Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2013,
15.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA kriza bankrot

Torek, 8. 1. 2013, 15.01

7 let, 2 meseca

Krugman: Obama naj pripravi kovanec!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
To Obami svetuje nobelovec, ekonomist Paul Krugman, ki ameriškemu predsedniku predlaga kontroverzno rešitev za ameriški dolg v kovancu, vrednem tisoč milijard dolarjev

Ameriški nobelovec je to zapisal v kolumni za New York Times, ki jo je povzela ameriška spletna stran Huffington Post. V njej ugotavlja, da bi moral biti Barack Obama pripravljen na izdelavo tisoč milijardnega dolarskega kovanca, če bi republikanci poskusili državo pahniti v bankrot. Kot pravi Paul Krugman, ima ameriški predsednik dve rešitvi, ki se obe slišita noro, ampak je prva povsem neškodljiva, druga pa bi imela katastrofalne posledice, piše ameriški nobelovec.

Rešitev, ki bi obšla na republikance in demokrate razdeljen kongres Ameriško ministrstvo bi "kovanec za tisoč milijard" položilo na svoj račun v ameriški centralni banki (FED), potem pa, če bi bilo treba, umikalo sredstva (pravi denar) in odplačevalo ameriški dolg. Tako bi se izognili zgornji meji zadolžitve, ki jo določa ameriški kongres. "Na tak način bi ZDA imele dovolj denarja, da bi šle mimo kongresa, vendar s tem korakom ne bi povzročile pomembne gospodarske škode," poudarja Paul Krugman. "Zakaj torej ne?" se v svoji kolumni z naslovom Bodi pripravljen skovati ta kovanec v New York Timesu sprašuje Paul Krugman. Rešitev, ki je zagotovo boljša od ameriškega bankrota Omenjeni manever, ki ga je v svoji kolumni pojasnil ameriški nobelovec, ima vse večjo podporo v ZDA, na uradni strani Bele hiše pa je mogoče podpisati tudi peticijo podpore tej zamisli. Podpisalo jo je že več tisoč ljudi. Tudi analitiki Bloomberga menijo, da je takšna rešitev veliko boljša od potresa, ki bi ga povzročil ameriški bankrot.

Analitiki napovedujejo črn scenarij Po nekaterih napovedih so po boju okoli fiskalnega prepada ameriški republikanci vse bolj pripravljeni na to, da zavrnejo nov dvig praga ameriške zadolžitve, od Obame pa zahtevajo nove varčevalne ukrepe, kar bi pomenilo, da ZDA ne bi bile več sposobne plačevati svojih finančnih obveznosti. Nekateri ameriški analitiki takšen razplet napovedujejo že za sredino prihodnjega meseca, še poroča ameriška spletna stran Huffington Post.

Ne spreglejte