Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
10. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

3

Natisni članek

Barbara Podlogar Marko Vilfan DUTB Orion Lambergh

Petek, 10. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Komu je slaba banka dala v roke ključe dvorca pri Bledu

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

3

Ocena gostilne: Lambergh | Foto Miha First

Foto: Miha First

Več milijonov vreden dvorec Lambergh, nedaleč od Bleda, bo očitno dobil novega lastnika. To bo postal poslovnež in svetovalec, ki je bil vpleten v več privatizacijskih zgodb. Posel mu je uspel s pomočjo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

V idilični Dvorski vasi na Gorenjskem, nedaleč od Bleda, stojita prenovljeni renesančni dvorec iz 11. stoletja in butični hotel. Luksuzne sobane in grajski park z okolico obiskovalce popeljejo daleč nazaj v čas plemstva.

Ko so leta 2013 vajeti prevzeli novi najemniki, so obljubljali zgodbo o uspehu. Elitni turizem butičnega tipa s storitvami centra dobrega počutja in sodobnim medicinskim centrom. Priljubljeno destinacijo za poroke (naj)višjega cenovnega razreda in kulinarične presežke za petičneže.

“Hotel je za razvajanje, okolica za uživanje, hrana pa za okušanje,” vabijo obiskovalce.

Lani smo ocenili tamkajšnjo restavracijo:
Posestvo Lambergh: trd pristanek pri visokoletečem dvorcu

Korenine prenovljenega dvorca Lambergh segajo v 11. stoletje. | Foto: STA , Korenine prenovljenega dvorca Lambergh segajo v 11. stoletje. Foto: STA , Toda za bliščem razkošno obnovljenega hotelskega kompleksa se v resnici skrivajo slamnati lastniki, visoki neporavnani dolgovi in beda opeharjenih podizvajalcev.

Osebni bankrot …

Za obsežno obnovo dvorca in gradnjo hotela se je leta 2005 odločil danes upokojeni gorenjski podjetnik Milan Kepic. V projekt je nameraval vložiti šest milijonov evrov, vendar se je njegova cena na koncu podvojila, izgubil je evropska sredstva, tudi sam pa je bankrotiral.

Podjetje Predence, ki je bilo lastnik posestva, je od Kepica prevzel eden od največjih upnikov, novomeški podjetnik Mihael Živec, ki pa ga je na dan, ko bi moral začeti odplačevati dolgove, prepustil slamnatim podjetjem, za katerimi se skrivajo glavni akterji razvpite afere Orion. Ti danes pomagajo poslovnežem dvomljivega slovesa pri prenosu premoženja v tujino.

… in sumi nepravilnosti

Še pred stečajem podjetja Predence so pobrali edino premoženje, torej nepremičnine, in jih v vprašljivih okoliščinah prenesli na podjetje Elba Plus. Njegova direktorica je Barbara Podlogar, nekdanja prokuristka Oriona, lastniška veriga pa se izgubi v ameriški davčni oazi Delaware.


Koliko je Vilfan odštel za večmilijonske terjatve in kako je financiral nakup, ni znano. | Foto: Matej Povše Koliko je Vilfan odštel za večmilijonske terjatve in kako je financiral nakup, ni znano. Foto: Matej Povše Kot je znano, je Podlogarjeva odigrala ključno vlogo v zgodbi o oškodovanju državne družbe Elektroptika, ki je bila žrtev sporne elektronske izvršbe in je ostala brez milijona evrov. Zaradi tega se pred ljubljanskim sodiščem zagovarja zaradi pranja denarja in pomoči pri zlorabi položaja.

Zaradi prepisa lastništva posestva Lambergh je bila stečajna masa podjetja Predence povsem prazna. Več deset gradbenih podjetij, inženirjev, obrtnikov in drugih upnikov je posledično ostalo brez več kot dveh milijonov evrov plačil za opravljeno delo.

V banki NKBM, kjer so financirali gradnjo, so sicer poskušali izpodbiti domnevno sporni prenos hotelskega kompleksa. Konec leta 2013 so tako zaradi neplačevanja posojila na sodišče vložili predlog za izvršbo. Poleg tega naj bi sprožili tudi druge postopke.

Podjetnik, ki mu je uspelo v tujini

Kljub spornemu lastninjenju bo posestvo Lambergh očitno že kmalu dobilo novega gospodarja. Po dostopnih informacijah ga namerava prevzeti slovenski podjetnik in svetovalec Marko Vilfan, ki je poslovno kariero in premoženje ustvaril v tujini.

Kupoval Mercator, Pivovarno Laško, Vinakoper …

V zadnjih letih se je Vilfan v Sloveniji lotil več odmevnih projektov, vendar pri njih ni bil uspešen.

Leta 2013 se je potegoval za nakup koprskega podjetja Vinakoper. Za najpomembnejšega proizvajalca vina na slovenski Obali je bil pripravljen plačati osem milijonov evrov, njegovo širitev pa bi pozneje podprl še s 15 milijoni evrov. Sklenitve posla ni bilo, pozneje pa se je začel nov postopek prodaje Vinakoper.

Bil je pomemben član zdaj že nekdanje srbske investicijske skupine Orah s sedežem v Ženevi, kjer je bil zadolžen za Slovenijo. Nizozemskemu milijonarju Franku Zweegersu je pomagal pri poskusu nakupa Pivovarne Laško. Še prej je v imenu skupine Orah kupoval manjšinski delež v Mercatorju.

Leta 2007 je Orah hotel kupiti tudi večmilijonsko terjatev Jugobanke v stečaju do Slovenijalesa, vendar ga je na dražbi premagal beograjski Municipium S, ki naj bi bil lastniško povezan z domnevnim mednarodnim trgovcem s kokainom Darkom Šarićem.

Več uspeha ima Vilfan pri projektu nakupa hotelskega kompleksa v Dvorski vasi.

Kupil terjatev in postal ekonomski lastnik

Njegovo podjetje Novoinno Finance je v začetku leta odkupilo 5,4-milijonsko terjatev, ki je zavarovana s hipoteko na nepremičninah v Dvorski vasi. Ker je ta vpisana na prvem mestu, torej pred vsemi drugimi upniki, je Vilfan z njenim nakupom resnično postal njihov ekonomski lastnik.

Marko Vilfan je terjatev kupil od DUTB.
 | Foto: Ana Kovač Marko Vilfan je terjatev kupil od DUTB. Foto: Ana Kovač Če trenutni slamnati lastnik kompleksa, podjetje Elba Plus, ne bo redno poravnal obveznosti oziroma bo kršil določila posojilne pogodbe, bi lahko Vilfan prek sodišča sprožil postopke prodaje nepremičnin na dražbi. Nato bi jih odkupil in kot največji upnik dobil povrnjeno vso kupnino.

Vilfan je sicer terjatev kupil od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki jo je leta 2014 prevzela od NKBM. Banka je bila, kot rečeno, glavni financer večmilijonske obnove, vendar je na koncu tako kot številni podizvajalci ostala praznih rok. Proti trenutnemu lastniku je pred časom vložila tudi več kot pol milijona evrov visoko odškodninsko tožbo.

Vilfan brez komentarja

Na Vilfana smo naslovili več vprašanj:

  • Koliko je plačal DUTB za terjatev do podjetja Elba Plus?
  • Kakšne načrte ima s posestvom v Dvorski vasi? 
  • Ali namerava prevzeti tudi njegovo lastništvo ali pa bo ostal finančni vlagatelj?
  • Se je pred nakupom seznanil s spornim dogajanjem v preteklosti?
  • Podjetje Elba Plus redno plačuje svoje obveznosti?
  • Ali se je že sestal s predstavniki podjetja, torej Podlogarjevo?

Vilfan na vprašanja ni odgovoril, saj ima menda z DUTB sklenjeno pogodbo o varovanju poslovnih skrivnosti in za to potrebuje njihovo pisno soglasje.

Lambergh v rdečih številkah

Posestvo Lambergh od začetka leta 2013 upravlja istoimensko podjetje, ki ga je ustanovil novomeški podjetnik Tomaž Hočevar. Ta se ukvarja s predelavo in prodajo mesa. Za direktorja hotela je Hočevar postavil Boštjana Božiča, ki pa je v preteklosti tesno sodeloval z orionovci. Prepustil jim je najmanj dve svoji podjetji.

V prvih treh letih delovanja se hotelirsko podjetje ni proslavilo. V letu 2015 je nekoliko zmanjšalo izgubo na 87 tisoč evrov, vendar so obenem prihodki od prodaje strmoglavili za 30 odstotkov na okoli 760 tisoč evrov. Konec januarja letos je imel Lambergh nekaj dni celo blokirane račune.

Kako je financiral nakup?

Tudi to, kako je Vilfan financiral nakup terjatve in ali jo je morda kupil v imenu za zdaj neznanega vlagatelja, ni povsem jasno.

Njegovo podjetje Novoinno Finance, registrirano za poslovno svetovanje, je imelo namreč konec leta 2015 vsega 30 tisoč evrov premoženja. V istem letu se je nekajkrat znašlo celo na seznamu davčnih dolžnikov. Po dostopnih podatkih v Sloveniji ni lastnik vrednejših finančnih naložb ali nepremičnin.

Od leta 2014 ima Vilfan v lasti tudi podjetje Proactive Capital Finance iz Londona, kjer je imel podjetnik po dostopnih informacijah prijavljeno stalno prebivališče, in sicer v znanem okrožju Wimbledon. Britansko podjetje po podatkih iz leta 2015 nima nobenega premoženja.

V poznih devetdesetih letih je imel Vilfan v Sloveniji v solasti tudi podjetje Omex Trading, ki se je ukvarjalo s trgovino z motornimi vozili, na svojem vrhuncu leta 1998 pa je ustvarilo 750 tisoč evrov prihodkov od prodaje. Istoimensko podjetje je imel Vilfan v Veliki Britaniji.

Ne spreglejte