SiolNET. Posel danes Novice
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Komisija vendarle v pripravo konkretnega predloga za omejevanje cen plina

0,15

termometer

Plinovod |  | Foto: Guliver Image
Foto: Guliver Image

Bruselj bo prihodnji teden predstavil konkretnejši osnutek mehanizma za omejevanje cen zemeljskega plina, je danes napovedala evropska komisarka za energetiko Kadri Simson. Komisija je bila namreč deležna številnih pozivov, naj pripravi konkreten predlog, potem ko je sredi oktobra predstavila zgolj načela, na katerih bi temeljil mehanizem.

Evropska komisija je 18. oktobra v okviru ukrepov za spopadanje z energetsko draginjo med drugim predlagala vzpostavitev mehanizma za omejitev cen na nizozemskem vozlišču za trgovanje z zemeljskim plinom TTF, ki velja za glavno tovrstno evropsko vozlišče. Ta mehanizem bi se lahko uporabljal tudi za druga evropska vozlišča. Predlog uredbe sicer vključuje zgolj načela, na katerih bi temeljil mehanizem.

Predlog so nekaj dni kasneje obravnavali voditelji držav članic, ki so komisijo in Svet EU pozvali, naj "nujno predložita konkretne odločitve" glede predlaganih ukrepov komisije. Pri tem so se zavzeli za začasni dinamični cenovni koridor za transakcije z zemeljskim plinom, da bi takoj omejili pretirane cene plina.

plin, plinovod Posel danes Von der Leyen opozarja na tveganja za oskrbo s plinom v 2023

Komisija je bila nato deležna vse glasnejših pozivov držav članic, naj predstavi konkreten predlog mehanizma za omejevanje cen plina.

Konkreten predlog bo pripravljen do 24. novembra

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in češki premier Petr Fiala, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, sta danes v pismu državam članicam zagotovila, da bo do naslednjega zasedanja ministrov za energetiko, predvidenega za 24. november, pripravljen konkreten predlog mehanizma.

Plaža Elafonisi, Kreta, Grčija Novice Grki bodo jugozahodno od Krete začeli iskati zemeljski plin

To je na Twitterju potrdila tudi komisarka Kadri Simson, ki je zapisala, da je "zavezana pripravi učinkovitega mehanizma za omejitev pretiranih cen plina v skladu z oktobrskim predlogom in sklepi vrha EU". Naslednji teden bo komisija predstavila osnutek mehanizma, kmalu za tem pa tudi zakonodajni predlog, je dodala.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, sicer lahko predlog uredbe spreminja tudi sam. Tako je več držav pripravilo tudi že svoje spremembe predloga.

Tanker Novice Taktika trgovcev: tankerji ob evropski obali čakajo na dvig cen plina #video

Slovenija je po navedbah virov pri EU pripravila predlog člena o dinamičnem mehanizmu za transakcije z zemeljskim plinom na vseh vozliščih v EU z zgornjo in spodnjo mejo. V okviru tega koridorja bi uvedli dve omejitvi, eno na dnevni in eno na dolgoročni ravni. Predlog je na današnjem srečanju namestnikov stalnih predstavnikov članic pri EU prejel podporo več držav, so povedali viri.

Robert Golob Novice Golob napovedal, kdaj bo podpisan dogovor o dobavi alžirskega plina

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin