Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2013,
12.30

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercator dokapitalizacija

Torek, 14. 5. 2013, 12.30

1 leto, 4 mesece

Kdo je Mid Europa, ki bi dokapitaliziral Mercator?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Naložbeni finančni sklad, ki kupuje in prodaja zanimive naložbe v podjetjih na razvijajočih se trgih držav srednje in vzhodne Evrope

Če je hrvaški Agrokor s skupino svojih podjetij, največjo trgovsko verigo Konzum na Hrvaškem in proizvajalci, kot so Ledo, Jamnica, Solana Pag, živilska kombinata Belje in PIK Vrbovec, prepoznaven tudi na slovenskem trgu, pa je veliko večja uganka Mid Europa. Gre za zasebni investicijski sklad, ki je usmerjen zlasti na trge Srednje in vzhodne Evrope in upravlja več kot tri milijarde vredno premoženje oziroma naložbe. Ali lahko naložbeni sklad zagotovi dolgoročno lastniško stabilnost Mercatorja? Ker gre za finančni naložbeni sklad, je torej njegov cilj kupovati atraktivne, donosne naložbe in jih seveda dražje prodati naprej. Kar seveda pomeni, da Mid Europa najbrž ne more zagotoviti dolgoročne lastniške stabilnosti Mercatorja, ki je v procesu nujnega prestrukturiranja, sanacije in reševanja nakopičenih težav iz preteklosti.

Mid Europa lastnik Telemacha Mid Europa je večini Slovencev najbrž poznan le po tem, da je od leta 2009 lastnik Telemacha Slovenije, ponudnika televizije, telefonije in interneta, prek njega pa tudi Telemacha Bosne in Hercegovine. V SBB družbi, ki je v Srbiji vodilni operater kabelske televizije in širokopasovnega interneta, ima tudi lastniški delež. Mid Europa lastnik deležev v številnih telekomunikacijskih operaterjih Prav področje televizije, telekomunikacij in interneta je očitno v središču zanimanja naložbenikov iz Mida Europe, saj je lastnik ali solastnik številnih telekomunikacijskih in televizijskih operaterjev v srednji in vzhodni Evropi. Svoj delež ima v mobilnem operaterju Bite v Litvi, je lastnik enega od največjih operaterjev fiksnih telefonskih storitev na Madžarskem, podjetja Invitel, pa lastnik skupine Falcon, ki je manjšinska lastnica T-Mobila Češke (večinski lastnik je Deutsche Telecom).

Sklad tudi lastnik deležev v zdravstvenih in bolnišničnih centrih Naložbeni sklad ima tudi lastniške deleže v zdravstvenih centrih, zasebnih bolnišnicah in diagnostičnih centrih. Je lastnik Alphe Medicala, vodilnega diagnostičnega laboratorijskega ponudnika na Slovaškem in Češkem, pa solastnik vodilnega zasebnega bolnišničnega centra skupine Kent Hospital v turškem Izmirju.

Kot vsak naložbeni sklad tudi Mid Europa kupuje in prodaja Tudi Mid Europa kupuje in prodaja atraktivne naložbe. Letos je prodal svoj stoodstotni delež v avstrijskem mobilnem operaterju Orange Austria skupini Hutchison 3G Austria Holdings GmbH. Na Poljskem je predlanskim prodal svoj delež v družbi Aster, ki je prva ponujala digitalno kabelsko televizijo na Poljskem in bila tudi pomemben ponudnik širokopasovnega interneta. Mid Europa je v preteklih letih prodal tudi svoje deleže v družbah Eeesti Raudtee, estonskih železnicah, delež je imel v tovornem prometu pa v televizijskih kabelskih operaterjih na Češkem – Karnevalu in v nekdaj državni družbi Ceske Radiokomunikacie, pa tudi v proizvajalcu posebnih dodatkov za cemente na Hrvaškem, družbi Calucem. Mid Europa, ki je bil ustanovljen leta 1999 in ima podružnice v Budimpešti, Istanbulu, Londonu in Varšavi, velja za pionirja zasebnega kapitala na območju srednje in vzhodne Evrope.

Ne spreglejte