Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
24. 10. 2018,
17.06

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

4

Natisni članek

MHP LDC Perutnina Ptuj prevzemi

Sreda, 24. 10. 2018, 17.06

5 let, 6 mesecev

Kupec Perutnine Ptuj: Poraženi Francozi nam delajo težave

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

4

John Rich, MHP | John C. Rich, prvi mož ukrajinskega velikana MHP, napoveduje svetle čase za Perutnino Ptuj. | Foto Tomaž Modic

John C. Rich, prvi mož ukrajinskega velikana MHP, napoveduje svetle čase za Perutnino Ptuj.

Foto: Tomaž Modic

Prvi mož ukrajinskega velikana MHP, ki kupuje Perutnine Ptuj, je v pogovoru za Siol.net potrdil, da jim neizbrani francoski ponudnik povzroča težave. "Če ne dobimo dovoljenja regulatorjev, lahko posel še vedno pade v vodo," je dejal.

Ukrajinska družba Myronivskyi Khliboprodukt (MHP) je oddala zavezujočo ponudbo za največjo domačo perutninarsko skupino, je danes v Ljubljani potrdil John C. Rich, neizvršni predsednik njenega upravnega odbora.

Odzval se je tudi na vedno glasnejše očitke o slabih ukrajinskih praksah, ki jih širijo predstavniki francoske skupine LDC. Ta je v ciljni ravnini izpadla iz boja za Perutnino Ptuj, zdaj pa pri slovenskih oblasteh lobira proti prodaji.

Perutnina Ptuj | Foto: STA , Foto: STA , Kot smo razkrili na Siol.net, je vodstvena ekipa LDC v zadnjih tednih obiskala kmetijsko ministrstvo. Po naših informacijah so bili tudi na ministrstvu za finance.

Funkcionarje so seznanili s "slabimi poslovnimi praksami, ki jih ima MHP pri uvažanju perutninskega mesa na trg EU". S tem so naše oblasti očitno želeli prepričati, naj evropski trg obvaruje pred poplavo uvoženega perutninskega mesa z vzhoda.

poli salama, Perutnina Ptuj
Novice Petelinji boj za slovenske kokoši: Francozi ne izpustijo Perutnine Ptuj

"Francozi nas vidijo kot grožnjo"

"LDC nas vidi kot resno grožnjo svojemu prevladujočemu položaju v Evropi," je pojasnil Rich.

V Ukrajini, kjer imajo v lasti ogromne kmetijske površine, so vzpostavili integriran model z osnovo v lastni kmetijski proizvodnji in reji ter s predelavo in prodajo izdelkov. Zaradi tega imajo nižje stroške kot LDC. "Ustvarijo več prihodkov, a imajo veliko nižji dobiček," je dejal.

LDC, Perutnina Ptuj | Foto: LDC Group Foto: LDC Group V začetku letošnjega leta se je Rich z LDC že spopadel za nakup največjega francoskega perutninarskega podjetja Doux - in izgubil. Med vrsticami je razkril, da se je na najvišji ravni odločilo, da bodo Doux zaradi nacionalnega interesa raje prodali Francozom.

Kljub vsemu se s tem upirajo neizbežnemu. "Vsi vemo, da se proizvodnja prehrambnih izdelkov seli z zahoda na vzhod," je dejal.

Zgodba se je ponovila v Sloveniji. LDC se na začetku sploh ni resno zanimal za nakup Perutnine Ptuj. Ko je izvedel, da jo želi kupiti MHP in prek nje prodreti na evropski trg, pa se je podal v prevzemni boj.

LDC: delujemo v interesu evropskih potrošnikov

V francoskem LDC so se danes ostro odzvali na besede prvega moža MHP Johna C. Richa.

K pogajanjem o nakupu Perutnine Ptuj so pristopili že spomladi, pri čemer so imeli ekskluzivno pravico do pogajanj za obdobje do konca leta. "Ves ta čas smo delovali v dobri veri in konstruktivno, s ciljem zaključiti pogajanja v dobrobit vseh deležnikov, vključujoč Perutnino Ptuj," so pojasnili. Razlogi za to, da so se v SIJ odločili za prekinitev pogajanj in odstop od že sklenjenih dogovorov, jim niso znani.

Dodali so, da LDC nikakor "ne povzroča težav" nikomur, temveč deluje v interesu razvoja evropskega perutninskega trga in evropskih potrošnikov.

"Ukrajinski proizvajalci perutnine namreč izkoriščajo nizke proizvodne stroške in povečujejo svoj izvoz perutninskega mesa v EU, pri čemer izigravajo prostocarinski sporazum med EU in Ukrajino, saj izvažajo polproizvod (piščančja prsa z eno perutjo) v svoje predelovalne baze v EU, kjer jih dokončno razrežejo in prepakirajo z novo, 'izdelano v EU' oznako," so opozorili. Evropsko združenje proizvajalcev perutnine (AVEC) in Evropska komisija po njihovih besedha že aktivno preiskujeta omenjene prakse.

Skrbni pregled še ni končan

Rich je razkril tudi, da prevzem Perutnine Ptuj sploh še ni dokončno dogovorjen.

"Skrbni pregled še vedno traja. Za njegovo dokončanje bomo potrebovali okoli štiri tedne. Do zdaj nismo odkrili nobenih večjih nepravilnosti, ki bi nas odvrnile od nakupa," je pojasnil.

Pričakuje, da se bodo z dosedanjim lastnikom - Slovensko industrijo jekla (SIJ) - brez težav dogovorili o končni vrednosti kupnine in s tem dokončali posel. "Upam, da bo transakcija končana pred koncem leta," je dejal.

poli salama, Perutnina Ptuj | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Toda pred tem potrebujejo dovoljenja regulatorjev, predvsem slovenske agencije za varstvo konkurence, kjer pa bi se lahko zapletlo.

Iz seznama lobističnih stikov, ki ga objavlja Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), je razvidno, da je prejšnji teden tudi Rich obiskal ministrstvo za kmetijstvo.

Ministrici Aleksandri Pivec je predstavil način in načrte poslovanja MHP. Poudaril je: 

- da so standardi poslovanja MHP pri zaščiti živali bistveno višji, kot so standardi v EU,

- da je v podjetju zelo pomembna zaščita lokalnih pridelovalcev,

- da bodo uvedli nove blagovne znamke in

- da v prvem letu poslovanja načrtujejo večje investicije v modernizacijo proizvodnih postopkov.

Pivčeva mu je odvrnila, da ni pristojna za postopek prodaje Perutnine Ptuj, "da pa si kot resorna ministrica, pristojna tudi za živilsko industrijo, želi, da bi podjetje, ne glede na lastništvo, delovalo v korist lokalne pridelave, ohranjanja delovnih mest in visoke zaščite in dobrobiti živali".

poli, Perutnina Ptuj
Novice Perutnina Ptuj prodana, kupec je z Vzhoda

Ne bodo preprodajali ukrajinskega mesa

Bojazni, da bodo v Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije odpuščali in krčili proizvodnjo ter prek uveljavljene blagovne znamke prodajali cenejše perutninsko meso iz Ukrajine, je zavrnil kot neutemeljene.

"Perutnina Ptuj bo postala naša baza v regiji in odskočna deska za prodajo perutninskih izdelkov v državah zahodne Evrope. V prihodnjih petih letih bomo v podjetje vložili več sto milijonov dolarjev."

MHP | Foto: MHP Foto: MHP Za vzpostavitev oziroma nakup nove proizvodne baze zunaj Ukrajine so se odločili v želji po razpršitvi in zmanjšanju tveganja. Spomnil je na izbruh ptičje gripe, ki je evropski trg zaprla za izdelke iz Ukrajine.

Poleg tega je poudaril, da se industrija zelo hitro razvija, potrebne so ogromne investicije v razvoj in nadgradnjo tehnologije. Zato je Perutnina Ptuj potrebovala strateškega partnerja, ki bi ji zagotovil potrebna finančna sredstva.

MHP je sicer v večinski lasti ukrajinskega milijarderja Jurija Kosiuka, ki je tudi njegov glavni izvršni direktor. Poleg tega ima MHP že od nekdaj tuje financerje. Že od leta 2003 mu pri širitvi na ukrajinskem in drugih trgih s posojili pomaga Mednarodna finančna korporacija IFC, od koder je prišel tudi Rich.

"Perutnino Ptuj bo vedno vodil Slovenec"

Perutnino Ptuj od lanske jeseni vodi Tibor Šimonka. | Foto: STA , Perutnino Ptuj od lanske jeseni vodi Tibor Šimonka. Foto: STA , Pohvalil je dosedanje (in pretekla) vodstva Perutnine Ptuj, saj je zgradilo blagovno znamko, ki ji ni para v Evropi. "Kaj takšnega ni uspelo niti največjim evropskim podjetjem," je dejal Rich.

Zato bodo zdajšnje vodilne ohranili tudi po prevzemu, prav tako bi morebitne kadrovske okrepitve poiskali v Sloveniji. "Perutnino Ptuj bo vedno vodil Slovenec," je dodal.

Ne spreglejte