Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2017,
15.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

6

Natisni članek

Magna Steyr Hoče - Slivnica

Četrtek, 1. 6. 2017, 15.47

6 let, 6 mesecev

Lokalno gospodarstvo s podpisi v podporo Magni v Hočah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

6

Magna Steyr podpora | Foto STA

Foto: STA

Na pobudo Štajerske gospodarske zbornice so se danes na mariborskem letališču zbrali lokalni gospodarstveniki in s podpisi simbolično izrazili podporo vzpostavitvi proizvodnje avtomobilskega giganta Magna Steyr v Hočah.

Kot poudarjajo v zbornici, ne želijo, da bi načrtovana investicija Magne postala še ena izgubljena priložnost za razvoj regije.

Srečanje se je začelo "pet pred dvanajsto"

"Podpisniki tega poziva se javno in odločno zavzemamo za gospodarski in družbeni razvoj. Dogajanja zadnjih mesecev so nas spodbudila h glasnemu pozivu vsem, ki živijo v regiji in se zavedajo, da smo sami odgovorni za prihodnji razvoj in blagostanje," piše v peticiji, ki jo je prebral nekdanji direktor pohištvenega podjetja Lumar in član upravnega odbora Štajerske gospodarske zbornice Milan Lukić na začetku današnjega srečanja na Letališču Edvarda Rusjana Maribor, ki se je simbolično začelo pet minut pred dvanajsto.

"S temi podpisi želimo povedati, da je Magna pri nas dobrodošla"

Načrtovano investicijo Magne v Hočah označujejo za pomembno prelomno točko. "Če se ne bo zgodila, Štajerska ne bo imela popravnega izpita in izguba bo velika," piše v peticiji, ki jo je danes tam podpisalo okoli 200 ljudi, še okoli 2.400 pa na spletu.

"S temi podpisi in z današnjim dogodkom želimo povedati, da je Magna pri nas dobrodošla," je pojasnila direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik.

"Želimo izpostaviti, kakšen multiplikativni učinek ima tako pomembna investicija, kot je Magna, za regijo. Pri nas imamo večinoma manjša podjetja in nujno potrebujemo neko večjo investicijo oziroma večje podjetje, ki nas bo vleklo naprej. Tu ne gre torej samo za delovna mesta, ki jih ta obrat neposredno prinese, ampak bodo vplivi mnogo širši," je prepričana.

"Pomisleki lokalnega prebivalstva so legitimni v vsakem primeru"

"Ko se bo enkrat začela kepa ovijati, se bo odvila v korist gospodarstva in ljudi, ki tu živimo, ne le tega konca ampak Slovenije kot celote," je dodal direktor Aerodroma Maribor Ladislav Brolih.

Pomisleke lokalnega prebivalstva razume, a meni, da niso nerešljivi. "Legitimni so v vsakem primeru. Mislim, da imamo tudi legitimne organe, ki bodo vsakršen problem reševali po poteh, ki jih imamo zapisane," je dejal.

"Delovnih mest, ki ustvarjajo novo vrednost, je v Sloveniji premalo"

Med podpisniki peticije je direktor Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Viljem Pozeb, ki iz lastnih izkušenj pozna težave umeščanja večjih projektov v slovenski prostor.

"Tudi mi, ko smo umeščali v prostor črpalno elektrarno Kozjak, ko zdaj umeščamo elektrarne na Muri in vetrne elektrarne nad Dravogradom, včasih razmišljamo, da bi vrgli puško v koruzo. A tega ne smemo dopustiti, saj je v Sloveniji delovnih mest, ki ustvarjajo novo vrednost, vse premalo," je dejal.

"Maribor in okolica nujno potrebujeta nova delovna mesta"

Poleg predstavnikov lokalnih podjetij so danes na letališče prišli tudi predstavniki občin, poslanci SMC, pa tudi zastopniki drugih organizacij, kot je na primer mariborski center za socialno delo.

"Maribor in okolica nujno potrebujeta nova delovna mesta. Letos smo imeli v aprilu 6.222 prejemnikov denarne socialne pomoči. Med njimi vidim potencialne kandidate za delovna mesta, ki bi jih s to investicijo lahko pridobili," je dejala direktorica centra Marjana Bravc.

"Maribor in okolica nujno potrebujeta nova delovna mesta," menijo podporniki prihoda Magne. | Foto: STA , "Maribor in okolica nujno potrebujeta nova delovna mesta," menijo podporniki prihoda Magne. Foto: STA ,

"Naša regija nujno potrebuje preboj, pa tudi optimizem"

Podobno je predtem na kariernem sejmu povedala predstavnica mariborskega zavoda za zaposlovanje Mirjana Zgaga: "Mislim, da naša regija nujno potrebuje preboj, pa tudi optimizem. Strahovi, ki se pojavljajo, so razumljivi in logični, a verjamem v našo zakonodajo, ki je strožja kot avstrijska. Verjamem tudi v podjetje Magna, ki je bilo lani izbrano za naj zaposlovalca v Avstriji. Verjamem tudi, da bo Magna vračala okolju kot družbeno odgovorno podjetje, ker kot takšno je prepoznano v tujini."

"S temi podpisi in z današnjim dogodkom želimo povedati, da je Magna pri nas dobrodošla."  | Foto: STA , "S temi podpisi in z današnjim dogodkom želimo povedati, da je Magna pri nas dobrodošla." Foto: STA ,

Lokacijo za postavitev lakirnice je izbrala Mestna občina Maribor

Med podporniki prihoda Magne v regijo je tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki pa so ga na današnjem dogodku na letališču zastopali drugi občinski predstavniki. Kot je povedal v pogovoru za današnjo izdajo časnika Večer, je bila lokacija v Hočah predlagana ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo s strani Mestne občine Maribor.

"Nepremičninska agencija Colliers International, ki je iskala zemljišče, je 25. maja 2016, potem ko je MOM izdelala analizo potencialnih lokacij za investitorja, ugotovila, da izbrana lokacija edina izpolnjuje pogoje za tovrstno investicijo," je pojasnil.

"Investicija kot celota je strateškega pomena in v javnem interesu. Država mora zagotoviti spoštovanje okoljskih standardov in pri tem gre za strokovno vprašanje," je dodal.

Ne spreglejte