SiolNET. Posel danes Novice
1,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lastnik Koloseja Sergej Racman posluje v davčni oazi

1,10

termometer

Seregj Racman
Foto: STA

Družba z Britanskih Deviških otokov, ki je v lasti lastnika Koloseja Sergeja Racmana, je sodelovala pri prevzemu Koloseja, zdaj pa je lastnica poslovno mrtvih podjetij v Sloveniji in Srbiji.

Razkriti panamski dokumenti lastnika Koloseja Sergeja Racmana povezujejo z dvema podjetjema iz davčnih oaz. Že leta 1998 je postal direktor družbe East European Trade Company Limited na Bahamih, ki pa je bila iz poslovnega registra izbrisana leta 2000. Je pa Racman po pisanju Delovih novinarjev Anuške Delić in Nejca Goleta še vedno lastnik družbe South Europe Capital, ki je v njegovih kinematografskih in drugih poslih igrala pomembno vlogo.

Ustanovljena je bila leta 2003 na Britanskih Deviških otokih, njen prvotni direktor in lastnik pa je bil Nemec Rainer Martin Bunczkowski. Februarja 2014 je lastništvo družbe prešlo v roke Racmana. Ta je prek te družbe tudi lastnik slovenske družbe Zabavna znanost, ki jo vodi Peter Kolar. Družba ne ustvarja prihodkov in ima negativni kapital ter je vpisana kot lastnica poslovno mrtvih naložb. To so družbe Ljubljanski kinematografi, Kolosej Celje in Kinematografi Maribor, v Srbiji pa družba Strike 300, ki je lastnica Koloseja S v Beogradu.

Ugovor proti vodenju prisilne obravnave je vložila NLB in predlagala stečaj, a je bila pri tem neuspešna. Ugovor proti vodenju prisilne obravnave je vložila NLB in predlagala stečaj, a je bila pri tem neuspešna. Foto: STA

Družba South Europe Capital je leto dni prek dveh slovenskih družb lastniško obvladovala 13 odstotkov Koloseja, družbo Kolosej – zabavni centri in skoraj polovico Koloseja Maribor. Takrat je družbo z Britanskih Deviških otokov obvladoval Bunczkowski, nato so bili deleži preseljeni na družbe, s katerimi je Racman prevzel Kolosej.

Racman je sicer leta 2013 nepremičnine Koloseja prenesel na podjetje SIP Nepremičnine. Direktor tega je Racmanov poslovni partner Davorin Vidmar. Na Racmanov predlog je šel Kolosej v prisilno poravnavo. Ugovor proti vodenju prisilne obravnave je sicer vložila NLB in predlagala stečaj, a bila pri tem neuspešna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin