v prihodnjem letu. 

Ne spreglejte