Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2013,
14.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercator

Sreda, 20. 3. 2013, 14.45

7 let, 2 meseca

Mercator pod drobnogledom!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Štirje kandidati za nakup Mercatorja, ki so dali nezavezujoče ponudbe, zdaj dodobra pregledujejo poslovno-finančno sliko najboljšega soseda.

Tako imenovani virtualni data due diligence menda že zelo dejavno teče, kaj bo kandidatom zares pokazal, je seveda nemogoče napovedati. Gotovo pa si želijo vsi štirje kandidati, ki se potegujejo za Mercator ,– zasebni finančni naložbeniki (skladi CVC Capital, Mid Europa in Bain Capital) ter hrvaški koncern Agrokor –, dodobra spoznati Mercatorjevo anamnezo, ki je zaradi lanskega poslovanja in 104 milijonov evrov izgube ter težkih odpisov zelo slaba. V Agrokorju menda zadovoljni, da lahko končno pogledajo v drobovje Mercatorja Hrvaški mediji v teh dneh na široko pišejo, da se je končno zgodil zgodovinski dogodek, da je Agrokor največjega hrvaškega tajkuna Ivice Todorića po številnih neuspešnih poskusih končno dobil možnost globinskega vpogleda v Mercator. Po zagotovilih nekaterih blizu najboljšega soseda, Agrokor pa tudi preostali trije morebitni kupci, ne bodo imeli vpogleda v celotno drobovje največjega domačega trgovca. Tudi Agrokor ne, saj je njegova trgovska veriga Konzum Mercatorjev neposredni tekmec na Hrvaškem.

Nezavezujoče ponudbe niso zajemale cene za Mercatorjevo delnico Po zagotovilih nekaterih blizu konzorcija prodajalcev svojih deležev Mercatorju, ki se ga prodaja že devetič, nezavezujoče ponudbe niso vsebovale cene za Mercatorjevo delnico, ponudbe potencialnih kandidatov za nakup Mercatorja je zbral finančni svetovalec za prodajo – Londonska investicijska banka (ING). V tokratnem konzorciju sodelujejo Skupina Pivovarna Laško, NLB, NKBM, Gorenjska banka, Prvi faktor – Faktoring Beograd, Banka Koper, banka Hypo Alpe Adria, NFD 1, Banka Celje in NFD Holding. Spet drugi pravijo, da so posamezne ponudbe že zajemale tudi ceno za Mercatorjevo delnico …

Kdaj bo končan podroben pregled Mercatorja, še ni znano … Kakorkoli že, zdaj še zelo dejavno poteka podrobni pregled Mercatorja, kdaj bo končan, pa še ni znano. Zato tudi še ni znano, kdaj bodo ponudniki pozvani k oddaji zavezujoče ponudbe. Vsi štirje kandidati bodo namreč pozvani k oddaji zavezujočih ponudb za nakup dobrih 53 odstotkov največjega domačega trgovca, ki ga prodaja konzorcij prodajalcev na čelu s Skupino Pivovarna Laško.

Je 130 evrov za Mercatorjevo delnico veliko ali malo? Kakšna bo cenovna ponudba za Mercatorjevo delnico, pa vsaj uradno ostaja še uganka. Ta se je na Ljubljanski borzi danes ustalila pri 114 evrih za delnico. Že dolgo je namreč jasno, da bo ponudba ob tokratnem poskusu prodaje Mercatorja veliko nižja, kot je Agrokor ponujal leta 2011, ko je za delnico ponudil 221 evrov. Niso redki, ki so prepričani, da bodo ponudniki tudi zaradi Mercatorjeve zdajšnje finančne slike in tržne cene delnice zanjo ponudili precej manj kot 150 evrov. Nekateri celo špekulirajo, da je Agrokor že v nezavezujoči ponudbi za delnico najboljšega soseda ponudil 130 evrov. Kar pomeni, da bi za nakup celotnega Mercatorja namenil slabe pol milijarde evrov. V skladu z domačo zakonodajo mora namreč tisti, ki preseže 25-odstotni lastniški prag, po tem objaviti ponudbo za odkup vseh preostalih delnic podjetja.

Ne spreglejte