Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2016,
17.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

12

Natisni članek

SDH Dejan Židan Marko Jazbec Sava Re Ach Gašpar Gašpar Mišič Zvonko Ivanušič Marjan Pišljar Luka Koper

Torek, 30. 8. 2016, 17.40

6 let, 6 mesecev

Marjan Pišljar zaslužil 1,5 milijona pri Savi Re, zdaj bi kupil Vinakoper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

12

Marjan Pišljar | Foto STA

Foto: STA

Poslovnež Marjan Pišljar, eden glavnih zaslužkarjev v sporni preprodaji poslovne stavbe ACH, zaradi katere je moral prejšnji teden položaj predsednika uprave Save zapustiti Zvonko Ivanušič, se zdaj poteguje za več milijonov evrov vreden posel na Obali.

Zanima se za nakup družbe Adriafin. Njena največja naložba je podjetje Vinakoper, ki upravlja s skoraj 600 hektarji prvovrstnih vinogradov. Kljub vsemu naj bi bila za Pišljarja bistveno bolj zanimiva tamkajšnja zemljišča, ki so v lasti Vinakopra oziroma Adriafina.

Po naših informacijah je podjetje Metalka Commerce, ki ga obvladuje Pišljar, tudi že oddalo ponudbo za nakup 50-odstotnega deleža družbe Adriafin, ki ga prodaja Istrabenz. Adriafin je večinski, 78-odstotni lastnik družbe Vinakoper. Kot smo neuradno izvedeli, Metalka Commerce za polovico Adriafina ponuja nekaj manj kot tri milijone evrov, kar je za zdaj najmanj med vsemi ponudniki.

Za komentar smo klicali tudi Pišljarja, vendar se ni odzval.

Vina Koper | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Z dobičkom iz Save Re nad Vinakoper

V tekmo za Adriafin je Metalka Commerce vstopila le nekaj mesecev po tem, ko je v poslu s stavbo ACH na račun Save Re ustvarila lep dobiček. Kot smo že poročali, je Metalka Commerce lani od ACH odkupila stavbo, za katero je plačala 3,5 milijona evrov. Le nekaj mesecev pozneje pa jo je za pet milijonov evrov prodala Savi Re. 

V kratkem času je torej podjetje, v katerem vse niti še vedno vleče Pišljar, s preprodajo zaslužilo 1,5 milijona evrov. Prav zaradi nakupa omenjene stavbe je nadzorni svet Save Re v začetku prejšnjega tedna Ivanušiča odpoklical s položaja, o tem pa je bilo govora tudi na današnji skupščini delničarjev (več v okvirju).

Pišljarjevi tekmeci: Mišičeva komunala in Kleti Brda

Po naših podatkih so v Istrabenzu za polovični delež Adriafina prejeli tri ponudbe. Poleg Metalke Commerce se za nakup zanimata še Marjetica Koper, javno komunalno podjetje v lasti Mestne občine Koper, ki ga vodi Gašpar Gašpar Mišič, in Vinska Klet Goriška Brda. 

Njen direktor Silvan Peršolja je za Siol.net pojasnil, da želijo v Vinakoper lastniško vstopiti zaradi treh razlogov: 

  • zaradi konsolidacije vinske panoge, ki se je v zadnjih desetih letih zgolj drobila;
  • zaradi sinergij pri izvozu vin. V Brdih 40 odstotkov prihodkov ustvarijo z izvozom. Eden strateških ciljev družbe Vinakoper je 18-odstotni delež izvoza v celotni prodaji;
  • zaradi povezovanja s Kmetijsko zadrugo Agraria Koper, ki ima trenutno v lasti dobrih dvajset odstotkov delnic Vinakoper. Peršolja: "Z Agrario Koper že pogovarjamo o skupnem sodelovanju. Povezava dveh zadrug bi v slovenskih razmerah pomenila unikum." Obe zadrugi bi skupaj imeli okrog 560 zadružnikov-lastnikov kleti.

Prav danes so kandidati za nakup oddali popravljene ponudbe. Luka Koper ima sicer po družbeniški pogodbi predkupno pravico za nakup Istrabenzovega polovičnega deleža v Adriafinu.

SDH | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Vinakoper v jedru spora med Luko in SDH

Za zdaj 50-odstotna lastnica Adriafina ostaja Luka Koper. Spomladi je Slovenski državni holding (SDH) – vodil ga je Marko Jazbec – Luko pozval, naj svoj delež v Adriafinu proda skupaj z Istrabenzom, a so v Kopru to možnost zavrnili. 

Poziv SDH je časovno sovpadal z zaostrovanjem napetosti okrog Luke Koper, ki so julija privedle do Jazbečevega odstopa. Prodajo družbe Vinakoper je kot "izrazito neodgovorno in celo nevarno za Primorje" takrat ocenil tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Za Vinakoper se je že pred časom zanimalo več tujih vlagateljev, a so se iz tekme umaknili, ker jim le 50-odstotni delež Adriafina ne zagotavlja odločilnega vpliva v družbi.

Zanima Pišljarja vino ali nepremičnine?

Vpletanja SDH z naklonjenostjo niso sprejeli tudi v Mestni občini Koper, ki se v spor okrog Luke Koper ni aktivno vmešavala. Kot smo izvedeli, na koprski občini ne nasprotujejo prodaji družbe Vinakoper, a le pod pogojem, če bi ta prešla v roke strateškega lastnika. 

Med te v Kopru prištevajo Klet Brda, ne pa tudi Pišljarja, ki se ukvarja z nepremičninsko dejavnostjo. Prav nepremičnine bi lahko bile glavni razlog za zanimanje Metalke Commerce za Vinakoper. Večina zemljišč, ki jih obdeluje družba, je sicer v lasti državnega sklada za razvoj kmetijskih zemljišč in gozdov.

V lasti Adriafina so medtem nepremičnine v Kopru in Izoli ter (zazidljiva) zemljišča v Ankaranu, Bivju, Bertokih in Vanganelu. Med drugim je v rokah Adriafina poslovna stavba v Kopru, ki jo po dostopnih podatkih za nekaj manj kot 5.700 evrov mesečne najemnine oddaja zavodu za zaposlovanje.

 

Vinakoper daje delo sto ljudem 

Družba Vinakoper je lani proizvedla okrog 3,1 milijona litrov vina, kar je dobre tri odstotkov več kot v letu 2014. Delo daje skoraj sto ljudem. V letu 2015 je ustvarila skoraj 8,3 milijona evrov prihodkov, kar je 7,6 odstotka več kot v letu dni pred tem. 

Njeni ključni prodajni kanali so največji slovenski trgovci. Z Mercatorjem, Sparom, Engrotušem in Hoferjem je ustvarila 60 odstotkov prometa v domači prodaji. V tujini je lani ustvarila le 1,3 odstotka prihodkov. V družbi so napovedali večji poudarek širitvi na trge nekdanje Jugoslavije in ZDA, kjer se po njihovi oceni odpirajo nove prodajne priložnosti.

Na čelu družbe Vinakoper je dolgoletni direktor Nevijo Pucer, pred časom pa jo je zapustil član uprave in glavni enolog Iztok Klenar. Poznavalci razmer ocenjujejo, da je Pucer pri preboju v tujino naredil premalo, zato ni izključeno, da bodo novi lastniki prevetrili vodstvo.

Adris na skupščini Save Re s "težkokategorniki"

V Ljubljani je danes potekala skupščina Save Re, na kateri so delničarji potrdili izplačilo 0,80 evra bruto dividend na delnico in upravi za lani podelili razrešnico.

Medtem ko Adris Grupa čaka na dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) za povečanje svojega deleža v Savi Re na 30 odstotkov, je bilo na skupščini največje slovenske pozavarovalnice mogoče opaziti močno zasedbo rovinjske skupine, ki jo vodi Ante Vlahović.

Paket delnic, ki je uradno v lasti imetnika fiduciarnega računa pri Zagrebački banki, je tako zastopal Nikola Mišetić, izvršni direktor za strategijo in razvoj v Adris Grupi. Mišetić velja za ključnega operativca hrvaške skupine pri njeni širitvi v zavarovalništvo. Od leta 2014 je tudi član uprave družbe Croatia Osiguranje, ki jo je takrat kupila Adris Grupa.

V imenu preostalih dveh paketov delnic, ki ju Adris obvladuje prek KBC Securities in banke Raiffeisen, sta na skupščini glasovala Vitomir Palinec, dolgoletni član uprave in prvi finančnik Adris Grupe, in Roberto Škopac, direktor pravnih poslov v Adris Grupi in član njenega nadzornega sveta. 

"Uprava je odločala soglasno, a predloge je pripravil Ivanušič"

"Zvonko Ivanušič je vodil nabavo in usmerjal nakup. Ne moremo enačiti krivde vseh članov enako, ne glede na to, da so se z nakupom strinjali. Uprava je odločala soglasno, toda nekdo je predloge pripravil," je prvi nadzornik Save Re Branko Tomažič odgovarjal na očitke zastopnikov malih delničarjev, ki jih je zanimalo, zakaj je zamenjal le Ivanušiča, ne pa tudi ostalih članov uprave.

"Z Ivanušičem sva sedem let dobro sodelovala. Na nakup poslovne stavbe sva imela drugačne poglede, zato sva se razšla. Pred skupščino smo ga odpoklicali, ker smo imeli dovolj informacij, in ne zato, ker ga ne bi želeli videti tukaj," je dodal Tomažič. Ivanušiča ni bilo na skupščini, ki jo je vodil Bojan Pečenko, sicer dolgoletni odvetnik Marjana Pišljarja. 

"Nisem v nobenem konfliktu interesov. Pri nakupu nepremičnine nisem imel nobene vloge. Za Savo Re že vrsto let delam le na zadevah korporativnega prava," je dejal Pečenko.

Pooblaščenec skupine FMR-Kolektor Andrej Kavčič pa je delničarje Save Re pozval k sprejetju sklepa o neodvisni reviziji, ki bi presodila delovanje nadzornega sveta pri odpoklicu zdaj že nekdanjega predsednika uprave Zvonka Ivanušiča. Po njegovem tudi cena, ki jo je Sava Re plačala za poslovno stavbo ACH, v bistveni meri ne odstopa od cen na trgu.

Ne spreglejte