SiolNET. Posel danes Novice
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lani za desetino manj nepremičninskih poslov, cene še navzgor

0,31

termometer

Nepremičnine Stara Ljubljana
Foto: Bojan Puhek

Slovenski nepremičninski trg se je lani, pričakovano, umiril. Število nepremičninskih poslov se je v primerjavi z letom 2017 zmanjšalo za okoli deset odstotkov, njihova skupna vrednost pa za pet odstotkov, izhaja iz letnega poročila Gursa. Cene stanovanjskih nepremičnin so kljub upadu prometa sicer še naprej rasle.

Obseg kupoprodaj se je lani zmanjšal za vse vrste stanovanjskih in poslovnih nepremičnin ter tudi za vse vrste zemljišč, v letnem poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu navaja Geodetska uprava RS (Gurs).

V Ljubljani največji padec prodaje stanovanj

Najbolj opazno je bilo lani upadanje števila kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin, predvsem za stanovanja v večstanovanjskih stavbah, nekoliko manj pa za stanovanjske hiše. Največji upad prometa s stanovanjskimi nepremičninami je bilo zaznati v Ljubljani in njeni okolici, rahel upad ali vsaj stagnacija števila kupoprodaj pa sta bila prisotna skoraj povsod po državi.

Upadanje prometa s stanovanjskimi nepremičninami gre kljub naraščanju povpraševanja po navedbah Gursa pripisati pomanjkanju ponudbe novogradenj in pospešeni rasti cen stanovanj v zadnjih treh letih.

stanovanja Koseze Foto: Vid Ponikvar Naraščajoče povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah, ki so ga v lanskem letu še naprej spodbujale ugodne splošne socialnoekonomske okoliščine - predvsem nizke obrestne mere in dostopnost kreditov, gospodarska rast ter rast zaposlenosti in plač - postopoma spodbujajo nov stanovanjski investicijski in gradbeni cikel po vsej Sloveniji.

Tudi v Ljubljani in na Obali, kjer je povpraševanje največje in se je cikel tudi najprej začel, zadostne ponudbe novih stanovanj lani še ni bilo. Večjo ponudbo novih stanovanj gre po napovedih državnih geodetov pričakovati šele od druge polovice letošnjega leta dalje.

Cene rabljenih stanovanj lani poskočile za deset odstotkov

Cene stanovanjskih nepremičnin so kljub upadu prometa lani sicer še naprej rasle. Na državni ravni so cene rabljenih stanovanj, ki najbolje ponazarjajo trende na slovenskem nepremičninskem trgu, v primerjavi z letom 2017 v povprečju zrasle za deset odstotkov, od cenovnega dna leta 2015 pa so bile višje za 22 odstotkov. Najbolj so cene stanovanj zrasle v prvi polovici leta 2018. Po stagnaciji v drugi polovici leta so ob koncu leta ponovno začele kazati rahel trend rasti.

Stanovanjska soseska Dolgi most v Ljubljani Posel danes Je nakup nepremičnine kot naložbe še smiseln?

Cene stanovanjskih hiš s pripadajočim zemljiščem so cenovno dno dosegle nekoliko prej kot cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah, vendar so po obratu cen rasle počasneje. V lanskem letu so zrasle za okoli osem odstotkov, v primerjavi z letom 2015 pa za okoli 16 odstotkov. Najbolj so zrasle v prvi polovici leta 2018, potem pa začele padati in še vedno kažejo rahel trend upadanja.

V Ljubljani cene nepremičnin dosegle nove rekordne vrednosti

Kljub visoki rasti cen v zadnjih treh letih so bile cene stanovanjskih nepremičnin še vedno pod rekordnimi iz leta 2008. Izjema je glavno mesto, kjer je bila rast cen daleč najvišja in so cene stanovanj in hiš že dosegle nove rekordne vrednosti.

Na trgu poslovnih nepremičnin lani ni bilo posebnosti. Trgovanje s poslovnimi nepremičninami na splošno se je zmanjšalo za nekaj manj kot desetino.

Rastejo tudi cene zemljišč

V primerjavi z letom 2017 se je lani kljub velikemu povpraševanju nekoliko zmanjšal tudi obseg trgovanja z zazidljivimi zemljišči, kar gre pripisati rasti cen in vse manjši ponudbi za takojšnjo gradnjo primernih zemljišč v urbanih središčih. Cene zazidljivih zemljišč so se v primerjavi z letom prej opazno zvišale in povsod po državi kažejo nadaljnjo tendenco rasti.

nepremičnine dom nakup Posel danes Cene ljubljanskih nepremičnin že napihnjene

Tudi na trgih kmetijskih in gozdnih zemljišč lani ni bilo izrazitih posebnosti. Število kupoprodaj kmetijskih zemljišč je po rekordnem letu 2017 lani opazno upadlo, cene pa so se nekoliko znižale. Upadlo je tudi število kupoprodaj gozdnih zemljišč, medtem ko so se cene nekoliko zvišale, so še navedli na Gursu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin