Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 5. 2011,
11.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stečaj denar

Sobota, 7. 5. 2011, 11.24

7 let, 2 meseca

Merfin v stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Merfin, prek katerega so menedžerji poskušali izpeljati menedžerski odkup Merkurja, gre po pisanju Dnevnika v stečaj.

Največji lastnik Merfina in njegov direktor Bine Kordež je v začetku aprila na ljubljansko okrožno sodišče vložil predlog za prisilno poravnavo, a do roka ni plačal 1500 evrov predujma za začetek postopka. Skoraj 331 milijonov evrov dolga Ravno tako sodišču ni predložil poročila pooblaščenega ocenjevalca vrednosti, s katerim bi dokazal najmanj 50-odstotno verjetnost uspešnosti prisilne poravnave. To namreč zahteva nedavno sprejeta zakonodaja, medtem ko je Merfin navadnim upnikom, ki jim dolguje skoraj 331 milijonov evrov, ponujal le 1,7-odstotno poplačilo.

Predlog za prisilno poravnavo zgolj manever S tem so se uresničile napovedi, da je bil Kordežev predlog za prisilno poravnavo zgolj manever. Z njim je dosegel iztek enoletnega roka, v katerem bi lahko stečajni upravitelj izpodbijal nekatere sporne posle Merfina, kot je bilo na primer izplačilo dividend marca lani.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za Dnevnik pojasnili, da so 5. aprila pozvali Merfin, naj v 15. dneh dopolni predlog za prisilno poravnavo. Merfin je poziv prejel 11. aprila, do tega tedna pa predujem ni bil plačan. Zato bo sodišče predlog za začetek postopka prisilne poravnave zavrglo. Ob tem so na sodišču dodali, da bodo po pravnomočnosti tega sklepa odločili o nadaljevanju postopka, v katerem je upnik HTC Dva predlagal stečaj Merfina.

Stečajni upravitelj HTC Dva Branko Đorđevič je stečaj predlagal 22. februarja in plačal tudi predujem. Ker je Merfin še preden bi se iztekli zakonski roki, v katerih bi se morali izjasniti o razlogih za stečaj, predlagal prisilno poravnavo, je sodišče ustavilo odločanje o predlogu HTC Dva.

Bo stečajni upravitelj lahko izpodbijal sporne posle? Z izigravanjem insolventne zakonodaje je Kordežu in njegovim nekdanjim sodelavcem po oceni časnika brez dvoma uspelo doseči, da bo imel stečajni upravitelj manj možnosti za izpodbijanje poslov, sklenjenih v letu dni pred sklepom o uvedbi stečaja.

Z dividendami poplačali osebna posojila Izpodbijanju se bo tako očitno izognilo izplačilo dividend v višini 12 milijonov evrov, s katerimi so lastniki Merfina marca lani poplačali pomemben del osebnih posojil pri Hypo banki. Sporna je bila tudi poraba posojila v višini skoraj 150 milijonov evrov, ki ga je Merfinu dal HTC Dva, dejansko pa gre za sredstva Merkurja, saj je ta v letu 2009 in nato v lanskem letu posodil HTC Dva skupno več kot 190 milijonov evrov.

Ne spreglejte