Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
16.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kitajska borza

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 16.06

7 let, 2 meseca

Kitajske težave stresle evropske in svetovne borze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finančni trgi v Londonu, Parizu in Frankfurtu so utrpeli občutne upade zaradi negotovosti in strahu, ki ju pred naložbenike postavlja upočasnitev kitajskega gospodarstva.

Borzni indeksi na treh velikih evropskih borzah so danes izgubili med štiri in pet odstotkov svoje vrednosti, šangajska borza pa je v enem samem dnevu izgubila 8,5 odstotka, kar je njen največji dnevni upad od leta 2007. Že prejšnji teden je šangajska borza zaplavala za dobro desetino v rdeče.

Finančni trgi so upali, da bo osrednja kitajska banka ukrepala za večjo likvidnost finančnih trgov, a se to ni zgodilo.

Skrb za konkurenčnost izdelkov na trgu Vse to je posledica zaskrbljenosti nad prihodnostjo kitajskega gospodarstva, drugega največjega na svetu. Skrbi so zrasle pred dvema tednoma, ko je osrednja kitajska banka devalvirala kitajsko valuto juan in tako nakazala, da je upočasnitev kitajskega gospodarstva resnejša, kot je bilo sprva mišljeno. Naložbeniki so prav tako zaskrbljeni, da cenejša kitajska valuta pomeni manjšo konkurenčnost evropskih izvoznih izdelkov, kajti cenejši juan pomeni še cenejše kitajske izdelke.

Kot poroča BBC, so cene upadle tudi dobrinam, katerih trgi so močno odvisni od kitajskega povpraševanja. Svetovni razprodaji se ni uspelo izogniti niti Indiji, njen osrednji borzni indeks je poniknil za šest odstotkov.

Tudi delnice čez lužo na razprodaji Cenijo se tudi tečaji delnic na borzah čez lužo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja 2,86 odstotka pod izhodiščem, tehnološki indeks Nasdaq izgublja 1,12 odstotka, širši indeks Standard & Poor'r 500 pa 1,43 odstotka. V prvih minutah trgovanja so indeksi izgubljali več kot pet odstotkov.

Precejšnje padce so zabeležili tudi na borzah v Braziliji in Mehiki, dveh največjih v Latinski Ameriki. Indeks IBOVESPA na borzi v Sao Paulu je v začetku trgovanja izgubil 6,49 odstotka, nakar se je malenkost okrepil, a se je sredi dopoldneva po lokalnem času še vedno gibal 4,5 odstotka pod izhodiščem. Mehiški indeks IPC je medtem izgubil 2,18 odstotka.

Surovine in nekatere valute potonile, evro zrasel Med drugimi učinki globalne razprodaje, ki je sledila devalvaciji juana, je zgodovinsko najnižja vrednost južnoafriškega randa v primerjavi z ameriškim dolarjem, prav tako tudi upad cen nafte na najnižjo vrednost v šestih letih. Tudi ruski rubelj je v primerjavi z ameriškim dolarjem upadel na najnižjo vrednost od decembra lani.

Po drugi strani se je zelo okrepil evro, ki je med popoldanskim trgovanjem dosegel najvišjo vrednost od januarja, bil je pri 1,1714 dolarja. Na borzi v Frankfurtu je bil okoli 17.55 vreden 1,1579 dolarja, kar je 1,79 odstotka več kot v petek, ko je skupna evropska valuta trgovanje sklenila pri 1,1375 dolarja.

V enem dnevu so se tako zgolj na evropskih borzah delnice pocenile v skupni vrednosti 270 milijard evrov, a (raz)prodaji še ni videti konca. Od devalvacije juana do danes pa je skupen upad vrednosti delnic na evropskih borzah skoraj štirikrat večji.

Ne spreglejte