SiolNET. Posel danes Novice
0,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec agonije: cerkniški Brest v stečaj

0,78

termometer

 | Foto: Bobo
Foto: Bobo

Podjetje Brest Pohištvo iz Cerknice, ki ima okoli 150 zaposlenih, je od danes v stečaju.

Kot je znano, je predlog za stečaj Bresta pred meseci vložila skupina njegovih delavcev, ki so bili več mesecev brez plač. Proizvodnja v Brestu že nekaj časa stoji, večina delavcev, ki so poleti tudi stavkali, je na čakanju.

Vodstvo Bresta je hotelo dokončni propad podjetja preprečiti s predlogom za začetek postopka prisilne poravnave, vendar ga na koncu ni vložilo. Zato je sodišče začelo postopek stečaja.

Brest je sicer bleda senca nekdanjega pohištvenega velikana. Podjetje, ki ima več kot 60-letno tradicijo v izdelovanju furniranega pohištva, je namreč nekoč zaposlovalo 2.000 ljudi.

Dobili državni denar

Pred dvema letoma je prejel za 1,8 milijona evrov državnega posojila, ki naj bi ga začel odplačevati letos. Po prepričanju gospodarskega ministrstva je bilo tedaj smiselno ohraniti zdravo proizvodno jedro v družbi, saj bi imel stečaj za regijo, v kateri posluje, negativne gospodarsko-socialne posledice.

Brest prek podjetja Finstro obvladuje Mitja Strohsack z družino. V večje težave je zašel leta 2012, ko je švedski proizvajalec pohištva Ikea po 15 letih proizvodnjo iz Bresta preselil na Poljsko. Takrat so se začeli ukvarjati tudi z drugimi projekti, med drugim razgradnjo in ponovno uporabo lesnih izdelkov in lesnega materiala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin